Ursprungligen postat av Adelaide
När jag var liten och såg mycket på film hade jag väl en illusion om att bosätta mig där nån gång när jag blev vuxen.
Idag är jag vuxen och känner absolut inget sug att flytta dit. För USA är inte som på film, det är ett land med en otrolig fasad (måste ju vara världsrekord). Städerna är sunkiga och förfallna (låt inte den fina bilden av downtown lura dig, i ytterområdena ser det ut som skit minst sagt).
Du har sällan homogena områden som du antyder. Downtown är ofta en blandning av gamalt och nytt, det finns nya kontorsbyggnader/höghus och fina hotell, men några kvarter bort kan det ligga betydligt äldre byggnader, och då kan kontrasten göra att de äldre byggnaderna ser "sunkig" ut, precis som om du ställer utt hus från Gamla Stan bredvid ett nybyggt kontorshus i Stockholm.
Vad är din definition av "ytterområden"? Jag bor i ett område som heter Preston Hollow i norra Dallas, ca 15 km från downtown Dallas. Jag skulle knappast kalla det "ytterområde", men det är möjligt att du gör det.
Där jag bor finns allt från stora sprillans nya miljonvillor till vanliga småvillor byggda på 50- och 60-talet, hyreshus byggda på 1980-2000 och bostadsrätter byggda allt mellan 1960 och 2020.
På andra sidan motorvägen är det helt klart lite sunkigare, hyreshusen är fler och brottsligheten är högre. Men det området ligger lika långt från downtown.
I många städer i USA är det inte avståndet från downtown som avgör hur sunkiga eller fina områden är, det är många andra faktorer som påverkar, främst demografi. I Sverige har du sunkiga områden som Tensta, Rinkeby och Rosengård, som är tämligen stora, medan motsvarande i USA oftast är betydligt mindre och mer avgränsade.
Ursprungligen postat av Adelaide
Segregationen är ENORM och har du inte stålarna till att bo i ett övre medelklassområde så kommer du bo bland massa drägg.
Så enorm är inte segregationen. Den är betydligt värre i Sverige. Det finns undersökningar som säger att i Sverige, när ett område kommer upp i en andel icke-svenskar på 4% så börjar svenskar flytta iväg från det området. Något liknande ser du inte i USA, inte på den nivån.
Du behöver inte alls bo i ett dyrt över-medelklassområde för att bo bra. Fast även vad du kanske klassar som "dyrt" är egentligen billigt med svenska mått.
Ursprungligen postat av Adelaide
Amerikansk college är säker jättekul om man känner för att betala närmare 100.000 kr i terminsavgift (något du helt slipper i Sverige).
Det är få college som har sådana terminsavgifter, du kan komma ner betydligt i kostnad. Men om du nu går en utbildning med den typen av terminsavgifter så får du sedan förmodligen ett välbetalt jobb. Tack vare att du får behålla betydligt mer av lönen efter skatt (och med en utbildning har du förmodligen också betydligt bättre lön än motsvarande jobb i Sverige) så har du faktiskt råd att betala tillbaka lånet på någorlunda kort tid.
Amerikanska studenter har i genomsnitt bara 30% högre studieskuld efter sin utbildning, jämfört med svenskar (trots att det är "gratis" i Sverige):
https://www.theatlantic.com/international/archive/2013/05/the-high-price...
Ursprungligen postat av Adelaide
Fri sjukvård glöm det. Försäkring går att fixa, men det är skitsamma för många knegare - försäkringen är dyr.
Fri sjukvård finns (MediCare och MedicAid). Och om du är "knegare" så har du normalt sjukförsäkring via jobbet. Du betalar en mindre del av kostnaden, jobbet betalar resten. Jag betalar inget alls på mitt nuvarande jobb, på mitt förra jobb betalade jag $140/månad. Och då har jag en bra försäkring.
Du måste aktivt neka till sjukförsäkring för att inte få det via jobbet.
Om du inte har sjukförsäkring via jobbet (exempelvis om du jobbar deltid, mindre än 30 timmar per vecka) så kan du skaffa sjukförsäkring via MarketPlace/ACA. Kostnaden för premien beror på din inkomst, min son betalade till exempel $60/månad den vägen. Så inga enorma summor alls.
Ursprungligen postat av Adelaide
Vill du åka nånstans måste du ha bil. Finns ju såklart lite bussar här och där men dessa är fulla av hemlösa, pundare och kriminella. Inget du vill sätta dig bredvid.
Ja, USA är byggt för att ha bil. Så alla har bil. Vad är problemet, menar du?
I städer som NYC, Boston och Washington DC har du bra kommunaltrafik, som "alla" använder, eftersom parkering kan vara dyrt och problematiskt inne i de centrala delarna (precis som i Stockholm). Så man körmed bilen till en infartsparkering (om man inte bor nära buss/tåg) och åker kommunalt därifrån.
Ursprungligen postat av Adelaide
Det är denna allmänt otrevliga stämning i USA som gör att jag verkligen känner noll behov av att flytta dit. Resa dit kan jag absolut göra nån gång då och då, men bosätta mig permanent är inte aktuellt.
Jag tycker Svenskar är betydligt otrevligare och mindre gästvänliga än den genomsnittliga amerikanen.
När var den senaste gången någon ny person började på ditt jobb, kanske flyttat från ett annat land eller en annan ort i landet, och du bjöd in den personen att fira påsk med dig, eller följa med ut på picknick med din familj? Sådant är mycket vanligt här.
Ursprungligen postat av Adelaide
Det som USA kan få plus för är deras natur och landskap på västkusten!
Men det är egentligen det enda goda jag har att säga om USA.
Naturen är fin, inte bara på västkusten. Det finns mängder av State Parks och nationalparker, betydligt fler än i Sverige. Tror inte det fiunns något motsvarande State Parks i Sverige, för övrigt.
Något annat som är bra med USA är att man har möjlighet att tjäna betydligt bättre (och behålla mer av lönen), jämfört med Sverige. Förutsatt att man inte är lat, korkad eller obildad. Exakt samma jobb som jag har nu skulle ha gett mig en lön i Sverige (innan skatt) på ganska exakt hälften av vad jag tjänar här. Tittar vi på efter skatt blir skillnaden ännu större.
Men är man en bekväm svensk som vill att pappa Staten ska hålla en i handen, och man vill göra så lite som möjligt, då är Sverige absolut bättre.