Hitta diskussioner med liknande innehåll

En resa genom Östeuropa!

#1 2007-01-18, 03:52
dinmamma2k
Jag har länge haft planer på att i ett par goda vänners sällskap färdas söderut genom den östra halvan av Europa (länder jag är nyfiken på är de som av FN definieras som östeuropeiska samt Balkan). Anledningarna är många - det är ett billigt alternativ till Västeuropa och svindyra flygbiljetter, östeuropeiska kulturer är något som intresserar mig och jag har faktiskt aldrig satt min fot i regionen. Min inställning kan sammanfattas som: "varför åka till andra sidan jordklotet för att uppleva något nytt, när det finns terra incognito på andra sidan Östersjön?" Naturligtvis har jag en mängd funderingar kring en sådan resa, och det är därför, kära vänner, som jag vänder mig till er.

Färdsätt: vilket vore det optimala sättet att färdas? De två alternativ jag funderat över är tåg och bil. I fallet bil köper jag/vi en billig skrothög och tar en färja över till Polen/Baltikum. Tåg är i min mening bekvämare, men mycket av upplevelsen går kanske förlorad om man enbart åker tåg från stad till stad. Kostnaden är dessutom en viktig faktor. Finns det något slags kort av Interrail-typen som gäller för (hela) Östeuropa? Vad kostar tågresor i öst rent allmänt? Bensinpriser? Frågetecknen är många.
Min tanke är i vilket fall som helst att vi åker till Balkan/Ukraina/så långt vi orkar, säljer en eventuell bil och tar flyget tillbaka - för mig är hemresor starkt förknippat med ångest, så jag vill inte dra ut på lidandet.

Resmål: vilka länder/städer/platser får man inte missa? Och omvänt; vilka länder/städer/platser bör man undvika?

Fördomar: hur sanna är egentligen fördomarna om Östeuropa? Är det verkligen så mycket smuts, betong, kriminalitet och misär som många verkar tro?

Språket:
hur ligger det till med språket? Kan folk prata engelska? Wikipedia skriver: "Russian is in use and widely understood in areas of Central and Eastern Europe ... formerly part of the Soviet Union, or of the former Soviet bloc." angående ryskans status som lingua franca. Är det alltså mödan värt att damma av ryskaböckerna?

Bemötande: hur är folk i allmänhet? Hur behandlas man som svensk? Skandinaver är kanske inte speciellt exotiska för en östeuropé, men det vore ändå kul att veta om det finns några generella inställningar och fördomar.

Och till sist: jag är lite imponerad ifall någon faktiskt orkar läsa ända hit. Känn inget som helst tvång att svara på alla frågor bara för att ni svarar på en. Om ni vill ta upp något som ligger utanför mina frågor men ändå handlar om Östeuropa så går det givetvis utmärkt. Alla erfarenheter är av intresse! Påståenden baserade på tråkiga fördomar undanbedes dock.

Tack på förhand!
#2 2007-01-18, 08:20
Moeg
Inte åka

En vän till mig reste ganska nyligen till Tallin och sa att det inte var någon höjdare alls. Grymt överskattat, enda anledningen till att åka dit är billig sprit och ännu billigare horor. Tydligen.

Åka

Farsgubben min har jobbat mycket på Balkan och Kroatiens kust ska vara helt underbar, billig och otroligt vacker. Har sett bilder därifrån och kan varmt rekomendera!

Ändring: Tåg i Kroatien tror jag är bäst!

Det är mina två tips!
#3 2007-01-18, 11:00
jan_becher
Givetvis ska du åka! Av Öst-länderna har jag bara besökt Tjeckien. Tjeckien är enligt mina egna erfarenheter ett väldigt öst-aktigt land, mer än många andra, trots sitt västliga läge.

