Ursprungligen postat av Jonipoon
Och vad kommer detta betyda för framtiden?
Att korrupta tjänstemän som måste täcka sina egna fastighetsaffärers margin calls tar till allt mer desperata metoder för att försnilla pengar ur ekonomins offentliga del. Leder så småningom till att ett par sådana blir utpekade som syndabockar, nätstorm blåser upp och censureras, tjänstemännen straffas, centralregimen skyller hela problemet på snubbarna med kulhål i nacken. Följs upp av kapitalinjektion från centralt håll för att rädda bygg/fastighetsmarknaden från total implosion. Vilket i sin tur ger en ny vända med huvudlösa investeringar i urlöjliga "kapitalvaror" fram tills det att en ny bubbla blåses upp och briserar. Och så upprepas cykeln. Business as usual, med andra ord.
Provinserna tävlar om att överträffa varandra i tillväxt och byggextravagans, sporrade av det faktum att ledarnas vidare avancemang inom parti/stat beror på resultaten. Att det är specifika provinsers affärer och företrädare som hamnar i skottgluggen handlar ofta om politik; man väntar ett maktskifte på högsta nivå vid kongressen nästa år, och det är inte för intet som Jiang Zemins gamla maktbas kallas för "The Shanghai Clique". Att denna alltjämt ligger i maktkamp mot Hu Jintaos "Youth League faction" är ingen hemlighet.
Att lokala myndighetsstyrda organ i Shanghai börjar få ont om pengar kan mycket väl visa sig bero på att de centralägda bankerna strypt pengatillgången som ett led i maktkamp på högsta nivå. Skulle inte förvåna mig om borgmästaren Han Zheng istället för att bli befordrad till politbyrån istället blir lägligt undanröjd innan maktomskyfflingen 2012. Anledningen till att dylik på ytan långsökt kremlologi inte alls är så långsökt i Shanghais fall beror på att liknande har hänt rätt nyligen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_pension_scandal
I det stora hela lär vanligt folk och expats knappast märka av någon större skillnad åt det ena eller andra hållet, utom att ett utfall där elitisterna från Shanghai mister inflytande i makttoppen sannolikt gör att färre projekt märkta med uppenbart storhetsvansinne dras igång i staden. Vad gäller fastighetsbubblan gissar jag på att svallvågorna inte blir värre än vid asienkrisen eller aktiebubblan 2006-2008.