Hitta diskussioner med liknande innehåll

New York, New York! /Samlingstråd - Mod

#2521 2011-04-18, 22:49
puryeeah
På torsdag flyger jag mot NYC
#2522 2011-04-19, 09:59
20/20
Ursprungligen postat av puryeeah
På torsdag flyger jag mot NYC


Grattis! Just nu på våren är den bästa tiden att vara i NYC!

Om man inte räknar jul/nyår förstås... men det är en helt annan grej och hotellpriserna är galna då...
#2523 2011-04-19, 17:19
loafmaster
Ursprungligen postat av 20/20
Grattis! Just nu på våren är den bästa tiden att vara i NYC!


Så länge vädret håller sig bra så har du helt rätt. Dock är vädret här väldigt oberäkneligt vid den här tiden på året vilket gör att du ena sekunden kan ha 20°C och strålande sol och kort efter ösregn och kyla. Men när det är bra väder här så är våren den klart härligaste årstiden.

Nu blev jag själv jävligt sugen på att spendera helgen i NY. Ska nog se om det finns några bra hotellerbjudanden och sedan ta bussen ner tors-sön.
#2524 2011-04-20, 05:43
DrKallur
Åker till NY i slutet på nästa vecka för första gången- hoppas ju också såklart på strålande vårväder.

Har en fråga (kanske aningen dum och OT) men det som stressar mig lite är det där amerikanska dricksandet- är ju van att dricksa på resturang vid bra service etc när man är i europa men i och med att det är första gången i USA så har jag ingen koll när det bör/förväntas dricks (förutom vid bra bemötande förstås) Om man köper en vanlig flasköl över en bardisk, förväntas man lämna dricks då ?

Gäller det alla serviceyrken?

ligger sömnlös över detta

Annars så är jag otroligt peppad.

/Dr Kallur
#2525 2011-04-20, 10:03
Clay Allison
Ursprungligen postat av DrKallur
Åker till NY i slutet på nästa vecka för första gången- hoppas ju också såklart på strålande vårväder.

Har en fråga (kanske aningen dum och OT) men det som stressar mig lite är det där amerikanska dricksandet- är ju van att dricksa på resturang vid bra service etc när man är i europa men i och med att det är första gången i USA så har jag ingen koll när det bör/förväntas dricks (förutom vid bra bemötande förstås) Om man köper en vanlig flasköl över en bardisk, förväntas man lämna dricks då ?

Gäller det alla serviceyrken?

ligger sömnlös över detta

Annars så är jag otroligt peppad.

/Dr Kallur



Japp. Det gäller alla serviceyrken. Det kan faktiskt vara lite meckigt med dricksandet. Jag hade ingen koll alls första gången jag var i USA. Blev utskälld av en bartender första kvällen på en bar. 'I don't know were you guys come from, but this is fucking New York City and here WE TIP!' Gissa om jag överdricksade efter det. På resturangnotor är det lätt: dubbla beloppet som står angivet som VAT. Det blir minimidricksen.

Exemplet du skriver med att köpa öl vid bardisken och bära till bordet är lite trickigare. Jag brukar tänka att köper jag den första ölen lägger jag en dollar i dricks, vid de andra kanske 50 cent. Köper jag exempelvis tre öl och bär till bordet lägger jag också en dollar, men kanske vid varje tillfälle jag är där och köper. Fyra öl, två dollar, om det är vid en och samma beställning.

Sitter man vid baren är det vanligt att man låter ev växel ligga kvar på disken. Bartendern rör inte pengarna förrän man ska gå och lämnar en lämplig summa som dricks. Då väger jag in hur mycket jag har druckit, hur mycket bartendern fått arbeta och även hur trevlig personen i fråga har varit.

Om man misstänker att man kommer att komma tillbaka flera gånger till samma bar kan det vara en bra idé att dricksa mycket första kvällen så kommer resten av besöken bli så mycket trevligare. (Om det är samma personal de andra kvällarna).

