Hitta diskussioner med liknande innehåll

Därför suger Kina

#1285 2019-01-11, 12:54
Jonipoon
Ursprungligen postat av Chalmeristen
Ibland får jag känslan av att det bara är du och jag som lämnar French och rör oss ute i skithål plejses där man blir bjuden på lunch i fabrikens kantin. Eller tvingas äta på en tågstation i Gansu. Håller helt med dig om matstandarden. Brukar gå till donken för att slå på stort efter alla luncher i kantin.

Och mat från DongBei är ju en institution i ohälsa som skulle rejectas på ett truck stop i södern i U. S. A.

Stå på dig!

Eller hur. Och det är ju inte direkt så att dessa skitrestauranger prisas av kineserna själva heller. Minns för många år sen när min familj brukade köra våra gäster från Sverige till Tongli, en vattenstad utanför Shanghai. Vår driver avskydde att åka dit, eftersom det betydde att han var tvungen att äta lunch på någon av restaurangerna där. 很恶心 som sagt.

Det är heller ingen slump att de bästa restaurangerna i Shanghai ofta ägs av västerlänningar och japaner. Jag träffade ägaren till restaurangen Lotus som gör Yunnan-mat, en amerikanare. Han berättade hur noga han är med hygien, kvalitet och orders till personalen, framförallt har han lärt sin personal SERVICE och att vara trevlig mot kunderna. Den monotona servitrisen som har total avsaknad av service är tyvärr standard i Kina idag. Det lustigaste är att när jag pratar med lite äldre lokala shanghaineser, så var det tydligen helt annorlunda på 80- och 90-talet när majoriteten av alla servitriser var shanghaineser själva. Då var servicen mycket bättre och personalen var trevlig och log mot sina gäster, mycket pga att personalen och gästerna kunde kommunicera på shanghainesiska.

Något jag stör mig på är myten om att hål i väggen som har en lång slingrande kö framför sig på något sätt indikerar "fantastisk mat och restaurang". Varje gång jag testat eller blivit medbjuden på dessa lokala hak så har jag blivit besviken. Maten är alltid medioker, däremot väldigt billig (därför den är populär förstås).

När det kommer till kantiner så är väl undantaget universitetens kantiner som faktiskt håller rätt bra standard, men den är ju subventionerad av staten och måste följa strikta regler.

Men de gångerna jag gillar kinesisk mat som allra mest är ju när man blir hembjuden till en familj. Gud så gott det är. Då anstränger de sig verkligen.
#1286 2019-01-11, 21:29
user110
Vill inte ens kineser köpa kinaskräp kvalite produkter? Ironin där...
#1287 2019-01-12, 14:33
Jonipoon
Ursprungligen postat av user110
Vill inte ens kineser köpa kinaskräp kvalite produkter? Ironin där...

Det kan uppfattas som ironiskt ja, men det är snarare ett pinsamt problem för Kinas ledning som försöker bygga upp en bild av ett starkt och modernt Kina som tillverkar varor/produkter i världsklass. De är mycket medvetna om att deras egna företag fuskar med sina produkter, samtidigt vill de hålla en hög importskatt på alla utländska varor och då särskilt lyxvaror.

Kineserna själva har inget förtroende alls för inhemska produkter, utan de är skogstokiga i allt som västerländskt. Kinesiska företag vet om detta, så de sätter t.o.m. italienska och franska och dylika flaggsymboler på sina produkter för att lura kineserna att tro de är utländska. Det är även populärt att sätta på japanska flaggor och text eftersom kineserna även associerar japanskt med hög kvalitét. Givetvis synar många kineser detta, men en stor del går nog på det annars hade de inte fortsatt tillverkas.

Det lustiga är att många kinesiska företag medvetet tillverkar urusla produkter för den inhemska marknaden, medan de exporterar bra produkter till utlandet. De har med andra ord ingen som helst respekt för sitt egna folk. Jag har en vän som är mycket intresserad av drönare, han köpte en av det kinesiska märket DJI i Shanghai, men upptäckte att den var av sämre kvalitét än den han köpte av DJI hemma i USA. Dessutom när han behövde hjälp med en sak och försökte ringa kundcenter för DJI i Shanghai, så var de helt obenägna att hjälpa honom. Istället ringde han till DJI's amerikanska kundcenter i USA och DÅ fick han hjälp...
#1288 2019-01-14, 02:03
mickes418
Ursprungligen postat av Jonipoon
Eller hur. Och det är ju inte direkt så att dessa skitrestauranger prisas av kineserna själva heller. Minns för många år sen när min familj brukade köra våra gäster från Sverige till Tongli, en vattenstad utanför Shanghai. Vår driver avskydde att åka dit, eftersom det betydde att han var tvungen att äta lunch på någon av restaurangerna där. 很恶心 som sagt.

