Hitta diskussioner med liknande innehåll

Tråden om Portugal - dela med dig eller fråga

#13 2013-04-04, 15:06
PalCabral
Man får väl leda med exempel om man vill få nått här i livet, eller hur. Så jag tänkte ta upp några saker som kanske är intressanta och väcker frågor/synpunkter. Jag tänkte jag skulle skildra Portugals kuster i ett antal inlägg. Nu när många är i färd med att planera sin sommar (i Sverige är det väl redan gjort, i Portugal börjar man först om en månad) så kan det ju vara bra att få klarhet i hur landet ligger, strand och kustledes alltså?

ALGARVE
----------
Algarve är Portugals sydkust och populäraste semesterdestination. Vattnet i Algarve är varmare (cirka 21 grader) än i resten av fastlandets kuster och klimatet varmare året om. Portugiserna flockas själva till Algarve i augusti och på helgerna från maj till oktober.

Den östra delen av Algarve, från gränsstaden Vila Santo de Antonio till huvudstaden Faro består av långa sandstränder. Från staden Tavira till Faro ligger stränderna på långa sandtungor utanför träskmarker. Flera av stränderna når man bara med båt. Vattnet här är i regel rätt varmt stränderna omgärdas av mjuka sanddynor. Stränderna är rätt säkra här, men håll koll på flaggan och respektera när det är rött flagg respektive gult. Ibland blir det lite svallande vågor och drar strömmen ut kan man lätt finna sig en bit för långt ut innan man fattat vad som hänt.

Den här delen av Algarve invaderas till mest av portugisiska turister. De bästa stränderna är Praia Verde (till fots), Praia Barril (tåg), Armona (båt) och Praia Farol (båt).

Från Faro börjar den mest poplära delen av Algarve, det är hit de flesta charterturisterna kommer och det är här de större hotellen finns. Faro i sig är ingen beachstad men här finns populära semesterorter som Quinta do Lago, Vilamoura, Albufeira, och Portimão. Stränderna här är mycket lättåtkomliga och havet lugnt och varmt. Givetvis blir dock stränderna lätt fulla av folk, särskilt nära de populära städerna och hotellen. Stränderna i sig är inte något att skryta om heller och man ska västerut från Albufeira för att hitta bättre och mindre befolkade stränder.

Praia Galé och Salgados mellan Albufeira och Armacão de Pêra är helt okey. Mellan Armacão de Pêra och Portimão blir kusten mer karg och här finns flera små stränder i vikar och nedanför stup. Flera av dom är vackra men dom fylls snabbt på under sommaren och blir rätt fulla. I Portimão finns Algarves kanske mest populära strand, Praia da Rocha, som med sina klippor finns på varenda vykort från Algarve. Givetvis blir stranden full på sommaren men den är rätt stor också. Ännu bättre är stränderna Praia Vau en bit västerut, och stränderna Praia Trés Irmãos och Praia Alvor vid staden Alvor. Här talar vi klippor och språng, små grottor och klart underbart vatten. Ta med kameran!

Från Lagos och västerut till Algarves västra ände, Sagres, blir kusten vild och mer oexploaterad. Förutom stränderna i Lagos så finns det bara tre semesterställen längs kusten innan man kommer till Sagres, samtliga rätt turistiga och stränderna ointressanta. Lagos i sig är en trevlig by och stranden Santa Ana är även det en vykortsstrand. Nu börjar dock vattnet bli kallare (kanske neråt 18 grader), vinden blåser i regel jämt, och det gör att portugiserna själva är rätt ointresserade av den här delen av Algarve.

När man kommer till Sagres känns det verkligen som man kommit världens ände. Här är det kargt och blåsigt, men oj så vackert! Sagres självt är en liten by som gjort sig känt för att ha varit platsen där så många av Portugals upptäcksresanden fått sin navigatorutbildning. Kanske lägligt att platsen är Portugals fastlands sydvästliga punkt - det som en gång var världens ände: Cabo São Vicente.

Sagres har ett par bra stränder nedanför klipporna men det som gör detta till ett bra resmål är just hur vackert här är och att man kommer från alla paketturister. Sagres är något av ett bohemparadis med unga killar och tjejer som tar det lugnt och relaxar, ett backpacker paradis.

