På olika reseforum ställer sig många frågan vilken legitimation de behöver för att åka utomlands. De är ofta osäkra över huruvida de behöver pass eller enbart nationellt ID-kort till ett visst resmål. Tänkte därför en gång för alla erbjuda klarspråk kring vad som gäller för svenska medborgare.
(
Viktigt: ett
nationellt ID-kort är ett av Polisen utfärdat kort som styrker medborgarskap, och kan användas som vardagslegitimation såväl som resehandling. Skatteverkets och bankernas ID-kort gäller
inte som resehandling utanför Norden och omfattas inte av guiden)
Vad gäller generellt?
För svenska medborgare gäller i enlighet med det europeiska
rörlighetsdirektivet att varje land som antingen är med i EU eller Schengen per automatik accepterar europeiska nationella ID-kort för inresa. Nästan alla övriga europeiska länder (bl.a. Serbien och Makedonien) accepterar dem på eget initiativ, utom Ryssland, Vitryssland, Ukraina och Turkiet. Dessa fyra är därmed de enda länderna i Europa dit svenskar behöver pass (Ryssland och Vitryssland kräver dessutom visum).
Även asiatiska Georgien och många franska
outre-mer-territorier (t.ex. Martinique, Réunion) accepterar nationella ID-kort. Dock måste resa till outre-mer-territorier ske från Europa utan mellanlandning.
Från Sveriges sida då?
Sverige utgör ett specialfall i och med den s.k.
passlagen som åsidosätter de generella reglerna i form av en begränsning. Denna innebär att svenska (och enbart svenska) nationella ID-kort
inte godtas för direktresor från svenska flygplatser ut ur Schengen, exempelvis till Storbritannien (man stoppas i svensk passkontroll vid utresa). Däremot går det utmärkt åt andra hållet (vilket kort sagt har med passlagens utformning att göra).
Ponera således att en stockholmare semestrar i London och flyger dit med Norwegian via Köpenhamn (som ju f.ö. är huvudflygplats för många sydsvenskar) och direkt med Norwegian tillbaks. D.v.s. Stockholm-Köpenhamn-London-Stockholm.
Kan denna resa genomföras med enbart nationellt ID-kort? Svar ja.
Kan detta göras omvänt, alltså Stockholm-London-Köpenhamn-Stockholm? Svar nej.
Så vilket bör jag skaffa?
Pass kostar 350 kr och nationellt ID-kort 400 kr, en obetydlig skillnad för något som gäller i fem år. Nationella ID-kort är, precis som körkort och Skatteverkets ID-kort, i kreditkortsformat och kan i likhet med dessa händigt användas som vardagslegitimation i Sverige och samtidigt som resehandling i nästan hela Europa.
Med det sagt: har man inte för avsikt att resa till exempelvis USA, Japan, Australien eller Ryssland räcker ett nationellt ID-kort gott och väl. Gör man det däremot kan man antingen skaffa pass och använda t.ex. körkort som vardagslegitimation eller skaffa både ett pass och nationellt ID-kort.
Gäller samma regler för samtliga europeiska medborgare?
Nej, avvikelser förekommer europeiska medborgare emellan. För att i detalj se vad som gäller för resor mellan två länder beroende på medborgarskap, besök denna väluppdaterade sida från Star Alliance (på engelska) där även eventuella visumkrav, inkl. vid flygbyte, framgår
http://www.staralliance.com/en/services/visa-and-health/#
Sist, men inte minst: måste man legitimera sig vart man än åker?
Formellt sett inte vid resor inom Schengen då man inte går igenom passkontroll. Dock kan en del flygbolag (inte minst Ryanair och easyjet) samt hotell utomlands mycket väl kräva att man legitimerar sig, och då gäller (förutom i Norden) enbart handlingar som styrker medborgarskap, dvs. pass eller nationellt ID-kort.
Så
kan man resa inom Schengen utan legitimation? Svar ja. Är det att rekommendera?
Absolut inte!