Ta med 1-2kg hushållsost i bagaget? GOT-IST-BJL

#13 2024-12-10, 20:08
Flaklypan
Ursprungligen postat av TinFoilHat
En tanke är att det vanliga bagaget stuvas väl in i ett utrymme som är klart mycket kallare än det uppvärmda utrymme som handbagage och passagerare färdas i?

Ivf, fick med mig 2x2,2kg Hushållsost från Landvetter med mellanlandningar och byte av flyg på vägen fram till Shanghai och den osten var fortfarande fräsch när vi kom fram.


Jag checkade in en sån där 2,5kg hushållsost för en massa år sedan men den blev bara till gele typ. Trycket i baggage utrymmet fick jag som svar, var boven i dramat. Kanske är bättre på dagens flyg!?
#14 2024-12-10, 21:21
TinFoilHat
Ursprungligen postat av Flaklypan
Jag checkade in en sån där 2,5kg hushållsost för en massa år sedan men den blev bara till gele typ. Trycket i baggage utrymmet fick jag som svar, var boven i dramat. Kanske är bättre på dagens flyg!?


Heh, det är ca 10 eller 11 år sedan vi var i Kina vad det nu kan betyda för ostens konsistens. Packade allt i en stor militärväska, en blandning mellan duffel bag/parachute bag/travel bag, dvs en ganska mjuk väska och våra ostar kom fram hela och fina. Dom vi besökte och som hade lagt beställningen var mer än nöjda
#15 2024-12-10, 22:01
Ursprungligen postat av Hapoel
Du går inte genom tullen i Istanbul, möjligen genom security igen, men dom har inget med osten att göra, om den inte är flytande, aha. (=du för inte in något olagligt i Turkiet!)

Flygplatsen ligger i Turkiet, alltså är osten inne i Turkiet när den är på flygplatsen. Vissa länder är mer petiga än andra när det gäller sådant.
Ursprungligen postat av sicnarf
Inga problem med ost i handbagaget. Linda den med en fryst islåda i ett par handdukar och det håller 8 till 10 timmar.
Enklast är att göra samma inlindning och checka in det med resväskan.

Isen kommer smälta och därmed vara vätska. Jag läste något ganska jobbigt om någon svensk kock som skulle flyga med skaldjur eller liknande, det löstes genom i förväg ordnat samarbete med isleverantörer (matställen) på flygplatsen. Antagligen både före och efter säkerhetskontrollen.
Om man kan frysa ost så borde det räcka ganska långt.
Ursprungligen postat av Flaklypan
Jag checkade in en sån där 2,5kg hushållsost för en massa år sedan men den blev bara till gele typ. Trycket i baggage utrymmet fick jag som svar, var boven i dramat. Kanske är bättre på dagens flyg!?

Det är väl samma tryck där nere som i kabinen? Det bör vara lättast att fixa med tanke på att flygplanet är ett långt rör, som bör tåla tryck ganska bra, jämför med gastuber. Det finns dessutom kommersiella flygplan som har viloplatser för besättningen och/eller toaletter en trappa ner. Och det finns minst två gamla, men kraftig modifierade, Boeing 747 som har en entrétrappa som går till det som brukar vara lastrum.
Hade det varit lågt tryck så hade ölburkar, hårspray mm exploderat dagligen.
#16 2024-12-10, 23:00
Flaklypan
Ursprungligen postat av TinFoilHat
Heh, det är ca 10 eller 11 år sedan vi var i Kina vad det nu kan betyda för ostens konsistens. Packade allt i en stor militärväska, en blandning mellan duffel bag/parachute bag/travel bag, dvs en ganska mjuk väska och våra ostar kom fram hela och fina. Dom vi besökte och som hade lagt beställningen var mer än nöjda


Men incheckat eller som handbaggage?

Skumt min blev som gele, kanske hade det fryst?
#17 2024-12-10, 23:05
Flaklypan
Spoiler:
Ursprungligen postat av Neksnor
Flygplatsen ligger i Turkiet, alltså är osten inne i Turkiet när den är på flygplatsen. Vissa länder är mer petiga än andra när det gäller sådant.

Isen kommer smälta och därmed vara vätska. Jag läste något ganska jobbigt om någon svensk kock som skulle flyga med skaldjur eller liknande, det löstes genom i förväg ordnat samarbete med isleverantörer (matställen) på flygplatsen. Antagligen både före och efter säkerhetskontrollen.
Om man kan frysa ost så borde det räcka ganska långt.


