Ursprungligen postat av möbök
Kan inte annat än att hålla med! Insekter tycks vara riktiga näringsbomber, utan fett och hög proteinhalt. Synd att man tycker de ser så oaptitliga ut.
Fast jag tror att det mest har med tillredningen samt erfarenheten att göra med. Alltså ta te.x en grillad kyckling. Vi har ätit det förr, vi vet att det är gott, den luktar gott osv. alltså förknippar vi kycklingens utseende med att det är "gott/aptitligt".
Men titta på en grillad kyckling, skala av det bruna skinnet och öppna upp bröstkorgen på den och titta bara på utseendet. Skit i tallriken den ligger på eller färgerna på tillbehörande såser eller potatis eller vad som nu serveras till. Hur ser egentligen en hel kyckling ut då? Likblekt kött med osmakliga bruna fläckar på närmare bröstkorgen. Senor. Ben etc.
Det finns ju faktiskt en anledning till varför man inom filmindustrin ofta har använt sig av olika köttbaserade maträtter för att framkalla äckliga effekter som gör sig bra i skräck och splatterfilmer. Tillrett på en tallrik med färglada såser och tillbehör, samt kryddiga dofter som doftar gott kan ju få i princip vad som helst att framstå som aptitligt. Men i rå form, eller uppstyckad form där man inte tar hänsyn till de tidigare erfarenheterna utan enbart går på utseendet så är det ju en helt annan femma.
Jag skulle inte heller stoppa en levande larv eller gräshoppa i munnen (min personliga "hang-up" på den fronten har mest med att jag föreställer mig ett fuktigt innanmäte som kommer att fylla hela munnen med en vidrig smak). Men har de blivit stekta, rostade eller grillade, med kryddor och andra tillbehör till så är jag inte säker på att jag skulle tänka i samma banor.
Summa summarum: inget djur ser särskilt aptitligt ut bara till utseendet, och i synnerhet inte i fullständigt rå form. En rätts aptitlighet beror till större delen på doft och tidigare erfarenheter av rätten ifråga.