Är man intresserad av historia/arkitekturhistoria och kulturhistoria överlag så blir resandet ännu mer givande. Jag kommer ihåg en del kamrater i skolan som bara var intresserade av att festa när de anlände utomlands och var totalt ointresserade av den lokala historien ja även den lokala matkulturen (och gick till de internationela kedjorna) eftersom de som personer på just detta område var mer endimensionella.
Och så har man naturupplevelser som berikar sinnet. Har varit i Afrika på safari vilket verkligen får en att leva i nuet.
Bildning gör mycket, mera intressant på djupet men man skall kanske inte helst studerat och sett alla stora sevärdheter på video/bild i en ny stad innan man kommer dit det är kul med överraskningar också när man svänger in på ett torg och får se en vacker kyrka eller ett gammalt värdhus som överraskar en. Ofta när man kommer hem inspireras man att läsa på mer om staden man varit i inte bara inför.
Även inom Sverige bör man ta sig runt och se olika landskap. Finns ju invandrare som bott i Stockholm i 40 år men aldrig varit i Skåne eller Lappland vilket ju är lite onyfiket och fantasilöst även om jag förstår att Sverige inte har lika mycket att bjuda på av intresse som säg för de som bor i Frankrike som både har fer kulturstäder, högre berg och varmare stränder. Dock slår vi dem vad gäller att vi har fler vilda djur som ren och älg plus skärgårdar.
Även sportoverallklädda svenskar som rest till samma camping i 30 år borde kanske vidga sina vyer och omväxla sig lite.
Resande skall givetvis inte vara som för en del kvinnor ett intresse som inte kompletteras av bildning om världen på djupet. Där bör de sätta sig vid datorn, läsplattan eller en bok och studera mer. Men för den bildade är det inte studier det är bara ett rent nöje och en underhållning att läsa om olika länders historia, geografi och natur och kultur.
.
Resande borde vara en självklar del av varje I-landsmänniskas livshistoria. Att fylla själen med upplevelser. Vi är också alla en del av historien. De som reste till Tyskland på 30-talet kunde studera det och få upplevelser som är omöjliga att replikera för senare generationer och de som reste till Östeuropa bakom muren på 1970-talet fick hem sig lärdomar och minnen av det. Ju längre man lever desto mer historiskt intressanta blir också ens reseminnen.
Att ha varit i New York på 1980-talet är inte samma sak som att besöka staden idag. Bland annat saknas World trade Center skraporna i stadens siluett.
Ja den (troligtvis) av judarna själva imploderade symbol. Att araberna skulle ha klarat att överlista USA tror jag inte på. Inte heller att de skulle lyckats få upp sprängmedel. T.e.x Byggnad 7 har ju Larry Silverstein erkänt att han "pulled". Att hinna det utan förberedelser är orealistiskt och avslöjar en konspiration.
I kabbalan så gillar Judar också talet elva och andra tal delbara med det, skraporna bildade ju en elva, och attacken skedde 9/11 som också råkar vara USA.s larmummer.
Hörnstenen till Pentagon lades förresten den 11 September 1941.