När man står vid det Cabo São Vicente och ser kusten vända norrut, då ser man nästa kust i Portugal: det vilda och otämjda Costa Alentejana. Men mer om det i nästa inlägg om Portugals kuster.

Var ska man bo då? Ja, är man charterturist är det sannolikt att man hamnar i Quarteira, Vilamoura, Albufeira, Portimão eller Lagos. Fördelen är att man har tillgång till allt och allt finns där för turisterna. Även om man flyger ner själv och hyr hus/lägenhet/rum är det sannolikt att det är här man hamnar eftersom utbudet är störst här. Själva brukar vi hyra hus i Vilamoura, inte för att det är så fantastiskt där men för att det är praktiskt och vi vet vad vi får.

Är man mer mobil och äventyrslusten föreslår jag Tavira eller Olhão på östra sidan eller Alvor eller Sagres på västra. Det finns gott om hus för uthyrning men man får skanna rätt mycket för att hitta. Mitt förslag är att leta när man är där nere.

Bil är inte en förutsättning på Algarve men det underlättar. Förr var kustvägen N125 en av Europas farligaste vägar men med att man byggde motorvägen IP1 mellan V.Santo Antonio och Lagos kommer man snabbt och säkert fram längs hela kusten. Något som gör det möjligt att utforska alla stränder på Algarve.

Maten på Algarve är den samma som i resten av Portugal men i tillägg finns tack vare alla utländska turister mycket utländsk mat som italiensk, fransk, indisk, och till och med britisk - fråga mig inte varför... De lokala specialitéerna är grillade sardiner i Portimão, frango da Guía (liten kyckling från Guía utanför Albufeira) och Aguardente de Medronho (lokalt fruktbrännvin).
#14 2013-04-04, 23:09
PalCabral
Jag passar på och fortsätter min beskrivning av Portugals kust. Vi är på väg norrut från Algarve.

COSTA ALENTEJANA
-----------------------
Från Sagres på Algarve sträcker sig Alentejokusten norrut till hamnstaden Setúbal, strax söder om Lisboa. Det här är Portugals kustlands mest obebodda och minst exploaterade område. Förutom en handfull små kustbyar, som Vila Zambujeira, Nova de Milfontes och Porto Covo, samt några mindre byar nära kusten (Odeceixe, Aljezur och Odemira), finns det bara en stad längs hela kusten: Sines. I byarna finns det hotell, men i övrigt hyr man antingen ett hus här eller så campar man på någon av de många campingplatser som finns längst kusten.

Kusten är verkligen spektakulär, den tar formligen andan ur en. I söder, från Sagres till Sines är kusten bergig och havet vilt, med höga klippor där det emellanåt döljer sig vikar och bukter med fantastiska sandstränder. Några av Portugals finaste stränder finns längs denna kustremsa. Från söder till norr: Praia Bordeira, Praia Monte Clérigo och Praia de Odeceixe. Här är det betydligt kallare i vattnet och betydligt färre badgäster att dela stranden med. Men var försiktig, flera strandpartier är oövervakade och havet är starkt.

Norrut, efter Sines planar det ut och landskapet blir sandigt med pinjeskogar. I princip från Sines till Troia i norra änden av kustresman är det en enda lång oavbruten sandstrand. Bortsett från Comporta och Troia i norr finns det heller inga byar längs kusten. Havet blir här varmare och varmare ju längre norrut man kommer och dessutom lugnare. Stränderna vid Comporta och Troia är tack var närheten populära för folket i Lisboaområdet, de är mjuka och lugna med härligt vatten. Övriga delar av kusten är näst intill öde.

Bil är en förutsättning på Costa Alentejana. Det går en väg längs Alentejokusten, N120 i söder och N126 i norr, och från den kan man ta avsticksvägar mot stränderna. Men det är i regel inte asfalterade vägar och ibland är det nog bara fyrhjulsdrivet som funkar.

Alentejokusten är för dom som vill komma från horderna av badturister och se spektakulär natur och hav. Här finns en avskildhet som man inte hittar någon annanstans längs Portugals kust och det lockar både bohemer och familjer. Populärt bland surfare också, tack vare vågorna.