Jag har besökt Tjeckien två gånger hittills (ny resa snart bokad), och har då bott hemma hos min väns tjeckiska farmor i en betongförort utanför Prag. Ja, allt är verkligen som man hör. Kriminalitet finns det mycket av, men det är enligt mig inte samma sorts kriminalitet som vi är vana vid i Sverige. Krogslagsmål är mycket ovanligt, och likaså random-misshandling. Knark och prostitution finns det dock i överflöd. Stölder av ALLA slag är vanligt förekommande. Det kan kännas lite märkligt att röra sig i förorterna, speciellt sydväst om Prag, och särskilt om man inte har med sig någon Tjeckisk-talande. Folk (iaf äldre) förstår ryska bra, men tycker inte om att prata det. Det ger helt enkelt dåliga associationer.

I övrigt så är det mycket betong, mycket smuts och mycket sprit som präglar den tjeckiska vardagen. Är man fascinerad av detta så är Östeuropa the place to be!


Hoppas du kommer iväg!

/Jan Becher
#4 2007-01-18, 11:21
mackapär
Intressant tråd, jag har själv funderat på liknande resa, ska följa den med stort intresse.
#5 2007-01-18, 11:36
Kupsan
Ett tips är att ta färjan från Stockholm till Tallinn och börja sin östeuropeiska resa genom baltikum, åka söderut från Tallinn mot Polen genom Lettland och Litauen.
#6 2007-01-18, 11:40
capibara
I Rumänien (transylvanien) är det bäst att använda sig av engelska eller tyska. I ungern är det tyska som gäller, men engelskan börjar bli vanligare.

Du närmner Ukraina och Balkan i samma mening. Fattar du hur jävla långt det är mellan säg Montenegro och Kiev? Ska ni verkligen se alla länder?

Trafiken är helt jävla vansinnig. Folk kör om vid möte och saknar dödsförakt. Det går bra att åka bil, men köp en större volvo eller saab så att du kan köra ner i diket om det blir för tajt. Att köra bil är bäst för att ni slipper se ländernas baksida, alltså det som finns längs järnvägarna. Är ni fyra stycken så blir dte dessutom billigare med bil. Ni kan sova på kampingplatser och sparar massvis med tid. Tågluff är brutalt överskattat.

Maten är billigare än i sverige och ni bör klara er asbra på 2-3000kr/månad och person om ni inte vill äta ute varje kväll. Bensin, ja, säg att ni kör 1200mil, (det är jävligt mycket! typ Sthlm-tjeckien mot sydligaste Jugoslavien och tillbaka via rumänien, kiev och Baltikum) det blir 12kkr. Boendet är högst en 20-lapp om dagen om ni sover i tält, eller i sovsäck vid bilen. Kampingplatser är trygga.
#7 2007-01-18, 12:48
joker
Färdsätt: Om du vill köpa bil så kan det vara en bra ide att börja resan med att flyga från Skavsta till Kaunas i Litauen. Där finns en mycket stor bilmarknad, troligen är det betydligt billigare att köpa en rishög där än hemma. Dessutom kan ni påbörja bilande en bra bit in i östeuropa, ni spar tid.

Kom isåfall ihåg att försäkra er upp över öronen redan i Litauen och se till att bilen har alla papper i ordning.

Det lär vara betydligt säkrare för er att bränna omkring i en Ford med litauisk registreringsskylt än att åka omkring i en Volvo med svenska skyltar. Västeuropeér är tacksamma offer för muthungriga poliser och andra bovar.

Tåg är generellt sett billigt, i tex Ukraina skrattretande billigt. Ang tågresor kolla in forumet postvagnen. http://www.sjk.se/postvagnen/postvagnen.html Där kommer du få kompetenta råd. Bensin är i de flesta östländer billigare än här, men priskillnadfen är inte SÅ stor som på mycket annat.

Fördomar: Ja, det är verkligen fullt av betong och det som är normalt vardagsliv i delar av forna sovjet kan beskrivas som misär. Dock är det inte hela sanningen, länderna har utvecklats oerhört mycket, och även den lyxigaste lyxen finns. Det är helt möjligt att uppleva normal västeuropeiskt liv om man vill det.

Språket: Min erfarenhet från Ukraina är att folk INTE talar engelska. Ju mer ryska du kan destå bättre. I de nya EU-länderna är engelskakunskaperna bättre. I regioner där tysk kultur dominerat kan tyska vara bra. I Rumänien funkar franska.