Det är heller ingen slump att de bästa restaurangerna i Shanghai ofta ägs av västerlänningar och japaner. Jag träffade ägaren till restaurangen Lotus som gör Yunnan-mat, en amerikanare. Han berättade hur noga han är med hygien, kvalitet och orders till personalen, framförallt har han lärt sin personal SERVICE och att vara trevlig mot kunderna. Den monotona servitrisen som har total avsaknad av service är tyvärr standard i Kina idag. Det lustigaste är att när jag pratar med lite äldre lokala shanghaineser, så var det tydligen helt annorlunda på 80- och 90-talet när majoriteten av alla servitriser var shanghaineser själva. Då var servicen mycket bättre och personalen var trevlig och log mot sina gäster, mycket pga att personalen och gästerna kunde kommunicera på shanghainesiska.

Något jag stör mig på är myten om att hål i väggen som har en lång slingrande kö framför sig på något sätt indikerar "fantastisk mat och restaurang". Varje gång jag testat eller blivit medbjuden på dessa lokala hak så har jag blivit besviken. Maten är alltid medioker, däremot väldigt billig (därför den är populär förstås).

När det kommer till kantiner så är väl undantaget universitetens kantiner som faktiskt håller rätt bra standard, men den är ju subventionerad av staten och måste följa strikta regler.

Men de gångerna jag gillar kinesisk mat som allra mest är ju när man blir hembjuden till en familj. Gud så gott det är. Då anstränger de sig verkligen.


Myten med hål i väggen med långa köer uppstår oftast när det är nytt. Många attraheras då till det nya, och maten är bra. Dessvärre kommer girigheten ta över snart och kvalitén kommer att sjunka. Under alla mina år här har jag enbart sett en enda restaurang med samma chef i mer än två år. För kineser är priset viktigare än kvalitet tyvärr. När man diskuterar med dem fattar de inte vikten av kvalitet. Jag brukar säga det till dem att med läkarkostnader, medicin och sjukfrånvaro är deras kassa mat dyrare än den med kvalitet.
#1289 2019-01-14, 02:11
mickes418
Ursprungligen postat av Chalmeristen
Ibland får jag känslan av att det bara är du och jag som lämnar French och rör oss ute i skithål plejses där man blir bjuden på lunch i fabrikens kantin. Eller tvingas äta på en tågstation i Gansu. Håller helt med dig om matstandarden. Brukar gå till donken för att slå på stort efter alla luncher i kantin.

Och mat från DongBei är ju en institution i ohälsa som skulle rejectas på ett truck stop i södern i U. S. A.

Stå på dig!


Det är tre tillfällen som jag brukar gå till donken, när jag är i Nanning, Guangdong eller Shanghai. Jag tycker att maten verkligen suger på dessa ställen och undviker dessa som pesten. Beijing är ok, men man får verkligen propsa på att få maten välkryddad.
#1290 2019-01-14, 02:56
Chalmeristen
Ursprungligen postat av Jonipoon


Kineserna själva har inget förtroende alls för inhemska produkter, utan de är skogstokiga i allt som västerländskt.

Var under nyår en vecka i Japan. Air China inser verkligheten och ger två väskor per person även i ekonomi. Frugan fyllde upp med hälsokost och makeup. Vi gick till kedjan Matsumoto Kiyoshi som säljer Japanska standardmärken till bra priser och beställde i en butik vi varit i förr. Den här butiken ligger utanför turiststråken och frugan talar Japanska så det gick bra. Vi fyllde typ ett par resväskor. Den här kedjan hade även en butik med fullt sortiment i entréplan på flygplatshotellet för den som glömt något.

Överallt annars i Tokyo hade man infört spärrar för att hindra Kineser från att tömma butiken för då klagar de lokala boende. Överallt ser man horder av Kineser som bara dammsuger allt de hittar.

Detta anses helt normalt för får man chansen att köpa icke plagiat måste man bunkra upp. Att köpa i Kina mainland anses vara detsamma som att man är medveten om att man köper fejk.

Så nu är frugan lycklig över att hon slipper smeta tungmetaller i ansiktet plus att det imponerar på väninnorna när dom ser att produkterna är Japanska utan importsticker på baksidan.
#1291 2019-01-14, 02:57
Chalmeristen
Ursprungligen postat av mickes418
Det är tre tillfällen som jag brukar gå till donken, när jag är i Nanning, Guangdong eller Shanghai. Jag tycker att maten verkligen suger på dessa ställen och undviker dessa som pesten. Beijing är ok, men man får verkligen propsa på att få maten välkryddad.

Undrar om matens dåliga kvalitet kommer av att det finns en stor marknad för de houkulösa migrantarbetarna på slavlön.
#1292 2019-01-14, 14:48
Jonipoon
Ursprungligen postat av Chalmeristen
Undrar om matens dåliga kvalitet kommer av att det finns en stor marknad för de houkulösa migrantarbetarna på slavlön.