Taxiresor kan vara stressiga när det kommer till dricksande. Man ska ganska snabbt räkna fram dricksen - 15 - 20% eller vad det nu är - och först hoppas man har ett bra belopp i sedlar och mynt på sig, annars säga till chauffören vad man vill ge i dricks. Det blir lätt att man dricksar i överkant.

Hotellstäderskan ska också dricksas, lite olika beroende på hur dyrt hotellet är. Minst en dollar per natt om det är ett riktigt enkelt hotell (vilket inte brukar vara fallet på Manhattan).

Dricksandet utgör en större del av reskassan än man kanske tror.

Edit: andra har säkert andra dricksstrategier. Jag kanske är lite snett ute på en del punkter man så gör jag. För att göra dig lite mer orolig ska du veta att NYC är lite kaxigare och mycket mer noga med dricksen än andra platser i USA.

Här kan du också läsa:
http://honeymoons.about.com/cs/travelplanner/a/TippingGuide.htm
#2526 2011-04-20, 12:40
loafmaster
Ursprungligen postat av Clay Allison
Japp. Det gäller alla serviceyrken. Det kan faktiskt vara lite meckigt med dricksandet. Jag hade ingen koll alls första gången jag var i USA. Blev utskälld av en bartender första kvällen på en bar. 'I don't know were you guys come from, but this is fucking New York City and here WE TIP!' Gissa om jag överdricksade efter det. På resturangnotor är det lätt: dubbla beloppet som står angivet som VAT. Det blir minimidricksen.

Exemplet du skriver med att köpa öl vid bardisken och bära till bordet är lite trickigare. Jag brukar tänka att köper jag den första ölen lägger jag en dollar i dricks, vid de andra kanske 50 cent. Köper jag exempelvis tre öl och bär till bordet lägger jag också en dollar, men kanske vid varje tillfälle jag är där och köper. Fyra öl, två dollar, om det är vid en och samma beställning.

Sitter man vid baren är det vanligt att man låter ev växel ligga kvar på disken. Bartendern rör inte pengarna förrän man ska gå och lämnar en lämplig summa som dricks. Då väger jag in hur mycket jag har druckit, hur mycket bartendern fått arbeta och även hur trevlig personen i fråga har varit.

Om man misstänker att man kommer att komma tillbaka flera gånger till samma bar kan det vara en bra idé att dricksa mycket första kvällen så kommer resten av besöken bli så mycket trevligare. (Om det är samma personal de andra kvällarna).

Taxiresor kan vara stressiga när det kommer till dricksande. Man ska ganska snabbt räkna fram dricksen - 15 - 20% eller vad det nu är - och först hoppas man har ett bra belopp i sedlar och mynt på sig, annars säga till chauffören vad man vill ge i dricks. Det blir lätt att man dricksar i överkant.

Hotellstäderskan ska också dricksas, lite olika beroende på hur dyrt hotellet är. Minst en dollar per natt om det är ett riktigt enkelt hotell (vilket inte brukar vara fallet på Manhattan).

Dricksandet utgör en större del av reskassan än man kanske tror.

Edit: andra har säkert andra dricksstrategier. Jag kanske är lite snett ute på en del punkter man så gör jag. För att göra dig lite mer orolig ska du veta att NYC är lite kaxigare och mycket mer noga med dricksen än andra platser i USA.

Här kan du också läsa:
http://honeymoons.about.com/cs/travelplanner/a/TippingGuide.htm


Tycker du är rätt ute på det mesta. Jag dricksar dock efter hur bra service jag får när det gäller restauranger.

10% = dålig service
15% = bra service
20% = kanonbra service
25-30% = exceptionell service som du i princip endast får på högklassiga restauranger
#2527 2011-04-20, 12:59
kvarnby
Ursprungligen postat av DrKallur
Åker till NY i slutet på nästa vecka för första gången- hoppas ju också såklart på strålande vårväder.

