Vad händer om man inte ger dricks på restaurangen i USA? Har någon gjort det?

#85 2020-04-20, 19:57
BrunoC-2.0
Beror på.

Faktum med att majoriteten som har sådana lågavlönade jobb i USA brukar (1) vara kvinnor och (2) inte sällan vara SJW. Det ges ju aldrig dricks i mansdominerande branscher.

Så därför bör tumregeln vara så här:
Ser hon precis ut som en SJW med nosring, rosa hår och tatueringar, så ge henne ingen dricks eller lämna högst en halvt förnedrande 5 cent. Men har hon stora bröst och ser söt ut eller ser ut att vara en vanlig hederig amerikan, så kör på den rekommenderade procentsatsen ifall du var nöjd med servicen och hennes utseende.

Men låt ingen annan skambelägga dig till vad du ska göra med dina pengar. Många amerikaner själva hatar drickssystemet också, så du gör som du vill.
Sen blev 20% det nya 15% och snart blir 25% det nya 20%, därför att arbetsgivaren inte betalar deras anställda tillräckligt. Det är den utvecklingen det har.

Själva poängen med dricks är ju att det ska ge incitament och uppmuntra till en högre service och se till att kvinnor tar hand om sin yttre skönhet. Att försöka göra det obligatoriskt med dricks oavsett standard på servicen eller att hon är blekfet tar ju bort hela poängen med det. Så ge dricks när du varit nöjd.
#86 2020-04-20, 19:59
StellarSmith
Ursprungligen postat av HEDP502
Mycket killgissningar och privat logik här. Många verkar inte ha varit utanför Hedemora.

Fact is: I USA dricksar man. Punkt.
Du kan ha hur många synpunkter på systemet som helst, men den diskussionen är det inte läge att ta med personalen på restaurangen eller hotellet. Det är inte deras fel.

Servicepersonal brukar betalas med minimum wage.
• Federal minimum wage är $ 7.25 per timme.
• Sedan stiftar delstaterna egna lagar om minimilön.
Georgia har $ 5.15/timme. D.C. har $ 14.00 per timme (snart $ 15.00).
• För att krångla till det extra mycket kan minimum wage variera med företagets storlek eller om du har health benefits kopplade till din anställning.
För att sammanfatta: Det finns gott om personal på restauranger, hotell, barer... wherever, som tjänar asdåligt. Många har poängterat det: I USA dricksar du. Annars riskerar du att skapa dålig stämning. Eller ge svenskar dåligt rykte.

Att räkna sales tax gånger två:
Flera postare har pekat på att man bör dubbla beloppet för sales tax på kvittot som dricks.
Det är en bra regel.
Men sales tax är även det en grej som staterna beslutar om lokalt. Från Tennessee (högst i USA med 9.53 %) till Oregon, Montana och New Hampshire som inte har någon sales tax.

Svenskar åker vanligen till de här ställena:
Florida - 7.05 %
Californien - 8.66 %
New York - 8.52 %
Dubbla sales taxen blir grovt räknat en dricks på mellan 15 och 17,5 %. Det anses 'lagom'.
Är du väldigt nöjd kan du alltid betala mer.


Är du på ett ställe med många turister, så hjälper man ofta till med en liten tabell längst ner på kvittot.

Varning för dubbel dricks:
Kolla menyer etc. när du beställer/betalar på vissa mer... turistiga ställen. Det är inte ovanligt att restaurangen adderat en post för 'gratuity' eller en 'service charge' för din bekvämlighets skull, med tillägget att 'Feel free to raise or lower this amount at your own discretion.'
Det här ofoget blev vanligt för en 15 år sedan; exempelvis i Miamo South Beach. Innan jag noterade det, laddade jag på med 15-16 % dricks som vanligt. Plus då den gratuity som redan lagts på notan. Den servicepersonalen såg alltid nöjd ut.

Dricksa taxi?
Idag tar taxibilarna i New York (åtminstone de med en NYC medallion) plastkort. Och när du gör kortbetalningen på displayen i baksätet finns förinställda alternativ för hur mycket du kan lägga på taxameterbeloppet.
New Jersey medallions har sällan haft kortterminaler, men det börjar ändras. Någon endollar-sedel eller att runda av lagom uppåt kan vara taktiskt.