Maten på kusten är framförallt havsbaserad. Populärt är Ameijoas, musslor, och caldeirada de peixe, fiskgryta. En annan populär rätt är Papas de farinha, gröt på majsmjöl. Vinet är gott gott gott, alentejovinet är perfekt.

COSTA DE LISBOA
---------------------
Costa de Lisboa är kusten runt Portugals huvudstad Lisboa. Den sträcker sig från Setúbal vid floden Sados mynning till Peniche norr om Lisboa. Tack vare närheten till det stora befolkningscentrat runt Storlisboa är stränderna här ofta knökfulla på helgerna, men hyffsat tillgängliga under veckorna.

Från Setúbal till kuststaden Sesimbra klänger kusten sig längs Arrabidabergets kant. Arrabida är en vacker naturpark med ett mikroklimat och en grönska som är mer vanlig kring det adriatiska havet. Här finns några små sandstränder som visserligen blir rätt fulla på helgerna men som är mycket vackra. När kusten sedan vänder norrut planar landskapet ut sig och en lång sandstrand tar vid. Det börjar med Praia do Meco och slutar vid Costa Caparica, just söder om floden Tejos mynning. På de platser det går väg till stranden blir det gärna fullt, men är man inte ovillig att gå en bit hittar man i regel gott om plats. Vid Costa Caparica blir det givetvis fullt och på helgerna blir köerna från stränderna tillbaka till Lisboa långa.

På Tejos norra sida går från Lisboa till fasionabla förorten Cascais strandvägen Marginal. Här finns flera små stränder men de är inte särskilt rena och trevliga. Efter Cascais vänder kusten norrut igen och där finns Lisboas kanske bästa strand Guincho. Precis som Costa Caparica är Guincho populärt bland Lisboas befolkning men lagom jobbigt att ta sig till för att massorna inte ska bli för jobbiga. Längs kusten norrut förbi Europas fastlands mest västra punkt, Cabo da Roca, ligger vackra stränder spridda hela vägen till Peniche. Praia Grande och Praia das Macãs nära Sintra är populära stränder. Längre norrut ligger Ericeira, populärt bland surfare. Vid Santa Cruz finns flera trevliga stränder och vid Costa de Lisboas slut finns Praia Areia Branca med flera fina stränder.

Självklart är stränderna vid Costa de Lisboa först och främst Lisboabornas lekplatser. På båda sidorna Tejo har de bättre bemedlade sommarhus och under sommarmånaderna är det många som bor längs kusten och pendlar till jobbet i stan. Charterturister ser man bara runt Estoril och Cascais, i övrigt är det portugiser och en och annan bilburen turist som plaskar här.

Stränderna på södra sidan är lugna och vattnet varmare. På norra sidan, särskillt när man kommer upp mot Ericeira blir havet mer tufft och kallare. Här kan man gott vara lite försiktig så att man inte hamnar i någon tråkig statistik.

Maten i området är givetvis blandat i och med att vi är så nära landets huvudstad. Typisk portugisisk mat. Vinet i regionen är mycket bra. Söder om Lisboa i vinområdet Terras do Sado görs mycket goda viner och starkvinerna Muscatel de Setúbal är alldeles utsökta. Norr om Lisboa tillverkades förr rätt mycket dussinvin, både rött och vitt, men Estremaduravinerna har hämtat upp sig de senaste årtiondena.
#15 2013-04-05, 13:46
PalCabral
Idag fortsätter jag med min beskrivning av den portugisiska kusten och dess stränder. Vi har precis passerat Lisboa och rör oss nu upp i den längsta kustremsan, Costa Prata - Silverkusten.

COSTA PRATA
----------------
Från Peniche i söder startar Costa Prata, Silverkusten, kallad så för sin vita sand. Den sträcker sig hela vägen upp till Porto i norr, milslånga ostörda stränder med ett fåtal städer och byar.

Fiskebyn Peniche i sig är värt ett besök även om halvön den ligger på bara består av klippor. Byn är vacker och naturen värd att utforska. Man kan härifrån åka båt ut till naturreservatet på öarna Berlengas, två av ett fåtal öar längs den portugisiska kusten. På både södra och norra sidan av Penichehalvön finns långa sandstränder men det är i mitt tycke i inget speciellt med dom.

