Ta med 1-2kg hushållsost i bagaget? GOT-IST-BJL

#1 2024-12-10, 15:29
Roidbert
Jag skall till Gambia för att träffa min familj där snart och vill ta med mig ost att käka under de första dagarna. Min rutt är Göteborg-Istanbul-Banjul. Flyger med Turkish Airlines.

Det verkar som att man inte får föra in ost i Turkiet där jag mellanlandar. Men jag borde väl kunna få med mig osten om jag stoppar in den i mitt incheckade bagage? Eller kan jag ta med den i handbagaget ändå? Vill helst inte ha osten i det incheckade bagaget ifall det kommer fram mycket sent.
#2 2024-12-10, 15:51
Du går inte genom tullen i Istanbul, möjligen genom security igen, men dom har inget med osten att göra, om den inte är flytande, aha. (=du för inte in något olagligt i Turkiet!)
#3 2024-12-10, 15:55
Roidbert
Ursprungligen postat av Hapoel
Du går inte genom tullen i Istanbul, möjligen genom security igen, men dom har inget med osten att göra, om den inte är flytande, aha. (=du för inte in något olagligt i Turkiet!)


Okej tack så mycket för ditt svar! Jag tänkte att jag kan bli av med osten redan i säkerhetskontrollen i Göteborg, men då skall det vara lugnt alltså.
#4 2024-12-10, 16:03
TinFoilHat
En tanke är att det vanliga bagaget stuvas väl in i ett utrymme som är klart mycket kallare än det uppvärmda utrymme som handbagage och passagerare färdas i?

Ivf, fick med mig 2x2,2kg Hushållsost från Landvetter med mellanlandningar och byte av flyg på vägen fram till Shanghai och den osten var fortfarande fräsch när vi kom fram.
#5 2024-12-10, 16:37
Roidbert
Ursprungligen postat av TinFoilHat
En tanke är att det vanliga bagaget stuvas väl in i ett utrymme som är klart mycket kallare än det uppvärmda utrymme som handbagage och passagerare färdas i?

Ivf, fick med mig 2x2,2kg Hushållsost från Landvetter med mellanlandningar och byte av flyg på vägen fram till Shanghai och den osten var fortfarande fräsch när vi kom fram.


Men om man har otur och personalen slarvar kan det incheckade bagaget bli flera dagar försenat. Därför föredrar jag att ha med mig det mest nödvändiga (inklusive osten) i handbagaget.
#6 2024-12-10, 17:23
HBTKuk
I incheckat bagage lär det vara lugnt, jag reser med all möjlig konstig skit och tryckbehpllare i mitt incheckade.

Glöm inte knäckebröd, kaviar och sill nu när du ska vara hemifrån några dagar.
#7 2024-12-10, 17:25
sicnarf
Inga problem med ost i handbagaget. Linda den med en fryst islåda i ett par handdukar och det håller 8 till 10 timmar.
Enklast är att göra samma inlindning och checka in det med resväskan.
#8 2024-12-10, 17:26
TinFoilHat
Ursprungligen postat av Roidbert
Men om man har otur och personalen slarvar kan det incheckade bagaget bli flera dagar försenat. Därför föredrar jag att ha med mig det mest nödvändiga (inklusive osten) i handbagaget.


Reser så sällan att jag inte råkat ut för problemet men du har en poäng. Ivf, som tidigare skrivits så borde det inte vara något problem med tullen i Turkiet då du aldrig "går" in i landet.
#9 2024-12-10, 19:04
Trixton
Ursprungligen postat av sicnarf
Inga problem med ost i handbagaget. Linda den med en fryst islåda i ett par handdukar och det håller 8 till 10 timmar.
Enklast är att göra samma inlindning och checka in det med resväskan.


Den håller flera dagar i rumstemperatur utan problem. Tänk på att vi ätit ost i tusentals år, och kylskåpet slog igenom först på 1950-talet.
#10 2024-12-10, 19:06
Roidbert
Ursprungligen postat av HBTKuk
I incheckat bagage lär det vara lugnt, jag reser med all möjlig konstig skit och tryckbehpllare i mitt incheckade.

Glöm inte knäckebröd, kaviar och sill nu när du ska vara hemifrån några dagar.


Jag ska vara i Gambia i minst 30 dagar, men jag orkar helt enkelt inte äta kött och kyckling där längre. Blir matförgiftad varje gång och det är svårt för kroppen att återhämta sig. Så osten blir en bra proteinkälla under de första dagarna innan man har hunnit slå sig tillrätta. Kommer att ha en nästan helt vegetarisk kost medan jag är där.
#11 2024-12-10, 19:11
Roidbert
Ursprungligen postat av Trixton
Den håller flera dagar i rumstemperatur utan problem. Tänk på att vi ätit ost i tusentals år, och kylskåpet slog igenom först på 1950-talet.


Förra gången jag var i Gambia åt jag min ost på ca 1.2kg under 3-4 dagar. Hade inte tillgång till kylskåp, utan den förvarades i min väska.
#12 2024-12-10, 20:03
Ost är en lagringsvara.
En hushållsost är visserligen inte lagrad (varav den inte smakar nått), några dagar i rumstemperatur mår den bara bra av aha