Hej igen!
Hoppar in med ett inlägg här. Nu röker jag inte själv men jag har fått för mig att det är ganska kämpigt att vara rökare i Oz. Jag har inga uppdaterade prisexempel till hands just nu men jag misstänker att Dolly&co bör förbereda sig på en negativ överraskning. Hur mycket kostar ett paket cigaretter i Sverige nu förresten?
Reglerna runt rökning är lite tuffare över lag här än i Sverige (såvitt jag kommer ihåg). Dels finns det övergripande federala lagar (på riksnivå
:
Federal law bans smoking in all Australian Commonwealth government buildings, public transport, airports and international and domestic flights. Further bans are in place but are governed by individual states. Currently all Australian states and territories (bar NT) have banned smoking in enclosed public places, particularly workplaces and restaurants.
...och dels finns det alltså mer detaljerade lagar (på delstatsnivå
. För att slippa dra paragraferna i sin helhet summerar jag lite. Uteserveringskulturen skiljer sig ju av förklarliga skäl en del jämfört med Sverige. Istället för att som svenskarna njuta av varje solstråle söker sig aussies automatiskt till skuggan eller ännu hellre air condition. De allra flesta serveringar (för att få kunder) erbjuder åtminstone nån form av skugga eller skärmtak och då hamnar man i stort sett automatiskt under definitionen "enclosed area", dvs totalt rökfritt. Plus att eftersom det är förbjudet att erbjuda servering där rökning tillåts finns det ingen vinst med att erbjuda plats för rökare. Man prioriterar helt enkelt betalande kunder. Oftast får du nog som rökare räkna med att lämna serveringen när det är dags för efter-maten-ciggen.
En tumregel är att om du befinner dig inomhus (och det inte är din egen bostad) kan du utgå ifrån att det är rökförbud.
Är dessutom lite nyfiken på vad Fiskpinne menar med "Pubar brukar däremot vara relativt rökvänliga, likaså många nattklubbar."
"Smoking is prohibited in all pubs, clubs, restaurants and workplaces in Queensland, as well as in commercial outdoor eating and drinking areas and in outdoor public places (e.g., patrolled beaches, children's playground equipment, major sport stadiums, and within 4 meters of non-residential building entrances). Since 1 July 2006, premises holding a hotel, club or casino liquor licence can designate up to 50% of the outdoor liquor licensed area as a smoking and drinking area. In this area no food or drink can be served, no food can be consumed, no entertainment can be offered and there must be no gaming machines provided. A "buffer", which can be either a 2 m wide area or a 2.1 m high screen that is impervious to smoke, must be on the area's perimeter wherever it is adjacent to other parts of the outdoor area usually accessed by patrons. Premises that choose to have such an area must have a smoking management plan for the premises that complies with legislative requirements. For all other liquor licensed premises, and non-liquor licensed premises, from 1 July 2006 there is no smoking at any outdoor eating or drinking place."
Det kan självklart finnas enstaka ställen som bryter mot reglerna, men eftersom man förlorar sina rättigheter att servera alkohol om man åker dit (under cover inspections sker regelbundet) så är min egen uppfattning att man oftast håller sig noga till vad som gäller.
(Kanske bör tillägga om någon vill ifrågasätta varför jag som icke-rökare har såpass koll på reglementet så är det inte för att jag driver något personligt korståg mot tobak, utan bara för att det hör till mitt jobb att ha lite koll på vad som gäller.)
mvh/nickname