Vilka förväntar sig cash?
Men barpersonal, väskbärare och frisörer förväntar sig oftast en sedel i näven (eller för frisörer i ett litet kuvert - de brukar ofta ha förberedda sådana).
Dricksa hotellstädare genom att lägga något i ett litet kuvert märkt 'Housekeeping' eller på ett uppenbart ställe. Lagom är $ 2-3 per dag om du bor på ett lagom fancy hotell. Eller ett litet större belopp på utcheckningsdagen.

På snabbmatskedjorna förväntar man sig ingen dricks.


Men... vi tar det igen:
Att gnälla på servicepersonal är fel ställe att klaga. Det är ungefär lika begåvat som att berätta för dem att du vill avskaffa pengar som betalningsmedel.
Prata med management om du fått rutten service. Men sätt det inte i system bara för att du är snål.
USA är fortfarande en gratuity based economy. Tar du den seden dit du kommit, så blir resan garanterat trevligare.

Mina two cents.

Bra sammanfattning. Dock det jag markerat är inte så bra då det mycket väl kan vara olika städare under en vistelse vilket gör att det bara är 1 som får all dricks. Jag brukar lägga 2-3 dollar på huvudkudden innan jag går ut för dagen.
#87 2020-04-20, 20:01
MittMalmoe
Ursprungligen postat av glajarn
Varför skulle man skämmas? Är man missnöjd med servicen eller maten så ska man absolut inte lämna dricks



.. världen ser ut som i din lokala kvarterspizzeria.

Folk i USA jobbar utan lön.. drick är vad som förväntas att ges.. sedan kan du drickas olika mycket beroende på hur nöj ddu är.. mellan 10-20%

Obs.. glöm inte att många restauranger anger priser utan moms.. så det du betalar i slutändan är betydligt högre än vad du ser i menyn
#88 2020-04-20, 20:02
Latrygg
Ursprungligen postat av HEDP502
Intressant synpunkt.

Hur är det med din egen bildning? Två saker:
• Vad dricks är/inte är, definieras inte i ditt huvud. Och det är inte personalen som bestämt vad som är minimum wage. Vägrar du att betala moms för att du inte tycker att staten levererar för dina skattepengar?
• Människor som har ett serviceyrke är inte lägre stående. Gör du dig kvitt den uppfattningen, så ska du se vilken skillnad det gör - inte minst när det gäller den service du får. Trevligare för alla.

1. Jo, jag avgör om jag vill betala mer än vad beställningen kostar. Det är mina pengar, inte restaurangens eller servitrisens. Och ja, naturligtvis skattefuskar jag så mycket jag kommer åt. Men det är en annan fråga, dricks är inte skatt. Det är en nådegåva.

2. Jo, människor som arbetar i serviceyrken är lägre stående än kunden de serverar. Om kunden upphör att komma får stället slå igen och servicepersonalen permitteras, vilket vi ser ske på världsvid skala. Om man befinner sig i en situation där man lever på nådegåvor kanske man borde rannsaka sina livsval istället för att börja bråka om nådegåvorna inte skulle vara nöjaktigt stora.

3. Skälet varför jag exemplifierade med burgare och kaffe beror på att det är vad vanligt folk vanligen äter på vanliga resor. Du kanske någon enstaka gång går på lyxkrog och äter chefs table men det är även för dig undantaget. Dina vanliga beställningar utgörs, precis som alla andras, av vanlig billig mat i vardagen. Att påstå något annat är att lura dig själv, för mig lurar du inte.

Servitrisslinkan får helt enkelt vara jävligt pigg och glad om hon ska få något extra av mig. Om hon skulle vara så dåligt avlönad att hon inte kan äta sig mätt spelar inte mig nån roll, jag är ju som bekant själv redan mätt av maten jag beställt och betalat för. Utan dricks. Dessutom gör det säkert inget att det blir lite mindre på tallriken hemma hos henne. Kvinnor äter ändå alldeles för mycket, kärringfläsket kryper långt ner i åldrarna numera.
#89 2020-04-20, 20:02
glajarn
Ursprungligen postat av Knotknet
Du är obildad gällande USA.