Det tror jag är en bidragande faktor åtminstone. Jag har ofta fått höra från civiliserade kineser från andra städer att de tycker maten i Shanghai är äcklig. Detta beror förstås på att de inte vet vilka restauranger de skall gå till samt vilka de skall undvika.
#1293 2019-01-14, 17:59
pex666
Attityden mot utlänningar har ändrats drastiskt till det sämre sedan Xi Jinping tillträdde. Det finns heller ingen rättssäkerhet. Tex när Huaweis Meng Wanzhou blev arresterad i Kanada så svarade Kina med godtyckliga arresteringar av Kanadensare. De krävde också att Trudeau skulle ingripa "annars!", vilket inte fungerar i en rättsstat då han inte har makt över rättsväsendet.

Sen beter sig Kina illa på tusentals andra punkter, riktigt vidriga saker.... USA kommer inte i närheten. Tyvärr är kunskapen om Kinas pågående vidrigheter ytterst begränsad och därför hyllar folk i gemen Kina.
#1294 2019-01-15, 17:27
svensk0kina
Ursprungligen postat av Jonipoon
Det kan uppfattas som ironiskt ja, men det är snarare ett pinsamt problem för Kinas ledning som försöker bygga upp en bild av ett starkt och modernt Kina som tillverkar varor/produkter i världsklass. De är mycket medvetna om att deras egna företag fuskar med sina produkter, samtidigt vill de hålla en hög importskatt på alla utländska varor och då särskilt lyxvaror.

Kineserna själva har inget förtroende alls för inhemska produkter, utan de är skogstokiga i allt som västerländskt. Kinesiska företag vet om detta, så de sätter t.o.m. italienska och franska och dylika flaggsymboler på sina produkter för att lura kineserna att tro de är utländska. Det är även populärt att sätta på japanska flaggor och text eftersom kineserna även associerar japanskt med hög kvalitét. Givetvis synar många kineser detta, men en stor del går nog på det annars hade de inte fortsatt tillverkas.

Det lustiga är att många kinesiska företag medvetet tillverkar urusla produkter för den inhemska marknaden, medan de exporterar bra produkter till utlandet. De har med andra ord ingen som helst respekt för sitt egna folk. Jag har en vän som är mycket intresserad av drönare, han köpte en av det kinesiska märket DJI i Shanghai, men upptäckte att den var av sämre kvalitét än den han köpte av DJI hemma i USA. Dessutom när han behövde hjälp med en sak och försökte ringa kundcenter för DJI i Shanghai, så var de helt obenägna att hjälpa honom. Istället ringde han till DJI's amerikanska kundcenter i USA och DÅ fick han hjälp...


Tack for bra inlagg, jag delar ofta inte din asikt.
I mitt hem
TV -Philips
Kylskap och frys - Siemens
Bil - Merzedes och Audi (firman), De flesta av mina vanner (friends) valjer att spara pengar och senare kopa foreign.
Mobil, dator, klocka fran Apple dock har jag markt att Huawei mate 20 ar popular.
Brodrost och ugn Elecrolux
Bakmaskin- Amerikansk.
Fruns artiklar for hyn ar Japanska dock gillar hon en Tysk for for handkram
Mjolk vi koper alltid fran utlandet. AUS, NZ, Holland.
Mjolkerstattningn nar barnen var sma endast fran Australien.
Flask och kott ater vi sallan, men vi foredrar Japanskt eller Australien.

Dock vi koper mycket lokalt, vi gillar att kopa gront och frukt fran den ekologiska butiken. Min fru familj driver flera restauranger i Hunan, Kinas "risbod". Och min svarfar klagar ofta over att detinte finns duktig personal.
#1295 2019-01-17, 17:15
Jonipoon
Dagens garv (eller snarare dagens suck).

https://www.cnbc.com/video/2019/01/16/heres-what-huaweis-campus-looks-li...

Huawei bygger ett helt nytt campus för sina anställda, som är uppdelat i 12 olika delar som är baserade på 12 olika europeiska städer. Alltså ytterligare en knock-off på västerländsk kultur. Gode gud...

Jag trodde faktiskt att Huawei av alla företag hade lite mer ryggrad än såhär. Eftersom de är det enda kinesiska företaget som lyckats internationellt, så kunde de väl åtminstone ha byggt ett campus som hyllar kinesisk kultur för en gångs skull. Men men, icke sa nicke.
Huawei är ju i och för sig ett företag vars produkter bygger till 100% på stulen teknik, så egentligen bör man inte vara förvånad.
#1296 2019-01-19, 01:55
zxcvb45
Ni som reser dit och väljer att bo där måste ju vara efterblivna själva. Fyfan vilket jobbigt jävla folkslag.