Hitta diskussioner med liknande innehåll

Den stora tråden om dricks [/mod]

#97 2012-07-20, 01:45
Alcoholisme
Ursprungligen postat av sportitvsoffan
Dricks i USA är inget som används för att lura av turister pengar som vissa här inne verkar tror


Var väl för-helvete inte de jag sa, jag sa att de förväntar sig troligtvis mer dricks på ett turistställe eftersom de troligtvis är vanligare.
#98 2012-07-20, 02:06
Vulturian
Jag brukar dricksa 17-20% ute på restauranger, ibland blir det lite mer om vi är några stycken som är ute tillsammans eller om servicen är extra bra.

På buffe-ställen där man betalar innan man plockar till sig maten brukar vi lämna dricks på bordet till diskplockaren. Där förväntas man kanske inte ge 20% i dricks eftersom man plockar till sig mat & dryck själv.

På barer brukar jag lämna 1 dollar i dricks när jag beställer en öl, oavsett om ölen kostar 4-8 dollar. Beställer jag 3-4 öl till mig & mitt sällskap så lämnar jag 2-3 dollar - detta gäller om jag betalar kontant efter varje runda.
Eftersom det räknas till allmänt hyfs att dricksa så brukar personalen ofta lämna tillbaks din växel i mindre sedelvalörer när du betalar kontant så att du lättare ska kunna lämna dricks.
#99 2012-07-20, 02:06
Celeno
Ursprungligen postat av Poke53281

Känns det så, eller var det värkligen så? Jag begriper inte helt att viss man GER dricks - att det kan uppfattas som nåt negativt, det måste ju vara bättre med 10% än ingen dricks, eller hur? Gav du nånsin 10% och såg dom blev sura på dej när du gav för lite?


Det är vad mina vänner i USA, varav många jobbar på restaurang, säger till mig. Och eftersom jag inte ger dricks till dem så har de ingen anledning att ljuga om det

Men jag är en dålig dricksare. Är ingen amerikanare med så lägger jag knappt 15%.

Händer att restaurangen lägger på dricks själv, även om man är färre än 6 pers, och ofta lägger de på 20%. Då blir jag sur och som äkta svensk knyter jag näven i fickan.
#100 2012-07-20, 05:35
Timzen
Ger inte ett skit i dricks, servitrisen får ge hur många elaka blickar hon vill. Undantaget vore väl om man fick jävligt bra service, eller ett handjobb till kaffet, men att ge dricks automatiskt bara för att man "ska" det gör jag inte.
#101 2012-07-20, 07:04
ginger-arab
haha jävla idioter ni som gnäller på att man inte alls ska ge dricks. antagligen har ni aldrig varit i USA. får känslan av att ni är SDare som aldrig varit utomlands och tror att sverige är hela världen.
#102 2012-07-20, 07:28
Vakthora
Ursprungligen postat av sportitvsoffan
vad för sorts snåljåp är du?

Standard i USA är 15%+ och är du riktigt nöjd med servicen förväntas det ligga runt 20%, vara sig du är turist eller ej.

Tänk på att den som tar emot din dricks skall betala skatt på dricksen om allt ska gå rätt till.

Från wikipedia:
"While the amount of a tip is ultimately at the discretion of the patron, the customary tip is a minimum of 15% of the bill after tax. For good to excellent service 18-20% after tax is common practice."

Som svar på TS fråga dricksar jag runt 20% för min mat och ungefär lika mycket när jag åker taxi.

I övrigt om jag får hjälp med bagaget eller liknande brukar jag sträcka fram en dollar sedel och tacka vänligast.



I sverige behöver man inte betala skatt på dricks och det skall inte heller göras då det räknas som en gåva, samt att i sverige behöver man egentligen inte ens ge dricks då det skall ingå i priset på maten NUMERA.
Så egentligen behöver man inte ge ett öre i sverige i dricks då restaurangfacket skulle fått igenom just att en procent av varje måltid skall gå till personalen.

Sedan ger jag alltid dricks om jag tycker att personalen förtänar det. sedan är det inte alltid 20% äter jag på Olerys så kan jag ge en 40:- bara för att (inte så personalen är galet bäst direkt) äter jag på Helens som faktiskt haft galet bra personal ger jag minst 100:- även om den hundringen är mindre procentuellt sett så tänker jag inte langa upp 200:- i dricks
#103 2012-07-20, 10:33
amentjeina
Men sen är ju maten, taxi osv billigare där, även efter du har dricksat är det billigare i USA.

En dollar till bartendern/drink/öl osv, 15 - 20% på resturang, i affärer/försäljare som har burkar för dricks brukar jag slänga ner alla jävla jobbiga växelmynt. Enda gången jag gett fan i att dricksa en serviceperson, var en ilsken kines till chaufför på flygplatsskytteln.
#104 2012-07-20, 10:58
EvilGuy
Sen tycker jag personligen att procenten inte är lika viktig som beloppet.

Äter jag på en restaurang där mat och dryck kostar $11 brukar jag ändå ge $3-5 beroende på service. Om jag däremot äter på ett finare ställe där måltiden gick på $200 får hon max $20 av mig.

Är man ett sällskap som besöker ett upscale ställe där notan slutar på $12.000 förväntas man inte dricks'a 15-20% utan snarare kanske $300.

Således - allt handlar inte om procenten, Helge!
#105 2012-07-20, 11:07
dentrogne
Var i usa för bara någon vecka sen, på många ställen så bakar de in dricksen i notan. Och på andra så ger de förslag, 12-15-18% t.ex. Så väljer man något utav det.


Sen på andra får man ge valfritt. Är det bra, ge i alla fall 15%. Tycker jag i alla fall

Taxisluskarna ger jag max 2 dollar.
#106 2012-07-20, 11:20
skinnysweatyman
Ger aldrig under 10%, oftast 15.
#107 2012-07-20, 11:32
helium9100
Ursprungligen postat av Timzen
Ger inte ett skit i dricks, servitrisen får ge hur många elaka blickar hon vill. Undantaget vore väl om man fick jävligt bra service, eller ett handjobb till kaffet, men att ge dricks automatiskt bara för att man "ska" det gör jag inte.


Nej precis varför ge dricks om man som någon skrev att man ger dricks även fast man inte är speciellt nöjd med servicen.

Man ger väll dricks bara om man är riktigt nöjd med det man har fått.
#108 2012-07-20, 11:51
hhaa vafan dricks verkar vara ett måste? vilket rån! Tror t.om att jag läst att på vissa ställen så är dricksen inbakad i priserna