Från Peniche och norrut är naturen kuperad och stranden svår att nå eftersom man måste klättra ner från klippor för att nå den. Undantagen är den exklusiva turistanläggningen Praia d'el Rei med golfbana och access till stranden samt populära Foz do Arelho vid Obidoslagunens mynning. Foz do Arelho erbjuder både bad på den grunda lagunsidan såväl som på havssidan och är ett populärt resmål för turister och boende i trakterna kring Óbidos, Caldas da Rainha och Rio Maior. Tack vare att lagunsidan är skyddad från vågor och grund passar den utmärkt för barnfamiljer och de äldre "barnen" kan leka i de större vågorna på havssidan.

Norr om Foz do Arelho upphör stranden och höga klippor faller rakt ner i havet. Endast i den vackra bukten vid San Martinho de Moel finns det badmöjligheter. Därefter öppnar sig kusten och övergår gradvis till låg pinjeskog och dynor, men det är långt mellan byarna. Populärast är nog Nazaré som är en klassisk sommarstad vid havet. Därefter kommer byarna San Pedro de Moel, Praia de Vieira, Pedrogão, Leirosa och Costa de Lavos. Mellan dessa byar finns ingenting annat än orörd sand, vind och hav. Havet kan vara hårt här och strömmarna starka, varför det alltid är säkrast att simma på bevakade stränder och att hålla koll på färgen flaggan. Havet är också kallare här där Atlantern ligger rakt på, cirka 17-18 grader.

Kusten bryts vid Figueira da Foz vid floden Mondegos mynning. Figueira da Foz är den största semesterorten på den här kusten och lockar årligen till sig sommargäster från hela centrala och norra Portugal. Man har också försökt konkurrera med andra turistorter genom att anordna flera strandevenemang, som beachvollybolltävlingar, strandfotbollsturneringar etc. Här finns nattlivet om ingen annanstans längs Costa Prata.

Från Figueira da Foz fortsätter en öde gyllene sandstrand och underbara sanddynor till Costa Nova och Barra utanför Aveiro och sin berömda ría. Stränderna vid dessa två semesterbyar är väldigt populära bland befolkningen innåt landet och det går nu motorväg i princip hela vägen från spanska gränsen till Barra.

Norr om Barra börjar nationalparken São Jacinto med sina sanddynor. Mil efter mil med sanddynor, mjuka och inbjudande. Här är bebyggelsen minimal och de som kommer hit bor i regel på någon av de campingplatser som finns runt nationalparken. Efter São Jacinto övergår kusten sakteliga till att bli mer växlande. Sanddynorna och pinjeskogen övergår i stenar och klippor mellan stränderna. Allt eftersom man närmar sig Porto tätnar nu bebyggelsen och stränderna blir alltmer förknippade med de byar de ligger bredvid: Furadouro, Esmoriz, Espinho, Aguda osv. Espinho är den sista semesterbyn innan vi övergår till Portos förstäder. Stränderna här är tack vare närheten till befolkningscentrat kring Porto rätt fulla av folk, och inte särskilt spektakulära.

Det är svårt att beskriva en så lång kust som Costa Prata på ett enhetligt sätt. Kusten går igenom flera olika regioner men själva kustremsan är till stor del obefolkad förutom några få städer och ett 10-tal semesterbyar. Den södra delen av kusten, från Peniche till Figueira da Foz, är lite av Portugals stora hemlighet. Här finns ingen paketturism och inte särskilt många större hotell. Här bor man på pensionat, på campingplatser eller hyr ett hus eller lägenhet.

Mellan Figueria da Foz och Costa Nova, samt längs nationalparken São Jacintos strand är det i princip helt öde. Vid Praia de Mira, strax söder om Costa Nova, brukar man visa upp för turisterna hur man med tjurar drog upp näten förr i tiden. Mer upphetsande än så blir det inte. Stranden är underbar men havet kan vara farligt, och därför avstår de flesta turister att söka sig till de avlägsna platserna. Men är det en folktom strand man är ute efter, look no more.