Det spelar ingen roll. Är jag missnöjd med maten eller servicen så betalar jag ingen dricks. Är jag nöjd så ger jag dricks. Har ingenting med att vara obildad att göra.
#90 2020-04-20, 20:04
Tropicals
Ursprungligen postat av hassehare
En stor del av lönen är dricks.Jag rekommenderar dig att ge dricks,annars kommer du få mycket skit.

https://www.alltomnewyork.se/dricks-i-usa-sa-funkar-det/


Enligt den listan hade man blivit stenrik på att knega i dessa yrken i USA. Exempelvis ska man dricksa en till fem dollar per hotellstädning (dagligen). Ett snitt på detta är alltså 3 dollar per natt. Om man arbetar som städerska på hotell så har man ungefär 20-30 rum per dag vilket alltså skulle ge 60-90 dollar skattefritt om dan (ungefär x10) så typ 7-800 spänn i fickan varje arbetspass utöver din vanliga lön.
#91 2020-04-20, 20:07
Tropicals
Enligt samma lista som ovan. "Hotellconcierge som ordnar en bokning av exempelvis musikalbiljetter: 5-20 dollar per bokning."

Haha vilken jävla idiot förväntar sig typ 120 spänn för fem minuters jobb som helt ingår i arbetsbeskrivningen? USA är fan helt jävla efterblivet.
#92 2020-04-20, 20:08
HEDP502
Ursprungligen postat av Custom_made
Okej. Intressant att höra! Undrade bara rent praktiskt. Hur räknar man ut hur mycket man ska dricksa? Säg t.ex. på ett finare hotellrum. Är inte en för låg dricks bara ett hån?

Förstår att det varierar, men utgår man ifrån 10% då eller hur ska det funka? Säg att natten på rummet kostar visst mycket, du dricksar städaren utifrån det, men den som levererar room service dricksar du också, dricksar du utifrån det du köpte från room servicen? Dricksar du där och då, eller varje gång du beställer? Dricksar du varje gång ditt rum blir städat, hur vet du när det ska bli städat? Vanligtvis så märker jag inte att det är städat på rummet EFTER att dom varit där. Men då menas att man lämnar pengar INFÖR deras städning. Hur dricksar man INNAN på service man inte fått?

Klart något outtalat som man BÖR göra, men det inte finns exakta regler för är intressant OCH krångligt för en autist som mig. Haha!

Själv brukar jag dricksa när jag kan även i Sverige om det var bra! Inte för att jag har pengar, men för att det är trevligt om det var bra att dricksa, inga konstigheter! Hade gärna betalat mer för en bra bok i efterhand t.ex. om den var så bra. Helst hade man ju velat kunna lämna tillbaka nått som är skit också! Men det är drömmen!



Du har en bra inställning till dricks. Det är trevligt. Så enkelt är det.
Man brukar säga att to tip = acronym for 'to improve performance' (en del säger promptness men det är ju sällan bara effektivitet man vill ha).

Städning: Brukar lägga $ 5 per natt på riktigt bra hotell. Ska jag bo där en längre tid, så kan jag ju ställa dricksnivån efter hur nöjd jag är. Och det går ju ofta att prata med den som är chef för housekeeping om man inte är nöjd. Men bra hotell är eftertraktade arbetsplatser. Där brukar all personal vara bra.
På mer ordinära hotell är väl $ 2-3 lagom. Brukar gå lite på magkänsla.

Room service: Får minst $ 5 om det är en någorlunda normal beställning. Får mer om det är en ovanligt krånglig order.

Brukar även fråga efter namnet på en bra servitör/servitris/person som bemannar front desk - så att det går att nämna en person speciellt på TripAdvisor eller liknande. Är du på ett ställe många nätter, så är det 1) ett stensäkert sätt att få kanonservice genomgående, och 2) det ger den anställde lite av en upper hand mot arbetsgivaren när det är dags för promotion.

