Ursprungligen postat av snow_man
Socker är en relativt vanlig ingrediens/krydda i köttbullar så exemplet är lite illa valt
Vilket man iofs måste ifrågasätta varför man har i köttbullarna i så fall? Gör alltid egna köttbullar och har då aldrig ansett mig ha behov av socker i köttbullarna...
Men för att återgå till frågan om Autentiskt Chinatown:
Jag tror det har med att göra vad man förväntar sig också. Och visst från början skapades nog de olika Chinatowns för att möta ett behov av "immigranter" i olika städer. Nu tror jag att Chinatown har två skäl att finnas. Till viss del för immigranter, men även för att vi västerlänningar skall handla av dem, äta på deras restauranger etc. Dvs de har skapat sig inkomstkällor genom att tillhandahålla tjänster marknaden önskar både till "sina egna" och till oss andra.
Och ja det är stor skillnad på Kinamat som du äter på lokala restauranger i Kina. Både inom landet samt om vi tar samma rätter utanför Kina. Eller rättare tittar på våra "förvästligade populära rätter". Såg aldrig t ex friterade bananer med glass på en enda restaurang i Kina då jag var där första gången för 17 år sedan.
Har dels varit i Kina och blev då så både positivt och negativt överraskad. Ja en del mat smakade mindre än samma rätter i Sverige och andra var så olika och godare än vad vi får i Sverige (och t ex USA/Canada/England).
Den bästa kinamaten jag ätit utanför Kina är dels den min avlägsna släkting (Kinesiska) lagat samt 2 olika Kinarestauranger i Canada. Båda av de restaurangerna stod jag och min väninna utanför och funderade på om vi verkligen skulle gå in på. Såg lite väl "sunkiga" ut. Men de hade massa "kinesiska" gäster så vi gick in. Och WOW så gott och "autentiskt"!! Den ena låg i Chinatown i Toronto och den andra i en mindre håla vid "the great lakes"!
Sen kanske vi också måste undra: Vad söker vi i ett "autentiskt Chinatown"??