Hitta diskussioner med liknande innehåll

Autentiskt chinatown?

#1 2008-12-28, 17:57
Jag var i San Francisco i somras, riktigt nice stad.
Iallafall, jag hade hört så mycket om hur SF hade den andra största kinastaden i världen så jag blev rätt hypad.
Fantiserade om hus i kinesisk stil, affärer med kinesiska örter och mystiska gränder med gamla visa kinesiska gubbar som rökte på med sina örter.

Vi bodde i ett hotell kanske 1 km från Kinaland och redan där var allt jag såg asiater, var verkligen hypad nu.

Vi kom till huvudporten, som var i kinesisk stil så än så länge var förväntningarna uppfyllda....men efter......seriöst, allt som fanns var ju bara massa kameraaffärer och gråa betongblock, såg inga hus alls som hade någon asiatisk inspiration, såg mer ut som ett vanligt ghetto i Göteborg...

Var riktigt besviken nu, men vi beslöt oss för att prova på en kantonesisk restaurang som uppenbarligen många kändisar varit på (om ni vet vilken det är är det den där ingången är på en av SFs kända backar, jäklar vad brant det var.), det var ett enda stort rum med massa runda bord, fanns några för stora grupper med en skiva som snurrade med många rätter för de som bara ville småäta.

Skojar inte nu, det var det absolut äckligaste jag ätit i kinesisk väg, allting var smaklöst, tog någon kycklingrätt med nötter, hallå? kryddor någon?

Ville nästan gråta när jag kom tillbaka till hotellet, hela min bild av Chinatown hade förstörts, inget förutom huvudporten motsvarade förväntningarna...

Är det så här i alla USAs kinastäder eller är det faktiskt mer autentiskt i NY eller LA?
#2 2008-12-28, 19:30
Aquabot
Toronto ska väl ha ett av de största kineskvarteren i Nordamerika, plus fem stycken mindre chinatowns utanför de centrala delarna, kanske kan pröva där. Men jag tror att det blir svårt att hitta det du söker i Nordamerika, mest "autentiska" chinatowns tror jag du hittar i Sydostasien, Fillipinerna, Indonesien, Malaysia osv.

Själv har jag bara besökt ett "chinatown" och det var den gata i Windhoek, Namibia där det låg ett par kinesbutiker på rad som lokalbefolkningen kallade chinatown.
#3 2008-12-28, 19:36
Segelflygarn
Seattle och Vancouver har ganska bra "chinatowns".
#4 2008-12-28, 19:50
imhotep
Jag har varit i Chinatowns i Chicago och New York. I NYC blev jag bara stressad för att det var svårt att hitta i kaoset. Chicago var lugnare och trevligt. Deras Chinatown var mysigt.
#5 2008-12-29, 10:57
Chinatowns känns ofta som turistfällor med ointressant krimskrams och överprisade restauranger.

I San Franciscos skabbigaste område, Tenderloin, finns en massa billiga asiatiska restauranger med riktigt bra mat. Faktiskt den bästa jag ätit utanför Asien. Bra uteliv också med mycket barer men man får vara försiktig - går man ett kvarter för långt kan man hamna i värsta gettot.

Väl värt ett besök om man inte räds uteliggare, horor och patrask i största allmänhet.
#6 2008-12-29, 11:41
machete
Jag har bara varit i NYC Chinatown och tyckte det gav en någorlunda autentisk känsla. Kineser som krängde färsk fisk och grönsaker vid marknadsstånd, bara kinesiska skyltar och även om många av husen inte var i kinesisk stil gav dess röda tegel en gammaldags känsla. Det var dock stor kontrast gentemot världens metropol, Manhattan, som bara låg någon kilometer bort.
#7 2008-12-29, 11:48
fnuske
Vancouvers chinatown är nice men som nämnt i tråden, chinatowns är inte alltid så nice utan mest tacky.

Kassa Dim Sum resturanger har man ätit många på, mer undantag än regel att det är ätbart.
#8 2008-12-29, 13:50
ThisIsSparta
Ursprungligen postat av machete
Jag har bara varit i NYC Chinatown och tyckte det gav en någorlunda autentisk känsla. Kineser som krängde färsk fisk och grönsaker vid marknadsstånd, bara kinesiska skyltar och även om många av husen inte var i kinesisk stil gav dess röda tegel en gammaldags känsla. Det var dock stor kontrast gentemot världens metropol, Manhattan, som bara låg någon kilometer bort.


Chinatown ligger ju på Manhattan

TS, har du ätit riktig kinamat någon gång? Alltså det som kineserna själva äter? Många svenskar som är vana med biff och bambuskott, fyra små rätter och sötsur sås brukar ju få en riktig chock när de äter "riktig" kinesisk mat, har jag hört (har inga egna erfarenheter).
#9 2008-12-29, 15:13
ubersanta
Ursprungligen postat av ThisIsSparta
Chinatown ligger ju på Manhattan

TS, har du ätit riktig kinamat någon gång? Alltså det som kineserna själva äter? Många svenskar som är vana med biff och bambuskott, fyra små rätter och sötsur sås brukar ju få en riktig chock när de äter "riktig" kinesisk mat, har jag hört (har inga egna erfarenheter).


Man får även ha i betänkandet att Kina har över 1 miljard invånare och är stort som fan. Det finns alltså ingen enhetlig "kinamat" utan det varierar rätt kraftigt. Lägg därtill att den kineiska maten som serveras i västvärlden har blivit rätt förändrat när den når slutkunden gör hela diskussionen om "äkta" kinamat lite smått absurt.

"äkta kinamat" (alltså mat som kineser i USA själva käkar) är oftast lite "blekare" än de populära rätter som serveras till västlänningar.

jag har dock inga problem med amerikaniseringen av kinesisk mat eftersom orange flavored chicken är bland det godaste jag vet
#10 2008-12-29, 23:50
Meh, varför är det så? Hade jag varit svensk och emigrerat till USA hade jag gjort klassiska köttbullar a la lata fruars biffar eller med vatten,lök och klassiska ingredienser, inte helt plötsligt kanske lagt till socker för sötma för att tilfredställa den feta amerikanen....
#11 2008-12-30, 00:39
ThisIsSparta
Ursprungligen postat av Nihenna
Meh, varför är det så? Hade jag varit svensk och emigrerat till USA hade jag gjort klassiska köttbullar a la lata fruars biffar eller med vatten,lök och klassiska ingredienser, inte helt plötsligt kanske lagt till socker för sötma för att tilfredställa den feta amerikanen....


Det är ju inte bara "den feta amerikanen" utan den feta och sockerglada svensken också. Eller tror du att biff med bambuskott och sötsur sås är det som serveras på restauranger i Kina?

Att man ändrar maten kanske beror på att det rör sig om två helt olika matkulturer från två helt olika folkslag, och då gör man en anpassning och kommersialisering så att den egna maten ska gå att sälja i det nya land man kommer till.
#12 2008-12-31, 00:08
snow_man
Ursprungligen postat av Nihenna
Meh, varför är det så? Hade jag varit svensk och emigrerat till USA hade jag gjort klassiska köttbullar a la lata fruars biffar eller med vatten,lök och klassiska ingredienser, inte helt plötsligt kanske lagt till socker för sötma för att tilfredställa den feta amerikanen....


Socker är en relativt vanlig ingrediens/krydda i köttbullar så exemplet är lite illa valt