Ursprungligen postat av Custom_made
Okej. Intressant att höra! Undrade bara rent praktiskt. Hur räknar man ut hur mycket man ska dricksa? Säg t.ex. på ett finare hotellrum. Är inte en för låg dricks bara ett hån?
Förstår att det varierar, men utgår man ifrån 10% då eller hur ska det funka? Säg att natten på rummet kostar visst mycket, du dricksar städaren utifrån det, men den som levererar room service dricksar du också, dricksar du utifrån det du köpte från room servicen? Dricksar du där och då, eller varje gång du beställer? Dricksar du varje gång ditt rum blir städat, hur vet du när det ska bli städat? Vanligtvis så märker jag inte att det är städat på rummet EFTER att dom varit där. Men då menas att man lämnar pengar INFÖR deras städning. Hur dricksar man INNAN på service man inte fått?
Klart något outtalat som man BÖR göra, men det inte finns exakta regler för är intressant OCH krångligt för en autist som mig. Haha!
Själv brukar jag dricksa när jag kan även i Sverige om det var bra! Inte för att jag har pengar, men för att det är trevligt om det var bra att dricksa, inga konstigheter! Hade gärna betalat mer för en bra bok i efterhand t.ex. om den var så bra. Helst hade man ju velat kunna lämna tillbaka nått som är skit också! Men det är drömmen!
Du har en bra inställning till dricks. Det är trevligt. Så enkelt är det.
Man brukar säga att to tip = acronym for 'to improve performance' (en del säger promptness men det är ju sällan bara effektivitet man vill ha).
Städning: Brukar lägga $ 5 per natt på riktigt bra hotell. Ska jag bo där en längre tid, så kan jag ju ställa dricksnivån efter hur nöjd jag är. Och det går ju ofta att prata med den som är chef för housekeeping om man inte är nöjd. Men bra hotell är eftertraktade arbetsplatser. Där brukar all personal vara bra.
På mer ordinära hotell är väl $ 2-3 lagom. Brukar gå lite på magkänsla.
Room service: Får minst $ 5 om det är en någorlunda normal beställning. Får mer om det är en ovanligt krånglig order.
Brukar även fråga efter namnet på en bra servitör/servitris/person som bemannar front desk - så att det går att nämna en person speciellt på TripAdvisor eller liknande. Är du på ett ställe många nätter, så är det 1) ett stensäkert sätt att få kanonservice genomgående, och 2) det ger den anställde lite av en upper hand mot arbetsgivaren när det är dags för promotion.
Och det där påhittet om att i Sverige ingår dricksen...
Nej. Alltför många blandar ihop serveringsavgift och dricks. Du lägger på/rundar av uppåt eller liknande för att du är nöjd. Men i USA lägger du på för att personen ska få skäligt betalt.