Ursprungligen postat av DrKallur
Åker till NY i slutet på nästa vecka för första gången- hoppas ju också såklart på strålande vårväder.
Har en fråga (kanske aningen dum och OT) men det som stressar mig lite är det där amerikanska dricksandet- är ju van att dricksa på resturang vid bra service etc när man är i europa men i och med att det är första gången i USA så har jag ingen koll när det bör/förväntas dricks (förutom vid bra bemötande förstås) Om man köper en vanlig flasköl över en bardisk, förväntas man lämna dricks då ?
Gäller det alla serviceyrken?
ligger sömnlös över detta
Annars så är jag otroligt peppad.
/Dr Kallur
Det är inte lätt med dricksandet! Har samlat lite av mina erfarenheter på
http://www.floridasidan.se här är ett utdrag som gäller just dricks.
Dricks: (informationen uppdaterad senast November 2009)
Systemet med dricks är en självklarhet för amerikanen till skillnad från oss som ofta tycker det är jobbigt och löjligt med driks överallt.
All servicepersonal, taxichaufförer, bilparkeraren, bagagebärare, serveringspersonal mm. SKA ha dricks, bli inte förvånad om Ni blir påminda om dricksen av den som väntar sig den. Kontrollera också om dricksen redan är inräknad i notan! Detta är nästan det svåraste att vänja sig vid som ovan USA resenär, ska mannen som packar ner varorna i påsar på varuhuset, eller han som tankar bilen på macken, ha dricks? Hur mycket i så fall? Bäst är att studera hur andra gör för att lära sig.
Några av de vanligaste man stöter på är.
Valet parking (parkering där personal tar hand om bilen): Ingen dricks behövs men som alltid uppskattas en slant när bilen lämnas men $1-5 är brukligt när bilen hämtas ut.
Restaurang: 15-20% eller mer om man är riktigt nöjd. På snabbmatsrestauranger och liknande finns ofta en burk där man kan lägga dricks t.ex. växelpengarna, inte nödvändigt men de blir glada om man gör det.
På hotellet:
Väskbäraren ska ha $1-2 /väska mer om de är riktigt tunga (bära från bilen till foajen och från foajen till rummet blir dricks 2 gånger) .
Städpersonal: $1-5 /dag. Ge dricksen dagligen så rätt person får den. För att de ska veta att de får ta pengarna kan man skriva en liten lapp t.ex "To maid. Thank You!" vissa säjer att man ska lägga pengarna på huvudkudden och det verkar funka, de gånger vi lade pengarna på nattduksbordet, i en askkopp eller liknade låg pengarna kvar.
Concergiern: Ingen dricks behövs men någon Dollar uppskattas så klart för normala upplysningar, $10-50 om de lägger jobb på att skaffa biljetter eller bord på en populär restaurang.
I stort sett all servicepersonal kan eller ska man ge dricks. Några fler exempel:
Får man låna handdukar vid poolen kan man ge en dollar till den som sköter det. Får man saker levererade till rumet (tvätt, en hårtork, roomservice mm.) så bör man ge $1 för det. För roomservice ska man ge dricks som på restaurang 15-20% om det inte är inkluderat, då räcker en dollar för leveransen.
Bar: Vid köp av en drink $1-4 vid köp av flera drinkar $1 per drink upp till $5 eller 15-20% (beroende på hur fint ställe och hur nöjd man är).
Även om man inte måste ge dricks kan det löna sig om man vill ha bra service och bra hjälp och finare hotell innebär mer dricks.