Talar vi om "traditionellt resmål i Sverige men ändå sunkigt" eller "resmål i Sverige som är sunkigt"?
För ska man se på traditionella turistmål i Sverige blir det något av följande uppställning:
*Storstäderna med dagsutflykter till omnejderna
*Skärgårdarna (inkl. nästan hela landskapet Blekinge och Bohuslän)
*Större delen av Skåne minus Göinge och längs järnvägen Hässleholm-Helsingborg
*Öarna Öland + Gotland
*Delar av Småland - Astrid Lindgrenlandskapet kring Vimmerby, Gränna, Glasriket, städerna Kalmar och Eksjö (Västervik/Tjust räknar jag in till skärgårdarna).
*Laholmsbukten inkl. Halmstad/Tylösand
*Fjällen inkl. Sälen
*Delar av Dalarna (Siljanstrakten med Carl Larssons sörgårdsfascism, Falun och Dalhalla) och Värmland (Frykensjöarna kring Sunne-Torsby).
*Stora nöjesparker med eller utan djur som Kolmården, Skånes Djurpark och Furuvik (Gröna Lund och Liseberg räknar jag in i storstäderna) och enskilda slott som Gripsholm, Läckö m.fl.
För om man tänker efter, bortsett från sommarstugeägare är det rätt få människor som skulle tillbringa semestern i t.ex. Närke. Då kan man inte ha samma förväntningar heller som på en skärgårdsutflykt eller sommarsemester på Österlen.
Utav denna uppställning tror jag att Västergötland minus Göteborg-Alingsås blir mitt val trots att jag inte listade det ovan, med Öland som bubblare.
För egentligen är Västergötland utifrån förutsättningarna ett landskap som har "allt" i form av natur, kultur i form av slott, kyrkor och fina småstäder, båtliv i Vänern och Vättern etc. Storstadsliv inkluderat om man räknar in Göteborg.
Ändå är det som att det alltid är något i vägen för att det inte ska kännas som en ganska sunkig utflykt om man inte har några egna kopplingar dit.
Man tänker sig att Mariestad borde vara en glänsande vacker liten sommarstad med tanke på läget vid Vänern och att det varit residensstad där det funnits behov av stilig representation. Det finns en minimal hamnpromenad vid "sjön" långt från själva stadslivet, annars är det en ganska normaltrist svensk småstad som inte lyckats utnyttja läget vid Vänern.
Lidköping har en genomgående vacker småstadsbebyggelse men där har man slarvat bort läget vid Vänern genom att förlägga alla stans industrier och järnväg till att blockera möjligheten till strandpromenader och stadsbad vid Vänern.
Trollhättan-Vänersborg ligger dramatiskt vid fallen, men p.g.a. arvet från alla industrinedläggningar är det städer med ganska stor håglöshet f.n. och där man aldrig haft några tankar på turism utöver "Fallens Dag" en gång om året. Precis som i övriga industrisverige åker folk ut till skärgården/stugan på somrarna, stan kan man inte vara i på semestern.
Skara har en vacker domkyrka och kvarter omkring denna, men efter fem minuter när man beskådat allt som finns att se inser man att stan är som vilken småtrist svensk småstad som helst långt från allting. Sen finns sommarlandet då, men då behöver man inte ens se stan där det inte händer någonting.
Borås är den största småstaden och där är vad jag förstår vissa initiativ på g, men det kan inte förnekas att det är mycket av samma tristess där som annars i landskapet (även om jag gillar att köra genom stan på motorvägen, hehe). Man kan nöja sig med en dagsutflykt dit från Göteborg om man vill se det som finns att se i Borås.
Falköping-Skövde är järnvägsstationer och inte mer än så. Tidaholm vet jag inte om det behöver beskrivas.
Kvar är då Hjo och Ulricehamn. Hjo är en vacker liten småstad, men det känns inte som någon stad att resa till med mindre än att man har en sommarstuga i närheten. Har man det kan man nyttja servicen i form av Systembolag och vackra utblickar. Jag känner bara inte att jag själv skulle vilja betala pengar för att bo där någon vecka på sommaren, jag nöjer mig med att stanna till någon timme.
Ulricehamn är även det en vacker liten stad beläget vid sjö och kullar, men jag får samma känsla där som av Hjo.
Bortsett från Göteborg och Alingsås (som i princip är samma storstadsområde/pendlingsområde) känner jag inte att Västergötland är något "resmål" jag spontant skulle organisera mycket kring. Det är som om hela landskapet brain-drain:ats på initiativ och dådkraft och de som är kvar reser hellre till skärgården/Hallandskusterna framför att tillbringa tid i landskapet. Alla försök som görs att få dit folk handlar på något vis om bondfångeri (Skara Sommarland och "Arn" i Götene) framför att göra något som även västgötar genuint tycker om. Det går liksom inte att tala väl om något du inte själv vill ta del av.
*****
Öland blir en "bubblare" för att de till skillnad från Gotland inte lyckats utveckla turismen de senaste årtiondena utan känns som att de stampar kvar på samma ställe som de alltid gjort. Förutom strandlivet (där det oftast är kallt i vattnet p.g.a. strömmarna vid Kalmarsund och på östsidan) och blåsiga promenader på Allvaret är det samma sunkiga campingliv i Köpingsvik som det alltid har varit och en djurpark vid Färjestaden med ständig potential till förbättring. Visst, är du rojalist kan du alltid bese Solliden och ta del av kungligheternas sommerliga göranden. Men du lägger inte ned någon vecka på det utan efteråt åker du tillbaka till stugan/campingen och dricker öl.
Vet inte om denna brist på utveckling beror på att ön är delad i två kommuner som inte kan dra jämnt, att ölänningarna lutar sig tillbaka och väntar in alla sommarstugeägare till somrarna. Eller att Visby är större och charmigare än Borgholm (som i grunden är ett mindre samhälle). För tänker man efter, ville man verkligen att Almedalsveckan skulle vara genuint folkligt borde man förlagt den till en ö som alla svenskar faktiskt kan nå utan att behöva boka in dyra färje/flygbiljetter som tar slut. Det är inga extra avgifter eller begränsat utbud i att köra till Öland eller ta tåg/buss dit.