Och vill man ha lite folkliv runt sig då finns Nazaré, Figueira da Foz, Costa Nova, Barra och Espinho till förfogande. Alla gör sitt bästa att snärja badgästerna med evenemang och nattliv. Men det är först och främst för den portugisiska publiken här. Som utländsk turist kan man om man tröttnar på stranden med bil utforska intressanta platser innåt landet. I södra delen kan man ta sig till sevärdheterna Óbidos, Fátima och Batalha. I mitten kan man bila till de romerska ruinerna vid Conimbriga, univeristetsstaden Coimbra, slottet Bucaco och till Aveiro, Portugals Venedig. I den norra delen är givetvis staden Porto huvudmålet för utflykten.
#16 2013-04-05, 22:22
MissTankar
Hej.
Jag ska resa själv till Portugal i Juli, jag har lite funderingar kring deras drogpolitik. Hur är det med cannabis? Vad jag har förstått så är det avkriminaliserat. Vart hittar jag röka för att få lite extra avkoppling på semestern? Mvh
#17 2013-04-06, 12:52
PalCabral
Hej. Nu är jag ingen expert på droglagarna i Portugal men legaliserat tror jag inte det är. I annat fall skulle det inte smusslas och viskas så mycket i Portugal när det gäller hasch, marijuana och andra droger. Några butiker där man kan köpa knark finns inte.

Säljarna finns i regel på samma ställen som överallt annars. Vid tågsationerna, busstationerna, på ställen där många unga människor samlas. I Lisboa är det svårt att som ung gå runt i Baixa, Chiado och Bairro Alto utan att bli erbjuden softdrugs. I Porto är det likadant runt Praca da Liberdade och i gränder ner till och i Ribeira. Man känner genast igen dom, smutsiga och ljusskygga, "pssst, 'aschish?". Om dom säljer bra skit eller om dom lurar dig kan jag inte säga, misstänker att du kanske är bättre på att avgöra det än jag. Säkrare är kanske att ge sig i slang med några unga portugiser som är ute och festar och fråga om dom vet var man kan få tag på röka. Bartenders på hippa barer och klubbar vet säkert, men förvänta dig inte något svar om du inte tagit dig tid att bekanta med dom.

Även om användandet av hasch och marijuana långt i från är ovanligt bland unga i Portugal så är det inte socialt accepterat och folk går inte runt och röker skit på gatorna. Visst känner man doften lite varstans, i parker och på kvällarna i vissa kvarter, men folk stoltserar sällan med en joint. När andan faller på brukar de som ska röka på söka sig någonstans avskilt eller röka hemma. Problemen med tyngre droger anses större i Portugal och därför är polisen inte särskilt intresserad av det softa knarket. Men ser dom någon som röker helt öppet kommer dom utan tvekan att göra dom närmasta 30 minuterna mycket otrevliga, så det finns en orsak till att man inte brajjar öppet. Hoppas att du får en fin semester i Portugal!
#18 2013-04-06, 17:23
PalCabral
Näst sista inlägget om Portugals kust och stränder ägnar jag åt Costa Verde längst i norr i Portugal samt åt att rekommendera Portugals fastlands 5 bästa stränder.

COSTA VERDE
----------------
Från Porto norrut till spanska gränsen sträcker sig regionen Minho och dess kust kallas Costa Verde, gröna kusten. Namnet kommer från Minhos grönska och namnet återfinns även i det vin som tillverkas i Minho, Vinho Verde - det gröna vinet. Minho skiljer sig från övriga Portugal inte bara när det gäller växtligheten, Minho är Portugals vagga och här finns en känsla av gammal rikedom som inte finns i övriga Portugal. Åker man till Minho för att semestra gör man det lika mycket för att upptäcka vackra herrgårdar och se underbara platser.

På båda sidorna av floden Douros mynning i Porto finns sandstränder. Det bor cirka 2 miljoner invånare i och omkring Porto och till skillnad från Lisboa så ligger Porto direkt på kusten, så det är givet dess stränder lätt blir fulla. På södra sidan Douro är stränderna Salgueiros och Lavadores de mest populära. På norra sidan är Praia da Luz samt stränderna i Matosinhos och Leca de mest populära. På samtliga finns det även en hel del nattliv.

Efter Leca fortsätter kusten ha flera sandstränder som vid Facho, Aguadela, Praia de Angeiras och Vila Chá. Stränderna är inte kända i Portugal och drar mest till sig lokala besökare. Havet kan vara hårt här också och vissa ställen är mer attraktiva för surfare än för badare.

