Ursprungligen postat av CC-Cowboy
Låter jätteroligt!
Ett första tips är att ta någon kurs, förslagsvis börja med skepparexamen och sen se ifall det erbjuds något mer(oceansegling t.ex).
En rimlig hastighet över längre sträcka med 53-fotare (och då riktig live-aboard, så förhållandevis bred och rätt "trög i vattnet") skulle väl kunna ligga på runt 8-9 knop med skapliga vindförhållanden, maxar kanske runt 13-15 om det blåser ordentligt. Vill minnas att min tjej med familj gjorde Atlantöverfarten på 17 dagar(Kanarieöarna till vad det nu blir) med en liknande båttyp, som dock vart ganska snabbt.
Se för allt i världen till att skaffa så mycket sjövana som möjligt nu i upptakten till er resa, hyr båt över sommaren eller vadsom. Även viktigt att göra för att se hur ni som besättning fungerar tillsammans rent socialt.
Att fastna i större stormar och liknande skulle jag se som relativt osannolikt som vanlig nöjesseglare - speciellt då ni inte(antar jag) kommer att försöka runda Kap Horn eller segla så pass långt söderut(40*S och längre söderut) att ni stöter på de värsta ovädren. Det finns även specifika orkansäsonger, t.ex juni-dec på Atlanten, då man rimligtvis inte försöker sig på en överfart. Meteorologerna och tekniken har även blivit rätt så bra på att spåra och förvarna om större system.
Tackar för dina synpunkter!
Din uppskattning av medelhastigheten är intressant därför att den styrker min egen, dvs mellan fem och tio knop, beroende på vindarna.
Alla deltagarna måste ha minst skepparexamen. Jag är nog den som har minst erfarenheter av segling, men jag lär mig snabbt. Jag har haft en liten motorbåt och har en viss sjövana, men mitt intresse för segling och navigering är brinnande stort, och jag har en del teoretiska kunskaper som jag har läst mig till.
Din bedömning angående stormar är också intressant och ny för mig. Nej, vi skall nog inte segla längre söderut än 40:e breddgraden och det ligger mycket i det du säger. Men jag vill nog vara med om en riktig storm - och klara mig!
Hittills har vår resa bara bestått av ord och muntliga överenskommelser men snart (innan det blir för kallt) skall jag träffa kaptenen och en annan av deltagarna i Göteborg, och det är det första fysiska steget vi tar på vår resa. Beslutet är redan fattat, och vårt möte avser att bekräfta vårt beslut och att lära känna varandra.
Strax efteråt är det dags att besiktiga båten, som ligger strax söder om Stockholm. Vi har fått fler bilder och information om båten och ett beslut i frågan ligger nära i tiden. Det är viktigt att vi alla synar båten kritiskt eftersom den skall vara vårt hem i tre år. Det blir det andra fysiska steget vi tar och vår resa har egentligen redan börjat med dessa förberedelser.
Det påverkar oss alla redan nu, och lyfter vår tillvaro, att ha ett stort äventyr att se fram emot!
Jag är övertygad om att de andra två menar allvar och det gör tillvaron så spännande!
Ja, vi måste träna och segla tillsammans som ett team, men vi har ingen tidspress på oss ännu. Vi har gott om tid att planera och förbereda oss på olika sätt och vi skall försöka göra det så metodiskt som möjligt. Resan måste ha sin gilla gång och allting har sin egen tid. Vi möter nog många svårigheter som måste övervinnas, men till slut kommer ögonblicket då vi kastar loss.
Vi står alltså bara i början av planeringen och våra samtal har så gott som precis börjat.
Vi skall kalla vår resa för THE SWEDISH PAPUA NEW GUINEA EXPEDTION 2019, men vårt yttersta syfte med resan är att segla runt jorden och bevisa att vi verkligen förlorar EN DAG i vår almanacka genom att segla VÄSTERUT och komma tillbaka till Gran Canaria efter tre år!
Papua är vår huvuddestination och vi skall förmodligen stanna där en tid.
En viktig sak i vår planering är att skaffa oss sponsorer som hjälper till med finansieringen av resan, som sker i ett kommersiellt syfte, och en av mina uppgifter är att dokumentera hela resan med bilder, filmklipp och berättelser, och att samla föremål från hela världen och idka byteshandel.
Om någon har tips på sponsorer, eller annat, så mottages det tacksamt!
Inom kort kommer det en ny hemsida på Internet som handlar om vår jordenruntresa!
Vad tycker du?
Kommer vi att dö?