Ursprungligen postat av zaaph1
Får hålla koll helt enkelt, eftersom vi ska besöka kroatien vore det perfekt att åka via grekland sen upp till italien, synd att ett sånt fint land ska krisa...
Men du som verkar erfaren, hur mycket hinner man med egentligen? Vi vill inte resa allt för mycket med tåg utan kunna uppleva så mycket som möjligt och bo kvar nån dag på varje ställe, har iaf fått tips om att välja mellan östra eller västra delen då man inte hinner med båda. Är det väldigt mycket byten eller finns det många direkttåg på dom längre sträckorna?
Särskilt erfaren vet jag inte om jag är, men har tågluffat både genom att kombinera flera länder under en resa och att enbart tågluffa i ett land.
Om ni inte vill resa allt för mycket så är det bästa att satsa på en del av Europa. Dock kan man med fördel kombinera Centraleuropa (länder som Tyskland, Schweiz, Österrike, Tjeckien och Polen) med antingen öst eller väst. Beroende på hur man definierar öst framförallt.
Det beror på att det ofta är långa restider redan i en del av Europa. Att då kombinera länder som ligger långt ifrån varandra ökar restiderna och ofta byten om ni inte vill stanna på fler ställen. Det är ju inte helt omöjligt att kombinera väst (länder som Frankrike, Spanien, Portugal och Storbritannien) med central- och östeuropa (tex Ungern, Slovakien, Bulgarien). Men många gör misstaget att försöka hinna med så mycket som möjligt utan att tänka på restider och att tänka på att det kan bli flertal byten för att komma dit man vill. Ska man absolut kombinera både öst och väst så får man planera resan ganska noga och snarare välja relativt få resmål istället för 10+ resmål.
Ni har visserligen en månad på er, men även då kan det vara lätt att tro att man hinner med jättemycket. Jag personligen skulle välja sisådär 5-10 städer under en månad. Det beror på var de ligger placerade, hur länge man vill stanna i varje stad och sådana saker. Man kan till exempel göra dagsutflykter där man endast vistas en dag i en viss stad. Då kan man hinna med några fler städer. Men vill man till exempel spendera 2-5 dagar i varje stad så får man tänka på restid, hur ofta tågen till nästa destination går och en del annat som kan vara bra att veta. Då är det bättre att satsa på relativt få resmål istället för att försöka hinna med så mycket som möjligt.
När det gäller direkttåg så beror det på. Det är till exempel vanligt att det går direkttåg mellan huvudstäderna. Speciellt om den andra huvudstaden ligger i ett grannland. Ibland går det under dagstid då resorna är relativt korta (ofta 2-6 timmar). Men det är också vanligt förekommande med nattåg som går direkt. Nattågen behöver inte alltid gå från eller via huvudstäderna. Ta Zürich - Hamburg som ett exempel. Ingen av dessa städer är huvudstad i respektive land (Schweiz och Tyskland). München har också en del nattåg, ofta till andra huvudstäder men har även nattåg till Venedig och Hamburg.
Lite vagt svar kanske, men internationella tåg avgår ofta från en huvudstad eller annan stor stad som anses vara en viktig järnvägspunkt för internationella tåg. Det kan vara på dagen om restiden inte är för lång, annars är det vanligt med nattåg. Vill ni resa till andra städer så får ni vara beredd på byten och längre restid.