Vid byn Mindelo sträcker sig en av norra Portugals populäraste stränder ut sig. Vid dess södra ände är stranden full av dynor och en del av omgivningarna är en del av nationalparken Mindelo. I dess norr ända, vid floden Aves mynning börjar staden Vila do Conde. Vila do Conde har vuxit i hop med nästa stad längs kusten, Póvoa de Varzim, och båda är några av de mest poplära sommarsemesterorterna längs Costa Verde. Här finns hotell, casino, restauranger, barer och nattklubbar för after-beach aktiviteter, men trots att stränderna har bra access och aktiviteter är det inte toppenstränder i mina ögon.

Norr om Varzim blir är kusten en fråga om långa sträckor med sandstrand och på flera ställen är den omgiven av sanddynor. Här finns några byar längs kusten men i det stora hela är stränderna här relativt orörda och tomma på folk. Havet här är kallare än än söder om Varzim och betydligt kallare än i Costa Prata. Det kan vara rätt strömt i havet också, så pass på.

Nästa badort att tala om är omtyckta Apúlia. Här bor många Bragabor på sommaren och även om havet här är kallt är stränderna ofta fulla på sommaren med solande och lekande badgäster. Mellan Apúlia och förbi nästa badort, Ofir, är stranden sjukt fin och inbjudande, och havet lite lugnare, hela vägen till strandtungan vid floden Cávados mynning. På andra sidan Cávado ligger nästa stora semesterort längs kusten, Esposende. Även på den här sidan fortsätter de fina sandstränderna men allt eftersom blir kusten mer öde och karg.

Nästa stad på kusten är Viana do Castelo vid floden Limas mynning. Stranden strax söder om mynningen är den bästa i trakten. Viana är i sig väl värt ett besök, vacker med små mysiga gränder och ett hyffsat nattliv. Norr om Viana blir kusten bergig, men på några ställen dyker sandstränderna fram: Carreco, Afife, och vid poplära badorten Âncora. Vid Costa Verdes nordligaste hörn, vid Caminha, är stranden också fantastisk fin. Caminha ligger vid gränsfloden Minhos mynning och på andra sidan börjar den Galiciska kusten i Spanien.

Många av stränderna längs Costa Verde är helt fantastiska. Sanden är ljuvlig och här slipper man, om man vill, trängas med andra soldyrkare och badfantaster. Men havet är kallare här och hårt på sina ställen. De platser där både temperaturen och havet är vänligare är det också fler badgäster.

Costa Verde är annars ett härligt resmål även av andra orsaker. Resmålen i Minho är många: Guimarães, Braga, naturparken Gerés, givetvis Porto och spanska Vigo, och kanske en resa upp Douro för se var portvinet odlas. Sedan äter man kanske allra bäst i Minho, både fisk och kött.

UPPSUMMERING
------------------
Att kåra Portugals 5 bästa stränder är givetvis en fråga om subjektivt tyckande. Alla portugiser har sina favoritstränder och ingen kan ha besökt varenda strand som finns, så det blir ju att leta efter de attribut som passar en själv. Och personligen värderar jag inte strandaktiviteter, flora av strandbarer och restauranger, folkliv och nattliv särskilt högt. När jag är på stranden vill jag att det ska finnas utrymme, vattnet ska vara rent, gärna klart och inte för kallt. Och det ska vara säkert för vuxna och barn. Det är mina kriteria.

5. Praia Odeceixe, Odeceixe, Costa Alentejana.
4. Praia Tonel, Sagres, Algarve.
3. Praia Foz de Arelho, Caldas da Rainha, Costa Prata.
2. Praia Comporta, Comporta, Costa Alentejana.
1. Praia Trés Imaos (Prainha), Alvor, Algarve. Motiviering: vykortsvacker strand bland klippor och grottor. Man tar hiss genom klipporna ner till stranden. Vattnet är kanske lite kallt och på seneftermiddagen försvinner solen bakom klipporna. Men åh så vackert!
#19 2013-04-07, 13:27
PalCabral
Avslutar mina inlägg om Portugals kuster med ett kortare om Madeira och Porto Santo. Tyvärr har jag aldrig varit på Azorerna och därför kan jag inte ge någon personlig beskrivning av dess stränder, men Madeira och Porto Santo känner jag väl.

