Ursprungligen postat av LikeAGlove
Precis som du säger är min kunskap om ämnet väldigt begränsat, men varför dessa påhopp? De säger ju att man ska undvika att äta vildsvin i Sverige och under slutet av 80-talet var även vilt och svamp från nordöst högst olämpligt att förtära pga Chernobyl. Och eftersom man nu mer eller mindre befunnit sig i Japan sedan det small 2011 är det väl inte jättekonstigt att man är lite bekymrad över vad man egentligen stoppar i sig
Att det har funnits rekommendationer om att inte äta svamp i Sverige har varit endast i säkerhets skull. De senaste vetenskapliga rönen (från IAEA) antyder att små stråldoser på under 100 mSv per år (vilket är en väldigt stor dos för en vanlig människa som inte håller på med radioaktivitet, något du aldrig kommer att komma upp i om du inte behöver göra CT-undersökningar eller liknande) inte ger någon ökad risk för cancer (eller andra åkommor). Tidigare har man trott, utan att ha något stöd för det, att även små doser kan bygga på sig över tid och ge problem, men detta är alltså vad man i den senaste forskningen har dementerat.
Vad gäller Japan så har jag själv sett strålpaniken och så fort det kommer fram att det säljs livsmedel från ett av de "kontaminerade" områdena så går det ut imedia och det blir säljstopp. Jag tror således inte att du behöver oroa dig för att få i dig någonting ifrån FUkushima-området. Strålningen från Fukushima har dessutom endast kontaminerat ett litet område runt kärnkraftverket. Det är alltså inte så att hela Japan har blivit kontaminerat.
Till sist så kan du inte göra någonting själv. Antingne köper du sofistikerad utrustning så att du kan mäta upp strålningen (men här pratar vi återigen MINST tiotusentals kronor, troligtvis hundratusentals), eller så väljer du att avstå från att äta varor som kommer från Fukushima-området. Det tredje, mest rationella alternativet du har, är dock att helt enkelt inte oroa dig.