Vad händer om man inte ger dricks på restaurangen i USA? Har någon gjort det?

#37 2020-04-20, 16:17
Musik.mannen
Ursprungligen postat av .-fuckYUO-.
Jag är en av dem.

Faktum är att jag till och med anser att är destruktivt.

Genom att ge dricks uppmuntrar du ett vidrigt system där:
- Arbetsgivare betalar för låga löner
- Kunderna ska agera löneförhandlare med den anställd
- Saker kostar inte vad det står att de kostar
- Den anställde går miste om försäkringar, kreditvärdighet och pension
- Den anställde har inte heller någon säkerhet gällande inkomsten
- Ökat ineffektivitet
- Ökade konflikter, missförstånd och bedrägerier

Den enda som tjänar på det (att bolla över alla dessa frågor till alla andra förutom ägaren) är ägaren.


Varför skulle man inte vara emot det? Det är ju ett horribelt system. Det finns inget positivt med det.



Så självfallet är även jag helt emot det.



Det du skriver stämmer säkert bra i USA men i Sverige skulle jag aldrig dricksa då dom förstört systemet förutom att det vanligaste skälet till bråk mellan anställda på restauranger och köket i vårat eget land har varit just dricksen!
Tidigare så var det svenska systemet också uppbyggt på dricksen.

Har jag råd så dricksar jag gärna när jag är i länder som USA.
#38 2020-04-20, 16:23
Jag bor i USA och skulle aldrig få för mig att inte dricksa. Om servicen är dålig ger jag typ 10% istället fö 15 - 20 som är normen.
Har själv aldrig struntat i att dricksa men skulle bli förvånad om man inte skulle bli konfronterad.
#39 2020-04-20, 16:23
covfefe...
Är det inte mest på turistställen de reagerar negativt om man missar dricks? Jag har aldrig varit med om att de kommit springande och tjatat om dricks (men å andra sidan brukar jag lämna dricks, har dock hänt att jag inte haft växel). Jag har självklart hört om svenskar som blivit åthutade då de glömt dricks på restauranger i New Yorks turistområden. Man kan förstå att servitörer i de områdena är vana att besökare från andra delar av världen är omedvetna eller glömmer de lokala traditionerna, och att man därför måste ta extra ansvar i att uppfostra kunderna så att man får betalt.

Afroamerikaner är förresten kända för att inte dricksa, eller endast ge väldigt lite i dricks. Av den anledningen blir de oftast sämre behandlade när de går ut och äter, och det är de naturligtvis inte glada för. Men det är svårt att veta vad som är hönan och ägget; kanske började det med att de fick sämre service och då slutade de dricksa, vad vet jag.
#40 2020-04-20, 16:27
Kalmar2004
Ursprungligen postat av SittFint
Det är precis lika illa som att ta en springnota. Det är kanske inte per definition olagligt att inte dricksa, men det ligger närmre det än att säga att det bara är kutym.


Dricksen fungerar kanske på det sättet i Sverige. I USA är det snarare så att du kan strunta i att dricksa vid samma tillfällen som du även kan strunta i att betala för maten. Dricksen är inte en liten bonus för bra service där. Det är betalning för service.

Skitsystem? Ja, men det är så det är.


Nej. Minimilönen för dricksyrken är väsentligt lägre.


Ja - minimilönen för dricksyrken är lägre men om personen inte kommer upp i minimilönen så är arbetsgivaren skyldig att betala upp till minimilön. Så minimilön gäller faktiskt även dricksyrken.

https://www.dol.gov/agencies/whd/state/minimum-wage/tipped#California

Servitriser i USA tjänar oftast MYCKET mer än minimilön - det är ett sjukt system som fått leva kvar betydligt längre än det borde. De som tjänar på det slåss givetvis med näbbar och klor för att det ska få vara kvar.

Att det skulle vara så djävla standard är också en myt:

https://www.theatlantic.com/business/archive/2014/03/map-where-americans...
#41 2020-04-20, 16:27
TheDork
Det jag finner lite märkligt med det amerikanska drickssystemet är att man skall betala dricksen som en procent av slutsumman.

Låt oss säga att procenten är 20% man skall betala. Så äter jag för 20 dollar skall jag betala 24. Väljer jag dyrare mat ex 30 dollar blir det 36.

Så ju dyrare mat desto mer i dricks trots att arbetsinsatsen eller servicen inte blivit bättre. Känns märkligt.
#42 2020-04-20, 16:28
Kalmar2004
Ursprungligen postat av snilsson
Jag bor i USA och skulle aldrig få för mig att inte dricksa. Om servicen är dålig ger jag typ 10% istället fö 15 - 20 som är normen.
Har själv aldrig struntat i att dricksa men skulle bli förvånad om man inte skulle bli konfronterad.


Du kanske borde prova att inte ge dricks.

Långt ifrån alla gör det även i USA.

https://www.theatlantic.com/business/archive/2014/03/map-where-americans...
#43 2020-04-20, 16:28
StellarSmith
Personer anställda inom restaurang tjänar ca $8 per timme.

