Vad händer om man inte ger dricks på restaurangen i USA? Har någon gjort det?

#61 2020-04-20, 17:48
Pekka-
Ursprungligen postat av Rogerdotter
Så om du åker utomlands där man får våldta människor gör du det då med bara för att det är så de länder funkar?


Hur kom den logiken in i hans påstående? Är det någonsin OK att göra folk illa oavsett hur lagarna är?

OnT:
Dom kommer säga ifrån direkt varför du inte dricksar. På kvittona man betalar in, iaf som jag reagerade på vissa ställen i New York.
Så stod det typ 10% - ok
15% - good
20%+ very good

Något i den stilen.

Jag tycker man ska iaf dricksa, har du råd att åka dit så har du råd att lägga några tior extra på dricks till personalen.
#62 2020-04-20, 18:11
mrtowlie
Ursprungligen postat av Hockeytrunken
I USA delar generellt servering och barpersonalen alt parkeringen på dricksen. Då restauranger i USA måste deklarera inkomster i form av dricks.

Känner många amerikaner som aldrig dricksar om de inte anser det vara värt det.

Att öppna en öl är inte värt dricks oavsett deras idiotiska lönesystem i restaurangbranschen. Hade han hällt upp den i ett glas hade jag gärna dricksat.


Jag håller så klart med dig i sak men som sagt det är systemet där borta. Jag frågade mina amerikanska polare o de sa de brukar dricksa en dollar när man köper en öl. I gengäld kostar biran typ 2-3 dollar så orka gnälla. På ett annat ställe fick jag mer sprit i groggen när jag drixade, så man kan styra servicen genom att dela ut småpengar och bli kung i baren - plus att man inte är en snål fitta.

Du måste skilja på barservice och restaurangservice. En bartender kan helt enkelt ignorera dig om du inte drixar, är det värt det för att göra ditt svenska statement?
#63 2020-04-20, 18:19
sportitvsoffan
Ursprungligen postat av glajarn
Varför skulle man skämmas? Är man missnöjd med servicen eller maten så ska man absolut inte lämna dricks


Nej så fungerar det inte.

Är du missnöjd med servicen dricksar du mindre, kanske 10% av notan.
#64 2020-04-20, 18:27
Elac
Ursprungligen postat av Registrerad.Medlem
Har aldrig varit i USA men planerar en resa nästa år. Vet att de har dricks men hur ska man veta som utlänning kunna alla deras oskrivna regler? De märker att jag är en en turist såklart. Har ingen lust att dricksa någon som gör sitt om jag ska vara ärlig. Vad skulle hända? Jag bor ju inte där så jag kommer du inte besöka restaurangen igen.

Har någon här provat att inte dricka någon gång? Hur var det?



Då ska du nog inte åka till USA. Dricksen är det dom lever på där och det kommer du märka om du försöker smita undan den.
#65 2020-04-20, 18:27
Titanicsurvivor
Är mest på turistställen som det förväntas enorma procentsatser med dricks. Se dock upp för de allra turistigaste ställena som gärna lägger på föreslagen drickssumma på notan. Betalar man då beloppet eller skriver under bongen drar de 20-25%.

Brukar ge runt tio på de lokala haken och det är uppskattat. Har sett servitriser som jagar kunder (turister) som inte dricksat ut på gatan. Den skammen skulle jag inte vilja stå med.
#66 2020-04-20, 18:36
Klokakamelen
Du ska betala tip. De som jobbar på restaurangen får ingen lön av ägaren. De lever på dricksen som är en fastställd minsta procent. De måste betala skatt även för dricks de inte fått och går då minus. Vissa restauranger har i slutet på kvittot uträknade alternativ typ 5, 10 eller 15 procent. Du väljer.

Försöker du fly från dricksen så kommer de att jaga dig över stock och sten.
#67 2020-04-20, 18:40
RullRull
Rätt bizzaro att behöva lämna 50 kr. i dricks till en jävla städare som städar ens hotellrum man betalat för.
#68 2020-04-20, 18:44
ministryofdrugs
Ursprungligen postat av 15minFame
Ge inte svenskar dåligt rykte.
Deras minimum lön är mycket lägre än våran och de jobbar för dricks. Så får du god service ska du dricksa.


Sverige har ingen lagstadgad minimilön. Bara för de som har kollektivavtal.
#69 2020-04-20, 18:56
skojig tråd går man på en bättre restaurang i usa ock får ok service ska man nog dricksa i alla fall minst 5 % upp till 15% beroende på hur nöjd man var
men går man på ett enklare ställe i Thailand behöver man inte lämna nått extra
TIPS finns mycket att läsa på nätet om hur man ska bete sig utomlands
#70 2020-04-20, 19:01
Fyllefyllot
Många som har varit inne på den där procentsatsen som står i alla guidar överallt men när jag har varit i USA har jag noterat att den där ofta inte stämmer. Jag själv har väl jobbat efter den men när man kasta ett öga på andra bord så är det oftast bara någon dollar eller två som lämnas i dricks, lite beroende på ställe osv då givetvis bla bla bla men ja.