Det är väl samma tryck där nere som i kabinen? Det bör vara lättast att fixa med tanke på att flygplanet är ett långt rör, som bör tåla tryck ganska bra, jämför med gastuber. Det finns dessutom kommersiella flygplan som har viloplatser för besättningen och/eller toaletter en trappa ner. Och det finns minst två gamla, men kraftig modifierade, Boeing 747 som har en entrétrappa som går till det som brukar vara lastrum.
Hade det varit lågt tryck så hade ölburkar, hårspray mm exploderat dagligen.


Hmm, jo låter ju vettigt! Är det även varmt eller kan det vart att osten frös?
#18 2024-12-10, 23:16
TinFoilHat
Ursprungligen postat av Flaklypan
Men incheckat eller som handbaggage?

Skumt min blev som gele, kanske hade det fryst?


Incheckat, dvs inte med i kabinen som handbagage.

Spoiler:
OffT: Alla andra i familjen packade i normala resväskor men jag tar alltid min stora 120 liters mjuka "militärväska" som har både vanliga axelremmar som en ryggsäck men även en tvärsgående rem som en sportväska utöver vanliga bärhandtag. Helt perfekt då verkligen allt ryms i den, det enda lilla abret är att locket, dvs ryggplattans stöd, är lite för mjukt.
#19 2024-12-10, 23:23
Flaklypan
Ursprungligen postat av TinFoilHat
Incheckat, dvs inte med i kabinen som handbagage.

Spoiler:
OffT: Alla andra i familjen packade i normala resväskor men jag tar alltid min stora 120 liters mjuka "militärväska" som har både vanliga axelremmar som en ryggsäck men även en tvärsgående rem som en sportväska utöver vanliga bärhandtag. Helt perfekt då verkligen allt ryms i den, det enda lilla abret är att locket, dvs ryggplattans stöd, är lite för mjukt.


Hmm så kanske var osten då. En annan som vägrat ta med ost i så många år
#20 2024-12-10, 23:29
TinFoilHat
Ursprungligen postat av Flaklypan
Hmm så kanske var osten då. En annan som vägrat ta med ost i så många år


Vet med 100% säkerhet att det var Arlas vanliga hushållsost, inte den med mindre fett, då det är den enda hushållsosten som förbrukas av den sidan av familjen. Själv tycker man ju att hushållsost är ganska så smaklös och mest är en nödlösning.

Kan tillägga att man var mer nojig för dom 10 stockarna snus man även hade i bagaget men efter som tullen aldrig nallade oss så blev ju inte det heller ett problem.
#21 2024-12-10, 23:36
Flaklypan
Ursprungligen postat av TinFoilHat
Vet med 100% säkerhet att det var Arlas vanliga hushållsost, inte den med mindre fett, då det är den enda hushållsosten som förbrukas av den sidan av familjen. Själv tycker man ju att hushållsost är ganska så smaklös och mest är en nödlösning.

Kan tillägga att man var mer nojig för dom 10 stockarna snus man även hade i bagaget men efter som tullen aldrig nallade oss så blev ju inte det heller ett problem.


Snus vs Ost, ganska enkelt
#22 2024-12-10, 23:43
Ursprungligen postat av Neksnor

Flygplatsen ligger i Turkiet, alltså är osten inne i Turkiet när den är på flygplatsen. Vissa länder är mer petiga än andra när det gäller sådant.

Hallåååå!
När du är på airside är du inte inne i Turkiet.
Det handlar om bakteriella produkter, som inte ska in i landet.
Sååå, den är aldrig inne i Turkiet, eftersom inne i Turkiet är när du passerat passkontroll, vilket inte TS ska göra, även om det kommer behövas ännu en passkontroll pga infrastruktur på flygplatsen, så ska ju hen inte igenom tullen.
#23 2024-12-11, 08:32
MpunktM
Ursprungligen postat av Hapoel
Ost är en lagringsvara.
En hushållsost är visserligen inte lagrad (varav den inte smakar nått), några dagar i rumstemperatur mår den bara bra av aha


Precis, är den vacuumpackad så är det helt lugnt.
#24 2024-12-11, 18:20
fonzen
Ursprungligen postat av Roidbert
Förra gången jag var i Gambia åt jag min ost på ca 1.2kg under 3-4 dagar. Hade inte tillgång till kylskåp, utan den förvarades i min väska.


är det verkligen så dåligt att handla mat på en gambiask supermarket? de har väl sina egna coop & ica eller?