Bemötande: I centrala Tallinn, Dubrovnik eller Prag är du inte ett jävla dugg exotisk, I Lvov lär folk vara otroligt nyfikna på vem du är. När jag var på Krim frågade folk först om jag var polack, sedan om jag var sloven, lett eller tysk när de fattade att min ryska var undermålig. Otroligt svårt att generalisera, men jag gissar att folk är trevligare ju mindre turister de träffat.
#8 2007-01-18, 15:47
Warne
Färdsätt: Helt klart bil om ni inte är rädda för att sitta bakom ratten ett par timmar. Har själv bilat ner till Grekland genom östeuropa och kan rekommendera det skarpt. Dock ska ni begränsa er, när jag reste var vi ute i två månader och det blir mycket bilkörande, kom ihåg att vägstandarden ibland inte är den bästa så ni kan inte räkna med att hinna lika långt som i Sverige på en dag. Vi hade Svensk bil vilket fungerade ganska bra (endast ett inbrott ) men bilmarknaden i Litauen verkar som ett bra alternativ det med. Jag tycker inte trafiken var speciellt hetsig eller farlig, OK det är skillnad mot Sverige men inte så farligt, vänta tills du kommer till Turkiet eller Grekland, där är det roligt att köra bil .

Resmål: Visserligen har jag inte varit i Ukraina men jag skulle tro att Balkan är ett bättre alternativ. Tror helt enkelt att det inte finns så mycket intressant/kul i Ukraina. Platser att besöka på vägen:

Tallin - Trevlig stad, har varit där ett flertal ggr

Litauens östersjökust - Finns faktiskt några helt OK stränder

"Varglyan" i nordöstra Polen - Hitlers bunker under stora delar av kriget, tyskarna sprängde sönder det men resterna finns kvar. Det är riktigt imponerande prylar. Vissa kan nog tycka att det är helt överflödigt men jag tycker det är värt ett besök.

Auschwitz - Presentation överflödig, mycket lärorikt.

Prag - Underbar stad

Krakow - Trevlig stad

Kroatiens kust - Mycket vackert

Språk: Vi hade aldrig några större problem, med engelska, lite vilja och teckenspråk fixar man det mesta.

Bemötande: Klockrent över allt förutom de riktiga turistställena, ex. Sunny Beach där det kan vara en aning varierat.
#9 2007-01-18, 16:44
bovik
Färdsätt: Jag rekommenderar tåg. Det är det traditionella sättet att färdas i regionen och ger dig många timmars prat med "lokalbefolkningen". Jag minns t ex en resa 2005 från Minsk till Vilnius när jag och en ryss-litau diskuterade Sveriges erövringar i området med en karta och enstaka ord på tyska och ryska. Jag kunde då Svenska, Engelska, Franska och Spanska. Han kunde Lettiska, Litauiska, Ryska och Tyska. Väldigt spännande. Kom dock ihåg att det är kutym att ta med sig mackor och liknande på tåget samt bjuda alla i kupén (6 pers om sittvagn kupé, 9pers sittvagn öppen, 4 pers liggvagn kupé, 6pers liggvagn öppen) på dessa. Det ingår i seden att tacka nej först, så var ihärdig. Du kommer också att bli bjuden mat eller frukt. Snabbmat à la McD ses dock inte med blida ögon.

Resmål: Själv har jag varit mycket i Vitryssland och en del i Baltikum. Jag älskar Vitryssland men försök att träffa någon familj där, det blir så mycket roligare då. Minsk är det främsta exemplet på stalinistisk arkitektur då hela staden förstördes i andra världskriget (eller som det heter där: det stora fosterländska kriget). Jag har även varit i Magiljov och Vitebsk men det räcker med att åka till en förort i Minsk för att se hur det ser ut där (12-vånings grå betonghus i rader). Städerna i väster (Brest och framförallt Grodno) lär dock vara vackra. I Vitryssland är det ryska som gäller i städerna. På landsbygden pratar en del vitryska. Även oppositionen till Lukashenka (diktatorn) talar vitryska, varför att prata vitryska i Minsk är ett politiskt ställningstagande. Nåja, att uppleva Vitryssland är som att åka till Sovjet. Jag tycker om det, men förstår också att det inte passar alla. Pga visumkrav i Vitryssland och numera visumfritt i Ukraina kan de östliga delarna av Ukraina (och Krim om man vill ha lite mer solsemester) vara ett nog så gott alternativ.