I övrigt precis som många har varit inne på så har de ju lön, lägg desstom till att skatterna där är helt annorlunda, de får behålla bra mycket mer av sin timlön än vad serveringspersonal i exempelvis Sverige på och här drickas vi som regel inte och när vi väl gör det så är det med uteslutande symboliska och i det stora hela betydelselösa summor.

Annars så är ju enorm skillnad på service där och här, på alla restauranger i USA så är ju servicen så bra att det blir jobbigt och i Sverige kan man ju få sitta och vänta vid bordet i en tom restaurang i år och dar innan någon kommer förbi och frågar om man vill ha en till öl, om de ens kommer någon.

Som en sista grej kan jag väl konstatera att man väl någonstans får ha spelsinne även med den där tabellen. Om man käkar/dricker för typ 800kr är det då rimligt att betala typ 150kr i dricks? Jag tycker inte det, någonstans finns det ett tak.
#71 2020-04-20, 19:01
Ursprungligen postat av glajarn
Varför skulle man skämmas? Är man missnöjd med servicen eller maten så ska man absolut inte lämna dricks

Du är obildad gällande USA.
#72 2020-04-20, 19:05
HEDP502
Mycket killgissningar och privat logik här. Många verkar inte ha varit utanför Hedemora.

Fact is: I USA dricksar man. Punkt.
Du kan ha hur många synpunkter på systemet som helst, men den diskussionen är det inte läge att ta med personalen på restaurangen eller hotellet. Det är inte deras fel.

Servicepersonal brukar betalas med minimum wage.
• Federal minimum wage är $ 7.25 per timme.
• Sedan stiftar delstaterna egna lagar om minimilön.
Georgia har $ 5.15/timme. D.C. har $ 14.00 per timme (snart $ 15.00).
• För att krångla till det extra mycket kan minimum wage variera med företagets storlek eller om du har health benefits kopplade till din anställning.
För att sammanfatta: Det finns gott om personal på restauranger, hotell, barer... wherever, som tjänar asdåligt. Många har poängterat det: I USA dricksar du. Annars riskerar du att skapa dålig stämning. Eller ge svenskar dåligt rykte.

Att räkna sales tax gånger två:
Flera postare har pekat på att man bör dubbla beloppet för sales tax på kvittot som dricks.
Det är en bra regel.
Men sales tax är även det en grej som staterna beslutar om lokalt. Från Tennessee (högst i USA med 9.53 %) till Oregon, Montana och New Hampshire som inte har någon sales tax.

Svenskar åker vanligen till de här ställena:
Florida - 7.05 %
Californien - 8.66 %
New York - 8.52 %
Dubbla sales taxen blir grovt räknat en dricks på mellan 15 och 17,5 %. Det anses 'lagom'.
Är du väldigt nöjd kan du alltid betala mer.


Är du på ett ställe med många turister, så hjälper man ofta till med en liten tabell längst ner på kvittot.

Varning för dubbel dricks:
Kolla menyer etc. när du beställer/betalar på vissa mer... turistiga ställen. Det är inte ovanligt att restaurangen adderat en post för 'gratuity' eller en 'service charge' för din bekvämlighets skull, med tillägget att 'Feel free to raise or lower this amount at your own discretion.'
Det här ofoget blev vanligt för en 15 år sedan; exempelvis i Miamo South Beach. Innan jag noterade det, laddade jag på med 15-16 % dricks som vanligt. Plus då den gratuity som redan lagts på notan. Den servicepersonalen såg alltid nöjd ut.

Dricksa taxi?
Idag tar taxibilarna i New York (åtminstone de med en NYC medallion) plastkort. Och när du gör kortbetalningen på displayen i baksätet finns förinställda alternativ för hur mycket du kan lägga på taxameterbeloppet.
New Jersey medallions har sällan haft kortterminaler, men det börjar ändras. Någon endollar-sedel eller att runda av lagom uppåt kan vara taktiskt.

Vilka förväntar sig cash?
Men barpersonal, väskbärare och frisörer förväntar sig oftast en sedel i näven (eller för frisörer i ett litet kuvert - de brukar ofta ha förberedda sådana).
Dricksa hotellstädare genom att lägga något i ett litet kuvert märkt 'Housekeeping' eller på ett uppenbart ställe. Lagom är $ 2-3 per dag om du bor på ett lagom fancy hotell. Eller ett litet större belopp på utcheckningsdagen.

På snabbmatskedjorna förväntar man sig ingen dricks.


Men... vi tar det igen:
Att gnälla på servicepersonal är fel ställe att klaga. Det är ungefär lika begåvat som att berätta för dem att du vill avskaffa pengar som betalningsmedel.
Prata med management om du fått rutten service. Men sätt det inte i system bara för att du är snål.
USA är fortfarande en gratuity based economy. Tar du den seden dit du kommit, så blir resan garanterat trevligare.

Mina two cents.