MADEIRA OCH PORTO SANTO
---------------------------------
Madeira och Porto Santo (samt de obebodda öarna Ilhas Desertas och ögruppen Ilhas Selvagens) utgör Portugals sydligaste region Madeira, halvvägs mellan fastlandet och Kanarieöarna, på höjd med marrockanska Marrakesh. Madeira upptäcktes av de portugisiska upptäcksresandena Zarco och Tristão Vaz Teixeira. I 1418 upptäckte man faktiskt först Porto Santo och slog sig ner där. Först ett år senare upptäcktes Madeira, som enligt historien hela tiden döljts i moln. Madeira blev en viktig försyningspunkt på de portugisiska fartygens resor över atlanterhavet. Sedan 1976 är Madeira en autonom region i Portugal med egen president.

De två öarna är sina absoluta motsatser. Madeira är grön, fertil, full av grönska och branta berg. Namnet har ön fått pga av alla träd som växer på ön, madeira på portugisiska betyder trä. Det finns bara en naturlig sandstrand på hela ön, längst upp i det nordöstra hörnet vid byn Canical. I övrigt är alla badplatser konstruerade i betong, med avsaster, trappsteg och skyddade pooler. Dessa finns överallt på Madeira, framförallt i samband med hotell som ligger längs havet. Madeira är kanske inte platsen man åker till för att leva strandliv, men det är väl värt ett besök för sin vackra natur.

Porto Santo är Madeiras alter ego. Här finns inte ett träd. Hela ön är en brunbränd stenö, med en ogästvänlig nord- och östkust som bara består av höga kala klippor ner i havet, men med en fantastisk lång och underbar sandstrand på den södra kusten. Till Porto Santo åker man inte för att se på naturen, hit åker man för att leva ett härligt strandliv.

Skulle jag bedöma Porto Santos strand och jämföra med de många underbara stränder som finns på det portugisiska fastlandets kust skulle Porto Santo komma ut som vinnaren. För mig är Porto Santo Portugals bästa strand. Vattnet är varmt, här råder inga farliga strömmar och på flera ställen är det långgrundt och barnvänligt. Och stranden är lång nog att sprida ut alla badgäster så att man inte ligger på varandra. Nummer ett!
#20 2013-04-12, 07:59
PalCabral
I Portugal kommer allt i val av två. Det finns två storstäder, två stora ölmärken, två stora fotbollsklubbar, två stora politiska partier, två stora kaffemärken, nord eller syd, kust eller inland, etc. Visst finns det ofta ett tredje och fjärde alternativ, men till skillnad från Sverige där ett tredje alternativ oftast är en kompromisslösning är de i Portugal i regel ytterligheter, udda val för marginalen. I mainstream håller man sig till ett av de två huvudvalen:

Städer: Lisboa eller Porto
Öl: Sagres eller Superbock - udda val: Imperial, Cristal, Coral, Cintra
Klubbar: Sporting eller Benfica - udda val: FC Porto
Partier: PS eller PSD - udda val: PP eller PCP
Kaffe: Delta eller Sical - udda val: Nicola

När man är i Portugal en längre tid, så pass länge att man förväntas ha gjort sitt val, måste man vid vilket givet tillfälle som helst vara redo att besvara vilket av de två valen man står för. Det är ingen skam att vara varken det ena eller det andra. Däremot kan det vara en skam att inte vara nått, i allafall om man inte ens valt ett tredje udda alternativ. Det är då man tittar lite konstigt på dig.

Bra att veta va?
#21 2013-04-12, 22:39
Oj vilken trådstart, bra jobbat!

Av en ren slump började vi diskuterat att åka några dagar till Lissabon i sommar i kombination med en semester i Spanien. Vad tror du om att vara i Lissabon med omnejd i ca fem dagar, hinner man "göra" staden på så kort tid?

