Ursprungligen postat av ScabbedSaint
Restaurang Ferdinanda har godaste Gulashen i Prag.
Du hittar den Opletalova 1597/24, nära tågstationen
Annars kan jag rekommendera Pod Slavinem, men ligger inte i centret
Svobodova 144/4, schyssta priser och stora portioner samt Budvar på tank
För ca 1 år sedan så gjorde jag en kulinarisk resa genom centraleuropa, däribland också Tjeckien och Prag. Här är en del av ett inlägg som jag skrev på matforumet då.
1.
"U Kapalínů", Prag 5 (Praha 5). Ca 40 minuter från Prags centrum:
http://www.ukapalinu.cz/
Resa från Prags Centrum med tunnelbana B till ändstationen Zličín. Därefter buss nr 306 till Sobín. Ca 10 minuter.
Mycket bra traditionell tjeckisk mat, steak house och à la carte. Jag beställde vitlöksmarinerad fläskfilé på grönsaksspegel samt klyftpotatis med grekisk sallad som förrätt. Portionerna var så pass stora att jag med lätthet hade blivit mätt på endast salladen!
Den marinerade fläskfilén visade sig vara panerad. Min portion bestod sammalagt av 4 stycken (!!) utbankade filébitar om vardera ca 10 cm i diameter, en stor hög med klyftpotatis och dessutom blandade grönsaker. Citronsklyftor och örtsmör ingick.
Den grekiska salladen var av mer traditionellt snitt, dock inte med kalamataoliver utan med vanliga gröna dito. Mycket god om än inte i närheten av originalreceptet vare sig i fråga om ingrediensval eller utförande. Trots det mycket god.
Till allt detta dracks det förståss Pilsner Urquell. Tyvärr hade de inte starköl på fat, varför man var begränsad till flaska.
Pris:
a) Huvudrätt - 110:- tjeckiska kronor (ca 41:- svenska kronor)
b) Grekisk sallad - 55:- tjeckiska kronor (ca 20:- svenska kronor)
c) Pilsner Urguell - 17:- tjeckiska kronor (6:40 svenska kronor!!!)
Således åt jag och drack för ca 70:- svenska kronor en måltid som hemmavid (Göteborg) skulle ha kostat mig kanske 300-400 kronor.
2. Restaurang
"U Supa", Celetná 22, 110 00 Prag 1. Telefon: +420 224 227 800,
restauraceusupa.cz
Den här krogen finner man i Prags Gamla Stan' på en av de mest kända turiststråkena intill Gammelstadstorget med kyrkan som visar apostlarna i ett rullande urverk på fasaden.
Maten är av traditionell mellaneuropeiskt snitt med både knödel, tjeckisk variant på golonka, surkål och liknande på menyn. Portionerna är mycket generösa och den mörka starkölen (Velkopopovický Kozel) är stark, söt och god. Priset är dock avsevärt högre än i det förra exemplet. Motsvarande meny kostar ca dubbelt så mycket. Det är dock fortfarande rena fyndet jämfört med våra inhemska priser.
3. Restaurang
[B]"Happy 7"[/B], Masarykova 1474, 277 11 Neratovice, tel. +420 315 694 973,
happy7.cz
En krog utanför Prag i en mindre stad med mycket fin natur och provinsiell charm. Över huvud taget är allting taget som ur ett avsnitt från en Kafka-bok. Man tar tåget från Prag. Priset är ca 90:- tjeckiska kronor för en tur och returbiljett från Prags Centralstation. Det blir ca 35:- svenska kronor. Resan tar ca en halvtimme.
Maten är enkel utan vidare åthärvor. Portionerna är dock extremt stora, vällagade och billiga. Några exempel:
Gräddgryta på bakre nötkött, rotfrukter, lingon och 7 stycken (!) knödlar kostade 78:- tjeckiska kronor (ca 31:- svenska kronor). En Gambrinus starköl på fat gick på 17:- tjeckiska kronor (6:40 svenska kronor). Med tanke på storleken på portionerna så valde jag den här gången bort både förrätt och efterrätt.
Krogen har rum att hyra ut året om. Ett rum kostar 600:- tjeckiska kronor per natt och man kan välja mellan 1 till 6 bäddar. Priset är sålunda detsamma för alla dessa alternativ!
Min nästa resa går till den iberiska halvön. Denna resa planeras till nästa vår.
~Paul~