Ursprungligen postat av Merwinna
Det beror ju också på, hur mycket kostnader de har även när fartygen ligger stilla. Hamnplatserna kostar såklart, och visst underhåll av fartygen antar jag. Men de anställda borde de ha kunnat permittera utan lön. Kostnaderna för förbrukningsartiklar som drivmedel, olja, tvål, toapapper, rengöringsmedel etc. försvinner förstås på dagen. Likaså behöver ingen mat eller dryck köpas in. Jag tycker inte heller att det borde ha varit så omöjligt att övervintra, men de kanske inte hade något kapital alls att ta av?
Ser att du nämnde mat och dryck. Visst, det kanske inte behöver köpas in. Men det får mig att undra om de hade ett lager med mat och dryck, sådant som de hade hoppas på att kunna sälja ombord och därmed få en viss inkomst/vinst. Nu kanske de behöver slänga, skänka bort det eller lösa det på annan väg istället. Vilket kan bli ytterligare en förlustaffär.
Sedan finns ju olika former av permittering, men det vanligaste är nog att den anställde får lön. Kanske lägre lön än vanligt, men det kan bero på att man går ner i arbetstid också. Sedan beror det på kollektivavtal etc. Men du pratar om permittering där de anställda blir helt utan lön. Inte helt säkert att det hade kunnat bli aktuellt i detta fallet. Vet inte hur Birka Cruises har löst situationen.
Rätt till lön vid permittering
En permitterad anställd har i regel rätt till samma lön som medan det fanns arbete. Rätten till lön vid permittering tas upp i lagen om anställningsskydd (LAS), där följande står i 21 §:
"En arbetstagare som permitteras har rätt till samma lön och andra anställningsförmåner som om arbetstagaren hade fått behålla sina arbetsuppgifter. Detta gäller dock inte om permitteringen är en följd av att arbetet är säsongsbetonat eller av andra skäl inte är sammanhängande till sin natur."
Denna bestämmelse i LAS är dock möjlig att avtala bort genom kollektivavtal. Det gäller så länge en central arbetstagarorganisation har slutit eller godkänt kollektivavtalet. I ett sådant fall gäller kollektivavtalet i stället för lagen, enligt LAS 2 § 4–5 st.
En arbetsgivare och facket kan alltså förhandla sig till ett avtal där de anställda inte har rätt till samma lön vid permittering, utan blir helt utan lön för den arbetstid som de inte jobbar.