Man är som man är. Japan är som en turboversion av det mest stressande i Svensk och Schweizisk kultur, Kina är mer som södern i U.S.A. Har tidigare bott och arbetat tre år i Japan (Tokyo) och nu 2.5 år i Kina, jobbar inte på de finare orterna utan i Tier2-3-4-ställen.
Säger bara som så, Kina alla dagar i veckan. Och då har jag upplevt AQI 1000+ (skämtar inte, över 1000µg PM2.5), skitiga sjukhus, konstant förkylning, taskig mat, illaluktande toaletter, ruffiga Kineser, men ändå, Kina 8 dagar i veckan.
Jag blir stressad bara jag landar i Japan, hela landet svettas ut stress. Jag måste ändå säga att jag älskar Japan, landet är vekrligen annorlunda, allting fungerar och människorna är väldigt ärliga och trevliga. Men om du jobbar i landet så finns det en slags kollektiv mobbarmentalitet där det ingår att sätta alla under press för att slå ut de svaga eller avvikande. Klarar det bara inte.
Förslag på roligare samtalsämne: Vilken av de Japanska snabbmatskedjorna är bäst? Själv gillar jag Matsuya, sedan Sukiya, tycker dom har lättare mat, Yoshinoya är mer tung arbetarmat med mycket ris och stekt kött. Kom nu med tips om nya kedjor. Jag menar alltså bara restauranger som serverar Japansk mat och har en kupongmaskin innanför dörren.