Får du dålig service så dricksa inte.
Kan ta ett exempel:
Sista natten i LA på flygplatshotellets restaurang.
tog över 40 min att få maten, när maten väl kom fram blev 1 rätt fel, vi fick vänta 15 minuter till. Sen kom inte alla tillbehör.
servitören strykte våra läsk från notan och jag sa rakt ut att jag inte kommer dricksa. Var helt ok, servitören förstod.
#44 2020-04-20, 16:29
SirDuke
Ursprungligen postat av .-fuckYUO-.
Jag är en av dem.

Faktum är att jag till och med anser att är destruktivt.

Genom att ge dricks uppmuntrar du ett vidrigt system där:
- Arbetsgivare betalar lägre löner än vad de borde
- Kunderna ska agera löneförhandlare med den anställde
- Den anställde förväntas löneförhandla flera gånger per dag året om, men nya personer nästan varje gång
-Kunderna ska agera bidragsgivare för att med sina redan beskattade pengar täcka upp det som ägaren är för girig att stå för själv
- Saker kostar inte vad det står att de kostar
- Den anställde går miste om försäkringar, kreditvärdighet och pension
- Den anställde har inte heller någon säkerhet gällande inkomsten
- Ökat ineffektivitet
- Ökade konflikter, missförstånd och bedrägerier

Den enda som tjänar på det (att bolla över alla dessa frågor till alla andra förutom ägaren) är ägaren.


Varför skulle man inte vara emot det? Det är ju ett horribelt system. Det finns inget positivt med det.



Så självfallet är även jag helt emot det.

Bästa inlägget.

Sedan är frågan hur vi ska ta fajten i praktiken. Jag kan tänka att de har den seden liksom de gör andra knäppa saker och har en konstig mentalitet många gånger - och jag är gäst och ganska rik och de har trots allt låga priser och i regel bra grejer.

Det helt hjärndöda är att restauranggäster i Sverige får dålig mat och dålig service - men ändå dricksar. Det kan vara veritabelt gräl med personalen, men lik förbannat ska folk betala mer än det står på notan. Då faller ju hela poängen.
#45 2020-04-20, 16:32
Kalmar2004
Ursprungligen postat av StellarSmith
Personer anställda inom restaurang tjänar ca $8 per timme.

Får du dålig service så dricksa inte.
Kan ta ett exempel:
Sista natten i LA på flygplatshotellets restaurang.
tog över 40 min att få maten, när maten väl kom fram blev 1 rätt fel, vi fick vänta 15 minuter till. Sen kom inte alla tillbehör.
servitören strykte våra läsk från notan och jag sa rakt ut att jag inte kommer dricksa. Var helt ok, servitören förstod.


I Kalifornien är minimilönen $12 och arbetsgivare är tvingade att betala minimilönen även om dricks förekommer.
#46 2020-04-20, 16:34
StellarSmith
Ursprungligen postat av Kalmar2004
I Kalifornien är minimilönen $12 och arbetsgivare är tvingade att betala minimilönen även om dricks förekommer.

Såpass till och med.
talade med en servitris som arbetade på Wahlburgers i Las Vegas, hon tjänade $8,80 per timme. Men det är ju Nevada så det kanske skiljer sig mot Kalifornien?
#47 2020-04-20, 16:35
givemeyourmoney
Ursprungligen postat av Kalmar2004
I Kalifornien är minimilönen $12 och arbetsgivare är tvingade att betala minimilönen även om dricks förekommer.

det ser bra ut på pappret ,men i verkligheten blir du inte långvarig på en restaurang om du får dåligt med dricks och arbetsgivaren hela tiden skall täcka upp till minimilönen.

kan kanske vara annorlunda i kaliforniern , men i NY har man knappt 3$ som fast lön, sedan är arbetsgivaren skyldig att täcka upp till knappt 8$ om du inte kommer upp till det med dricksen inräknad.
#48 2020-04-20, 16:41
SittFint
Ursprungligen postat av Kalmar2004
Ja - minimilönen för dricksyrken är lägre men om personen inte kommer upp i minimilönen så är arbetsgivaren skyldig att betala upp till minimilön. Så minimilön gäller faktiskt även dricksyrken.

https://www.dol.gov/agencies/whd/state/minimum-wage/tipped#California
Här lärde jag mig något nytt, men studera länken lite närmre. Federala lagar kräver det inte, och det är inte i alla stater det gäller.


Servitriser i USA tjänar oftast MYCKET mer än minimilön - det är ett sjukt system som fått leva kvar betydligt längre än det borde. De som tjänar på det slåss givetvis med näbbar och klor för att det ska få vara kvar.

Att det skulle vara så djävla standard är också en myt:

https://www.theatlantic.com/business/archive/2014/03/map-where-americans...

Måste säga att jag blev lite förvånad här. Bara 50% som dricksar. Fast man vet ju inte hur de har räknat heller.