Är det mycket turister i mitten av augusti?
Hur är trafiken? Är det tänkbart att hyra en bil eller motorcykel eller är det förenat med livsfara?
#22 2013-04-13, 13:49
PalCabral
Hej Sodis. Fem dagar är en bra start, varken för lite eller för mycket, och ger det mersmak är det ju bara att åka tillbaka. Ni hinner utforska staden och även omgivningarna, plus hinna med några dopp

Mitten av augusti är också mitt i semestermånaden. Det betyder dels att det är rätt varmt i stan men tack o lov ligger ju Lisboa vid havet så det brukar fläkta lite. Dels betyder det att stan varvar ner något, ställen som bara vänder sig mot lokalbefolkningen tar några veckors semester, och vissa stadsdelar blir rätt öde. Samtidigt är det gott om turister vilket betyder att andra stadsdelar (de mer centrala och turistiska) blir fulla av folk, och ställen som vänder sig till turister är i full swing. Det är kanske mer genuint att besöka Lisboa i maj/juni eller i oktober, men man kan inte få allt här i livet .

Hyra bil är ett måste om ni vill se lita av omgivningarna, Sintra, Cascais, Estoril, Guincho, Costa Caparica, Azeitão och Arrabida. I och med att det är semestermånad är trafiken glesare än vanligt och det är lättare att ta sig fram. Motorcykel avråder jag från, om ni inte är vana motorcyklister. Vägen längs kusten från Lisboa via Cascais till Sintra är visserligen som gjord för motorcykel men då portugiser kör som idioter ibland skulle jag själv aldrig våga.

I stan behövs ingen bil. Spårvagnen och tunnelbanan tar dig dit du vill och Lisboa är bäst när man ser den till fots. Det blir en hel del upp och ner, man brukar tala om Lisboas 7 kullar, men då spårvagnen också letar sig upp för dessa kullar, plus tre stycken "bergbanor", finns alternativ när orken tryter. Och taxi är inte dyrt och de flesta "taxistas" är ärliga och blåser inte sina passagerare.

Vad är ni intresserade av att göra/se? Hjälper gärna till att komma med förslag. Lisboa är världens mest underbara stad. Ljuset och den klarblå himmeln kommer göra er lika förälskade.
#23 2013-04-13, 20:22
Tack för svaret!
Vi är intresserade av olikheter mellan länders kultur, arkitektur och gärna lite udda prylar liknade katakomberna i paris eller cho chi tunlarna i Saigon. Allt från antik historia till nutids kultur.

Vi slår gärna mellan med sol och bad.
Hur är vattnet utan för staden?
klart, fint, förorenat, sunkigt?

Lissabon låter annars som ett sjukt trevligt ställe att åka till, och det ser ut som San Francisco när man tittar på bilderna vilket aldrig är fel.


Ps, finns det något från/om andra världskriget i anslutning till Lissabon? DS
#24 2013-04-13, 23:24
PalCabral
Hej! Arkitekturen i Lisboa upptäcker du bäst genom att vandra genom stan. Husen och miljöerna i stadsdelarna Alfama, Baixa, Chiado, Bairro Alto, Lapa, Belem, Marques Pombal och Parque das Nacões är alla olika men intrassanta och vackra. Alfama och Bairro Alto visar spåren från gamla Lisboa från innan jordbävningen 1755, små slingrande gränder, små torg mitt bland husen. Belem är ett exempel på den manuelina arkitekturen från tiden innan jordbävningen. Baixa och Chiado byggdes efter jordbävningen och är exempel på den pombalina arkitekturen. Lapa och området kring Marques Pombal byggdes senare och har mer romatiska drag. Parque das Nacões upprättades i samband med expo't i Lisboa 1998 och är en helt ny stadsdel. Här finns hur mycket som helst att upptäcka.

När det gäller bad så finns det stränder längs Tejo, på norra sidan, men de är inget vidare. Bästa stränderna hittar du söder om Tejo, längs kusten söder om Costa Caparica och utanför Cascais vid Guincho. Här är vattnet friskt och härligt, stränderna rena. Det är lite varmare strömmar på södra sidan men i augusti är det så varmt att man bryr sig faktiskt inte.

Portugal var neutralt under andra världskriget och en plats för konspirationer och mängder av flyktingar från hela Europa. Men några egentliga spår finns inte. Däremot har områdena runt Estoril och Cascais lite av atmosfären från kriget då många rika flyttade till Portugal och slog sig ned här för att hålla sig bort från krigets hemskheter.