Flera skriver om att man numera kan se så mycket via nätet, och att det tar udden av resandet. Jag är ganska säker på att det stämmer.
Visst, det
är inte samma sak att promenera genom Neapel på Google Maps som att göra det i verkligheten. Men just det faktum att man kan göra det via Google Maps hemma i vardagsrummet, medför att det inte känns lika stort och spännande att se platsen i verkligheten.
Inte heller är det längre lika spännande att träffa folk från andra kulturer. Dels för att man med några enkla knapptryck kan få kontakt med folk på andra sidan jorden via nätet, men dels också för att det numera finns massor av människor från andra världsdelar i Sverige.
På, säg 50-talet, så var det en stor och exotisk upplevelse att träffa en person från t.ex. Afrika.
Nu finns afrikaner, araber, indier, chilenare, jugoslaver i vår vardag, och då känns det inte exotiskt och extraordinärt.
Men jag minns när jag var i tioårsåldern, och vi bodde på en ort där det knappt fanns några invandrare. På sin höjd ett par gamla finländare.
Jag åkte en gång med föräldrarna in till stan och vi hade något ärende i den allra invandrartätaste stadsdelen (i vilken jag aldrig satt min fot förut).
Jag bara stod och gapade och hade svårt att greppa att jag bara var ett par mil hemifrån. Det kändes som ett annat land, med exotiska människor och orientaliska butiker.
Sedan så verkar de kulturella och infrastrukturella skillnaderna mellan länder ha minskat i andra avseenden också.
Ta en sådan sak som trafikbilden. På ett foto från mitten av 1900-talet kan man ofta avgöra ungefär var bilden är tagen genom att kolla på bilarna på gatan. (T.ex. mycket stora jänkare = bilden tagen i USA. Mycket Renault 4 och Lillcittor = bilden tagen i Frankrike osv.) I dag ser alla bilar likadana ut oavsett var man är.
Eller saker som politik och samhällssystem. Fram tills för 30 år sedan var Europa strikt uppdelat i öst och väst, och i öst fanns en helt annan, främmande värld.
Detta till trots så verkade människor i allmänhet se mer optimistisk och ljust på framtiden under tiden mellas krigsslutet och murens fall.
Jag håller förresten på att läsa igenom de klassiska Tintin-äventyren, som jag läst som barn. De är fortfarande intressanta, och de utspelar sig ju i många olika länder (både verkliga och fiktiva) under 30, 40 och 50-tal.
När jag läser dessa får jag en känsla av att världen är mera stor och spännande.
Tecknaren och författaren Hergé reste själv runt till olika platser bara för att avbilda autetiska gatumiljöer till sina verk.
Hade det varit i dag hade han kunnat göra det med Google Maps hemma i sin ateljé.
I ett par äventyr figurerar en kines vid namn Tchang, som är baserad på en verklig person. Verklighetens Tchang träffade Hergé på tidigt 30-tal. Sedan förlorade de kontakten, och återsågs inte förrens tidigt 80-tal, strax innan hans bortgång.
Hade det varit i dag hade Hergé och Tchang troligen hållit stadigvarande kontakt via Skype och Facebook.
Ja, världen
var större och mer mystisk och spännande förr.
Och jag tror att jag haft en större längtan efter att resa och se världen om jag levt för 60, 70 år sedan.