Har en fråga (kanske aningen dum och OT) men det som stressar mig lite är det där amerikanska dricksandet- är ju van att dricksa på resturang vid bra service etc när man är i europa men i och med att det är första gången i USA så har jag ingen koll när det bör/förväntas dricks (förutom vid bra bemötande förstås) Om man köper en vanlig flasköl över en bardisk, förväntas man lämna dricks då ?

Gäller det alla serviceyrken?

ligger sömnlös över detta

Annars så är jag otroligt peppad.

/Dr Kallur


Det är inte lätt med dricksandet! Har samlat lite av mina erfarenheter på http://www.floridasidan.se här är ett utdrag som gäller just dricks.

Dricks: (informationen uppdaterad senast November 2009)

Systemet med dricks är en självklarhet för amerikanen till skillnad från oss som ofta tycker det är jobbigt och löjligt med driks överallt.
All servicepersonal, taxichaufförer, bilparkeraren, bagagebärare, serveringspersonal mm. SKA ha dricks, bli inte förvånad om Ni blir påminda om dricksen av den som väntar sig den. Kontrollera också om dricksen redan är inräknad i notan! Detta är nästan det svåraste att vänja sig vid som ovan USA resenär, ska mannen som packar ner varorna i påsar på varuhuset, eller han som tankar bilen på macken, ha dricks? Hur mycket i så fall? Bäst är att studera hur andra gör för att lära sig.

Några av de vanligaste man stöter på är.

Valet parking (parkering där personal tar hand om bilen): Ingen dricks behövs men som alltid uppskattas en slant när bilen lämnas men $1-5 är brukligt när bilen hämtas ut.

Restaurang: 15-20% eller mer om man är riktigt nöjd. På snabbmatsrestauranger och liknande finns ofta en burk där man kan lägga dricks t.ex. växelpengarna, inte nödvändigt men de blir glada om man gör det.

På hotellet:

Väskbäraren ska ha $1-2 /väska mer om de är riktigt tunga (bära från bilen till foajen och från foajen till rummet blir dricks 2 gånger) .

Städpersonal: $1-5 /dag. Ge dricksen dagligen så rätt person får den. För att de ska veta att de får ta pengarna kan man skriva en liten lapp t.ex "To maid. Thank You!" vissa säjer att man ska lägga pengarna på huvudkudden och det verkar funka, de gånger vi lade pengarna på nattduksbordet, i en askkopp eller liknade låg pengarna kvar.

Concergiern: Ingen dricks behövs men någon Dollar uppskattas så klart för normala upplysningar, $10-50 om de lägger jobb på att skaffa biljetter eller bord på en populär restaurang.

I stort sett all servicepersonal kan eller ska man ge dricks. Några fler exempel:

Får man låna handdukar vid poolen kan man ge en dollar till den som sköter det. Får man saker levererade till rumet (tvätt, en hårtork, roomservice mm.) så bör man ge $1 för det. För roomservice ska man ge dricks som på restaurang 15-20% om det inte är inkluderat, då räcker en dollar för leveransen.

Bar: Vid köp av en drink $1-4 vid köp av flera drinkar $1 per drink upp till $5 eller 15-20% (beroende på hur fint ställe och hur nöjd man är).

Även om man inte måste ge dricks kan det löna sig om man vill ha bra service och bra hjälp och finare hotell innebär mer dricks.
#2528 2011-04-20, 13:02
Clay Allison
Ursprungligen postat av loafmaster
Tycker du är rätt ute på det mesta. Jag dricksar dock efter hur bra service jag får när det gäller restauranger.

10% = dålig service
15% = bra service
20% = kanonbra service
25-30% = exceptionell service som du i princip endast får på högklassiga restauranger



Ja, jag bedömer också servicen. Det är typiskt att de högklassiga ställena som redan i sig är dyra ska ha mest i dricks också.

