Hitta diskussioner med liknande innehåll

Är det olagligt att sova utomhus i Berlin?

#25 2015-08-01, 02:05
intePK14
Ursprungligen postat av Granny-Smith
Jag sa inte brott utan Ordnungswidrigkeit.

Immer zu beachten ist, dass nicht nur das “Wildcampen” an sich bestraft werden kann, sondern unter Umständen weitere Regelungen zu einer Strafe führen können. Auf diese speziellen Regelungen (z.B.: Hausfriedensbruch, Sachbeschädigung, Naturschutzgebiete usw..).

Abseits dieser besonderen Regelungen stellt das “normale” wild campen nie eine Straftat, sondern nur eine Ordnungswidrigkeit dar. Diese kann aber mit Geldbuße belegt werden.

Generell gilt in Deutschland:

Das einschlägige Gesetz ist meist das Landes-Waldgesetz des entsprechenden Bundeslandes. Was dort nicht geregelt ist wird durch das Bundes-Waldgesetz bestimmt. Die Gesetzestexte findet man hier: Dejure.org

Generell kann man aber sagen:
Auf Öffentlichem Gebiet darf nur an speziell gekennzeichneten Orten gezeltet werden. Ansonsten ist das übernachten draussen verboten. Auf Privatgelände darf nur mit Einverständnis des Besitzers gecampt werden.

Übrigens: Jäger können dir keine Weisungen geben oder dich zu etwas zwingen. Dazu ist nur die Polizei befugt!
Anders ist das mit Forstbeamten. Diese üben in Wäldern Hoheitsrechte aus und sind befugt Ausweise zu kontrollieren oder, in Extremsituationen, auch Leute vorübergehend festzunehmen.

Oftmals kommt man schon mit einem Verwarngeld von 5EURO davon. Meistens werden verkraftbare Bußgelder von 5EURO – 80EURO verhängt. Die möglichen Bußgelder reichen aber weit nach oben: Bis zu 500EURO (Pro Person!) sind möglich.


Nu vet jag inte exakt hur man bör översätta "Ordnungswidrigkeit". Förseelse? I vilket fall gällde ju Ts fråga, om det var olagligt att sova utomhus i Berlin. Det du anger saknar i realiteten betydelse. Mig veterligt har ingen människa gripits för att ha sovit utomhus i Berlin, och bötfällts. Dagtid blir folk naturligtvis bortschasade, om de sover framför en varuhusport eller liknande, men det är en annan sak.

Att det formellt sett är en förseelse, saknar alltså betydelse, eftersom förseelsen inte beivras - i vart fall inte i Berlin. Och inte heller i Hamburg, t. ex. Sedan kan det finnas skillnader, i vissa städer kanske polis slår ned på denna "förseelse".

Och inte heller har folk gripits och bötfällts, för att de sovit i sovsäck i skogen. Har du hört talas om den riksbekante "der Waldmensch", som "bytt namn" till Öff-Öff. Han var väldigt på tapeten i tidningarna för ca fem år sedan. En kille, som utnyttjade das Betretungsrecht till fullo.
#26 2015-08-01, 03:51
BAB7
Wildcampen och Betretungsrecht är två vitt skilda saker.

Att man har rätt att röra sig fritt i naturen (betretungsrecht) innebär naturligtvis inte att man har rätt till att campa hur man vill, exempelvis gäller ett generellt tältförbud, dock med undantag.

Det är tillåtet att övernatta i naturen, i skog och mark etc.
Dock endast med liggunderlag, sovsäck, vindskydd etc.

Att elda, tända lägereld eller grilla i skog och mark är förbjudet, undantaget är utmarkerade grillplatser, inne i stadsparker är det dock oftast ok att använda engångsgrill och liknande.

Sen är det skillnad på tättbebyggt område och utanför tättbebyggt område när kommer till detaljer om huruvida övernattning utomhus är lämpligt eller ej.
Naturligtvis finns det många platser inne i städer där det är direkt olämpligt att övernatta, det är upp till polisen att avgöra om det finns skäl för att avvisa personen från platsen.

Om polis anser att det är olämpligt att sova på en viss plats, då kan personen avvisas - Platzverweis, men ett generellt övernattningsförbud finns inte.
Platzverweis är inget brott och ingen ordnungswidrigkeit och platzverweis kan aldrig heller ge böter.
#27 2015-08-01, 05:47
Granny-Smith
God morgon!

Jag tror att vår diskussion inte längre leder någon vart. Du är fast i din syn på saken liksom jag är fast i min syn. Och så ska det ju egentligen också vara.

Men skulle vi för alla resenärernas skull åtminstone kommer överens i att det eventuellt är bättre för någon med hängmatta att helt enkelt fråga om lov?
#28 2015-08-01, 11:35
intePK14
Ursprungligen postat av Granny-Smith
God morgon!

Jag tror att vår diskussion inte längre leder någon vart. Du är fast i din syn på saken liksom jag är fast i min syn. Och så ska det ju egentligen också vara.

Men skulle vi för alla resenärernas skull åtminstone kommer överens i att det eventuellt är bättre för någon med hängmatta att helt enkelt fråga om lov?


Einen wunderschönen!

Just detta med hängmatta anser jag direkt olämpligt i stadsmiljö, dels därför att det rent praktiskt skulle bli svårt att hitta passande träd att fästa den i, men naturligtvis också för att det väcker uppmärksamhet. Griniga Spießer kan ringa polisen. Att sova på en parkbänk är sällan eller aldrig ett problem, men hängmattan sticker ut.

Fråga om lov tror jag knappast är någon idé. I skogsmiljö kanske en hängmatta kan vara en skaplig idé, naturligtvis förutsatt att den sätts upp på kvällen, och tas bort i gryningen. Då är risken obefintlig, att någon sur skogvaktare ska se den. Nu är jag ingen expert, men jag tror för övrigt att man bör undvika att sova på liggunderlag i sovsäck i skogen, med tanke på risken för borreliainfektioner.
#29 2015-08-01, 13:09
Granny-Smith
Ha, ha, ha, nåja, nu tänkte jag inte heller precis att ts skulle fråga om lov att hänga upp sin hängmatta mellan 2 lyktstolpar på Alexanderplats, men däremot tänkte jag på diverse privatägare lite utanför centrum. Blir alltid bättre att fråga, hej, skulle du kunna tänka dig att jag och min hängmatta får hänga här lite? Istället för att hänga upp den mellan ägarens 2 äppelträd för att man ju har Betretungsrecht............
#30 2016-06-05, 05:27
Altmeister
Det är väl inte olagligt att sova utomhus i Tyskland, men det ses väl inte direkt med blida ögon. Det är min erfarenhet.

Sedan kan det i vissa situationer vara olämpligt att somna även inomhus i Tyskland, men olagligt är det inte. En gång somnade jag på en strippklubb. Höll på att bli utkörd.