Att bli magsjuk i Thailand tycker jag är väldigt låg chans, har blivit sjuk en enda gång och har bott här i ca 1,5 år. Tycker att det är större risk att bli sjuk på de äckliga Kinarestaurangerna i Sverige.
Däremot kan du bli risig i kistan av all chili som man äter här borta. Jag skulle därför rekommendera följande:
• Om du aldrig äter stark mat, börja lugnt. Tryck inte i dig en Som Dtam med 4-5 chilis första dagen till frukost, lunch och middag. Detta betyder dock inte att du inte ska våga äta stark mat, Thailändsk mat är ljuvlig och att som vit turist ta bort all kryddning i maten förstör hela matupplevelsen.
Men ta det som en fingervisning att bara äta stark mat ca 1 gång om dagen. Om du blir risig i kistan så låt magen vila ifrån chilin i en dag i alla fall.
•*Jag har aldrig blivit magsjuk ifrån street food i Thailand. Maten är vällagad och människorna lagar maten varje dag år efter år. Jag garanterar att de i många fall har bra koll även om det för oss svenskar känns "ofräscht" att laga mat ståendes på gatan. Det enda jag INTE käkar på gatan är Sushi, ibland ser man det på marknader och på trottoaren.
• Om du verkligen är orolig så undvik västerländsk mat så som räkmackor eller ceasar sallad. Jag blev sjuk en gång hos den svenska ambassadören här i Bangkok på en räkmacka.
Överlag är det väldigt låg risk att bli sjuk, nästan obefintlig. Om jag käkar ute 3-4 gånger om dagen så innebär det att jag blivit sjuk 1 gång utav ca 2000 måltider, detta inkluderar mycket västerländsk mat. Så i ärlighetens namn så har du inte mycket att oroa dig över, ät på.