Ser att jag var mer än lovligt rörig i avsnittet 'köpa drinkar vid baren och bära dem till bordet' ovan.

Det jag menar är att man inte ger 15% av priset på en öl eller drink, utan snarare en dollar, oavsett vad den kostar (inom rimliga gränser). Man ger även en dollar om det är två eller t o m tre öl man hämtar. Sen tippar inte jag i alla fall en dollar per drink för varje ny öl jag hämtar, utan kanske myntväxeln om den är 50 - 75 cent ungefär. Sen kan jag avsluta med att ge ett par dollar vid sista ölhämtaningen om det varit en bra kväll med schysst service.
#2529 2011-04-20, 17:34
Charles26
Bra tips på dricksen här ovan men jag vill också vurma för att om (och det här händer väldigt sällan någonstans i USA) jag säger OM, maten drinken eller servicen är riktigt dålig så skiter du i att lägga dricks. Som det har talats om redan så är en hel del krogfolk i New York riktigt kaxiga och är dom det samtidigt som du får undermåliga tjänster, mat eller service kan du på detta sätt ge dem lite näsbränna. Men för att göra det glasklart: Gör det endast om du har fått dåligt bemötande eller om maten är dålig etc och är det maten som är dålig påpeka då det först så får man ofta ny och bättre och då är ju en rejäl dricks på sin plats även här i det snåla Sverige.

Om nu någon fick lust att pröva detta med att inte ge dricks i USA så kan jag ge er en genväg till ett giltigt område för att inte göra det. Beställ Guinness. Jag vet inte vad det är för sörja man får i glaset men fan smakar det och ett mycket giltigt skäl för att inte lämna ett nickel mer än vad som står på notan.

Nog om uppvigling nu. Njut av staden den är underbar på alla de sätt och så länge du inte får för dig att dricka Guinness vet jag ingenting som går att klaga på. Dricksa loss.
#2530 2011-04-20, 21:24
Ursprungligen postat av loafmaster
Tycker du är rätt ute på det mesta. Jag dricksar dock efter hur bra service jag får när det gäller restauranger.

10% = dålig service
15% = bra service
20% = kanonbra service
25-30% = exceptionell service som du i princip endast får på högklassiga restauranger


Tänk på att räkna dricks på beloppet före skatt och trixet om att dubbla sales tax kan vara lite vanskligt eftersom den varierar.
#2531 2011-04-20, 21:37
MegaHead
Bedrövlig service och otrevlig personal = NADA i dricks. Brukar även kommentera hur effin useless dom varit.
#2532 2011-04-21, 02:33
stray_dog
Restaurang i NYC funkar som sagt dubbla VAT:en som minimum. Om ni pratar svenska finns det stor risk att de inkluderar dricks på notan eftersom de annars ofta blir blåsta av turister så man bör kolla efter det.

Håller inte med om en dollar per beställning av flera öl etc. Regel skulle jag säga är 1 dollar per öl, varje gång och kanske 1-2 dollar per drink. Blir väl ungefär 15% det också om man tänker efter.

Taxin har numera en pekskärm där man kan knappa in dricksen 15% tror jag är minsta om man inte knappar in lägre manuellt.

Delis, gatustånd, matkasseinpackning, etc, inte nödvändigt med dricks. Kemtvätt, frisör varierar, dricks är uppskattat men oftast inte nödvändigt. Toalett med någon som räcker en handduk vid handfatet - någon till ett par dollar.

Slutligen är det pinsamt när turister sitter och dividerar notan med penna och papper eller miniräknare. Normalt slänger alla fram sina kort och delar lika helt enkelt om man inte är på gott humör och bestämmer sig för att bjuda. Samma med drinkar, man tar en runda var ifall man inte känner sig storslagen och öppnar en tab och betalar för alla rundor. Om man öppnar en tab så ger åtminstone jag 15-25% som vanligt på slutnotan och tror att det förväntas eftersom det innebär lite mer service (egentligen enklare för bartendern iofs).