Som rekommenderats tidigare är kusten i Litauen väldigt trevligt, själv har jag varit i Palanga (strax norr om Klaipeda). Billigt och trevligt.

Riga är också en vacker stad. Det byggs överallt och det märks verkligen att landet genomgår en enorm utveckling just nu.

Prag är en annan vacker stad, jag fick dock spel att det var så mycket turister där. När jag sökte upp den slummigaste restaurangen och ändå (!) träffade på en busslast svenskar fick jag nog och rymde till Bratislava. Där var det inte alls lika turistiskt, vilket passade mig klart bättre. En lugn och vacker stad. En dag spenderades på nån ruin en bit utanför staden. Fin utsikt och kulinariska rätter. Finns också ett slott inte långt från centrum.

Fördomar: Det finns gott om betong och ett karaktäristiskt vitt (smutsvitt) tegel. Alla förorter ser likadana ut, har du sett en så har du sett alla. Folket, speciellt ju längre österut du kommer, kan verka väldigt stränga/bittra/elaka. En utskällning på ryska av en tant mitt i natten på Vilnius järnvägsstation dyker upp i mitt minne... Man ska dock veta att det är stor skillnad på hur folk uppträder i yrket jämfört med hur de är hemma. Jag förvånas ständigt av hur jättetrevliga de flesta är. På tal om hemma så får man inte döma betongkomplexen efter utsidan, de flesta ser bra ut när man väl kommer in genom lägenhetsdörren (trappuppgången däremot, hehe).

Språket: Hjälplig ryska är helt nödvändigt om du inte har någon guide, åtminstone i Vitryssland och Ukraina. Jag har dock fått intrycket att ryska inte är någon höjdare bland unga i Baltikum av politiska skäl, använd engelska istället i första hand. I de mer centrala delarna (tjeckien osv) lär tyska funka bra.

Bemötande: Svenskar har bra rykte i Baltikum, historiskt ses den svenska ockupationen som en "gyllene tid" när universitet och sånt byggdes. Det verkar vi kunna leva på än . I Vitryssland är det jättespännande med västerlänningar. Vet inte hur många jag träffade på där som sa "jag har aldrig träffat någon utlänning förut" (med utlänning är ryssar och övriga oss-länder givetvis exkluderade) och hade tusen frågor. Kul!

Lycka till med resan!
#10 2007-01-19, 01:16
dinmamma2k
Tack så hemskt mycket för alla utförliga och intressanta svar! Jag hoppas att ni orkar med ännu ett monster-inlägg.

Angående att köpa en bil i Baltikum istället för i Sverige: känner mig lite dum som inte tänkte på detta - en på alla sätt bättre idé.

Jag tror dock att tåg är det jag lutar mest åt just nu, även om en bil hade medfört större frihet. Till stor del av den anledning bovik nämnde - man har en utmärkt chans att lära känna folk under färdens gång, vilket känns som en förutsättning för att man ska få ut så mycket som möjligt av resan. Dessutom saknar jag och de flesta av mina vänner körkort (:skamsen, så det hade blivit en del jobb först.

Ursprungligen postat av capibara
Du närmner Ukraina och Balkan i samma mening. Fattar du hur jävla långt det är mellan säg Montenegro och Kiev? Ska ni verkligen se alla länder?