Och det där påhittet om att i Sverige ingår dricksen... Nej. Alltför många blandar ihop serveringsavgift och dricks. Du lägger på/rundar av uppåt eller liknande för att du är nöjd. Men i USA lägger du på för att personen ska få skäligt betalt.
#93 2020-04-20, 20:13
Minkapten
Du åker inte till USA utan att dricksa.
Se det mer som att du betalar en del av deras lön än att du måste betala extra.

Allt som är service dricksar du. Kan t om gälla frisörer.

Tänk 20% på restaurang så blir det bra
#94 2020-04-20, 20:17
Latrygg
Ursprungligen postat av Tropicals
Enligt samma lista som ovan. "Hotellconcierge som ordnar en bokning av exempelvis musikalbiljetter: 5-20 dollar per bokning."

Haha vilken jävla idiot förväntar sig typ 120 spänn för fem minuters jobb som helt ingår i arbetsbeskrivningen? USA är fan helt jävla efterblivet.

Nej, vänsterblivna jävla pissliberaler från Europa är skadade i huvudet av sitt godhetskomplex och tror att man kan bygga en supermakt på slavlöner och att alla jänkare har tre jobb för att bekosta ett hål i väggen att förvara sin mögliga brödbit i. Naturligtvis har allihop byggt sin ”kunskap” om landet i väster på judisk Hollywoodpropaganda från TV-serier om svältande småbarnsmammor och då är det lätt att tro att det är rimligt för oss rika Européer att betala lika mycket för att suggan bakom disken slafsar ihop mackan som för mackan själv. Naturligtvis är detta en kultur som anammas och uppmuntras av servicepersonalen som tjänar grova stålar på de cuckade svennebananerna. Sen sitter de på Flashback och känner sig styva i kalsongerna över hur mycket de dricksar till random mexare och negrer på årets USA-resa, lite som när de för några år sedan tog en Twitterselfie när de gav zigenartiggaren en tjuga utanför Ica.

Patetiska avskum.
#95 2020-04-20, 20:18
HEDP502
Ursprungligen postat av Latrygg
1. Jo, jag avgör om jag vill betala mer än vad beställningen kostar. Det är mina pengar, inte restaurangens eller servitrisens. Och ja, naturligtvis skattefuskar jag så mycket jag kommer åt. Men det är en annan fråga, dricks är inte skatt. Det är en nådegåva.

2. Jo, människor som arbetar i serviceyrken är lägre stående än kunden de serverar. Om kunden upphör att komma får stället slå igen och servicepersonalen permitteras, vilket vi ser ske på världsvid skala. Om man befinner sig i en situation där man lever på nådegåvor kanske man borde rannsaka sina livsval istället för att börja bråka om nådegåvorna inte skulle vara nöjaktigt stora.

3. Skälet varför jag exemplifierade med burgare och kaffe beror på att det är vad vanligt folk vanligen äter på vanliga resor. Du kanske någon enstaka gång går på lyxkrog och äter chefs table men det är även för dig undantaget. Dina vanliga beställningar utgörs, precis som alla andras, av vanlig billig mat i vardagen. Att påstå något annat är att lura dig själv, för mig lurar du inte.

Servitrisslinkan får helt enkelt vara jävligt pigg och glad om hon ska få något extra av mig. Om hon skulle vara så dåligt avlönad att hon inte kan äta sig mätt spelar inte mig nån roll, jag är ju som bekant själv redan mätt av maten jag beställt och betalat för. Utan dricks. Dessutom gör det säkert inget att det blir lite mindre på tallriken hemma hos henne. Kvinnor äter ändå alldeles för mycket, kärringfläsket kryper långt ner i åldrarna numera.



Du har ingen aning om var/hur jag äter. Ingen. Aning. Alls.

You must be really fun at parties.
Hur du lyckas koppla kvinnors matvanor till en diskussion om dricks - det är verkligen imponerande.

Det är inte ofta jag tycker synd om en människa jag bara läst några poster av på Flashback, men du är verkligen en stackare. Lycka till med skattefusk, kvinnor, karriär och allt.
#96 2020-04-20, 20:24
mr13377
Du behöver inte alls dricksa, det är en myt skapad för att lura turister. Kolla hur amerikanerna gör, inte dricksar dom taxin eller på starbucks.... Självklart betalar dom med kort eller mobilen, 1-dollars sedlar... herregud...