Ursäkta om jag var otydlig, jag tänkte inte att vi skulle besöka bägge, utan att någon av dessa skulle utgöra slutdestinationen.
Anledningen till att jag nämnde dessa två som slutmål är att jag inbillar mig att det finns två huvudsakliga vägar lämpliga att färdas. Antingen håller man sig till forna Sovjet (Baltikum - Vitryssland - Ukraina - kanske Volgograd eller Moskva) och isåfall satsar på ryskan.
Alternativet är de mer västliga delarna (några eller alla av Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Rumänien, Bulgarien och eventuellt forna Jugoslavien i obestämd ordning). En fördel med det senare alternativet är att samtliga länder täcks in av två Interrail-zoner och därför lämpar sig väl för billiga tågresor. En annan är att tyska enligt er verkar fungera hyfsat för denna resväg, ett språk som jag och en del av mina tänkbara reskamrater faktiskt besitter vissa kunskaper i. En sådan resa känns dessutom mindre hardcore än Sovjet-rutten, och lämpar sig därför kanske bättre för en nykomling i Östeuropa (och en person som i allmänhet spenderar mer tid drömmandes över världskartan än på resande fot).
Ukraina är dock lockande, då jag hört mycket gott om både Kiev och Krim. Lvov verkar inte så dumt det heller. Det finns egentligen inga oöverkomliga hinder för en kombination av de bägge alternativen. Det som avskräcker mig är arbetet med att lära sig två språk och avsaknaden av Interrail-zoner öster om Rumänien. Samt mina löjliga idéer om tematiska resor.

Jag är splittrad. Vad tror ni - borde man spara de riktiga öststaterna tills dess att man fått lite mer världsvana, och bättrat på sina torftiga ryskakunskaper? Eller göra precis tvärtom, för att få en mer spännande och exotisk upplevelse (om ni ursäktar mitt romantiserande)?
#11 2007-01-19, 04:05
wise
Har åkt med både bil och tåg i hela Östeuropa, förutom vissa skumma ställen som moldavien

Vad du ska göra:
Planera allt i detalj, helst en handdator eller liknande då laptops lätt blir stulna med detaljerade kartor, information om hotell med mera, ett misstag och vad som helst kan hända.

Om du åker med tåg vilket är rekommenderat (trafiken i öst är inte som här) så välj att ta med minimal packning, släng och köp nya kläder istället för att ha ombyten.

Köp en flygbiljett med ryanair till exempelvis Riga eller Gdansk, alternativt ta färjan över. Du sparar tid och slipper bo på hotell för 1000kr per natt när anslutningen mellan Tyskland och Danmark upphört för natten.

Kolla noga upp tågtider och tågnummer, det är normalt att personalen på tågstationerna består utav äldre damer som inte kan engelska.

Angående sevärdigheter och liknande kan du kika på inyourpocket.com, de har en utmärkt guide till platser i hela östeuropa.

OOOPS.. såg att du nämde Ryssland och Vitryssland..
Glöm det, de kräver att du berättar exakt vilka hotell du ska bo på etc, en tågförsening emellan två orter och du är plöstligt kriminell Ukraina är dock ok, du kan göra en 1-2 dagars resa med tåg ifrån exempelvis Polen.
#12 2007-01-19, 21:59
bovik
Ursprungligen postat av dinmamma2k
jag inbillar mig att det finns två huvudsakliga vägar lämpliga att färdas. Antingen håller man sig till forna Sovjet (Baltikum - Vitryssland - Ukraina - kanske Volgograd eller Moskva) och isåfall satsar på ryskan.
Alternativet är de mer västliga delarna (några eller alla av Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Rumänien, Bulgarien och eventuellt forna Jugoslavien i obestämd ordning). En fördel med det senare alternativet är att samtliga länder täcks in av två Interrail-zoner och därför lämpar sig väl för billiga tågresor.

Tågpriserna i fd Sovjetunionen behöver du inte oroa dig för. Det är riktigt billigt. Prisexempel: 12h nattåg Riga-Minsk, från 130:-. På http://www.poezda.net/en/index kan du söka tågresor i regionen. Observera att den är väldigt kinkig med stavningen. Warszawa hittas t ex inte med Warsaw utan endast med Warszawa. Om man kan det kyrilliska alfabetet kan den ryska sidan (utan /en/...) vara enklare. Man kan också se vilka tåg som går per station och på det sättet hitta rätt.