Vad händer om man inte ger dricks på restaurangen i USA? Har någon gjort det?

#73 2020-04-20, 19:06
Custom_made
Ursprungligen postat av RullRull
Rätt bizzaro att behöva lämna 50 kr. i dricks till en jävla städare som städar ens hotellrum man betalat för.

Hur lämnar man dricks till städaren? I en skål när han kommer eller? Hur vet man när han ska städa?

Känns extremt krångligt. Vore bättre om dricksen var inkluderad och man fick lämna utöver.
#74 2020-04-20, 19:10
Latrygg
Dricks är frivilligt och inget man ska låta sig mobbas till att ge. Vill man inte så vill man inte. Att servitrisen är fattig eller har låg lön är ingen ursäkt att kräva mig på pengar. Utbilda dig som alla andra så slipper du servera burgare och kaffe längs vägkanten, förbannande WT-slödder.

Jag betalar för maten. Det räcker. Vad resten av patrasket på restaurangen sedan tycker är oväsentligt.
#75 2020-04-20, 19:13
HEDP502
Ursprungligen postat av Custom_made
Hur lämnar man dricks till städaren? I en skål när han kommer eller? Hur vet man när han ska städa?

Känns extremt krångligt. Vore bättre om dricksen var inkluderad och man fick lämna utöver.



Extremt krångligt? Du behöver inte göra det krångligt.

Finns det ett uppenbart ställe, typ ett litet bord eller liknande, ta hotellets brevpapper och skriv något i stil med: ”For housekeeping: Thanks for taking care of my room!” tillsammans med ett par dollarsedlar. Det enda viktiga är, att personalen inte ska behöva fundera på om du har dricksat dem, eller om du bara lagt dina egna pengar synligt på ett bord.

Dricksar du dagligen, kommer du att ha ett perfekt städat rum under resten av den tid du bor där.
Att vänta till sista dagen kan vara norm om du bor på en t ex en resort, men då påpekas det ofta på något diskret sätt.
#76 2020-04-20, 19:17
Compton90120
Du ska ge dricks till alla som gör dig någon tjänst. Städerskan, taxichauffören, på restauranger, frisören, conciergen i hotellet om hen exempelvis ringer och bokar transport osv. Ganska simpelt när man fattar hur det fungerar, brukar stå föreslaget på kvittot hur mycket dricks du bör ge, vissa kan ha 10, 15, 20 och en annan kan ha 20, 25, 30. Oftast står redan totalsumman om du väljer någon av dessa. Lycka till
#77 2020-04-20, 19:23
hakro807
Ursprungligen postat av HEDP502
Att gnälla på servicepersonal är fel ställe att klaga. Det är ungefär lika begåvat som att berätta för dem att du vill avskaffa pengar som betalningsmedel.

Samtidigt verkar exponerad servicepersonalen vara de som mest högljutt försvarar systemet eftersom de åker snålskjuts på alla andra, både på staten eftersom de slipper betala skatt på 50-75 procent av sin inkomst, dels på BoH-personalen som är lika vital för att få allt att fungera men som inte får någon dricks från gästerna.
#78 2020-04-20, 19:26
HEDP502
Ursprungligen postat av Latrygg
Dricks är frivilligt och inget man ska låta sig mobbas till att ge. Vill man inte så vill man inte. Att servitrisen är fattig eller har låg lön är ingen ursäkt att kräva mig på pengar. Utbilda dig som alla andra så slipper du servera burgare och kaffe längs vägkanten, förbannande WT-slödder.

Jag betalar för maten. Det räcker. Vad resten av patrasket på restaurangen sedan tycker är oväsentligt.



Intressant synpunkt.

Hur är det med din egen bildning? Två saker:
• Vad dricks är/inte är, definieras inte i ditt huvud. Och det är inte personalen som bestämt vad som är minimum wage. Vägrar du att betala moms för att du inte tycker att staten levererar för dina skattepengar?
• Människor som har ett serviceyrke är inte lägre stående. Gör du dig kvitt den uppfattningen, så ska du se vilken skillnad det gör - inte minst när det gäller den service du får. Trevligare för alla.

Men om din hjärna drar gränsen för service vid burgare och kaffe, så har du nog förklarat allt vi behöver veta om dig.

Ha en fin kväll.
#79 2020-04-20, 19:33
HEDP502
Ursprungligen postat av hakro807
Samtidigt verkar exponerad servicepersonalen vara de som mest högljutt försvarar systemet eftersom de åker snålskjuts på alla andra, både på staten eftersom de slipper betala skatt på 50-75 procent av sin inkomst, dels på BoH-personalen som är lika vital för att få allt att fungera men som inte får någon dricks från gästerna.


Håller med om att det finns många delar på en restaurang som inte ser så mycket av gästen.
De flesta bättre restauranger trunkar dricksen. Eftersom den vanligen adderas med ett belopp på en rad på notan, så blir den pengen 'synlig' i systemet. Läggs i en pott och fördelas mellan olika funktioner på restaurangen.

Är det en servitör/servitris som varit ovanligt bra, så brukar jag lägga en sedel på ett lagom uppenbart ställe.
#80 2020-04-20, 19:37
Inte ovanligt att de har lite special för dricks. Dvs t ex att du åtminstonde på turisthotell får endast köpa en öl/ drink åt gången/begränsningar för å få mycke dricks. Nu är det inte dricks men deras hotellfrukostar suger. Varit med om 3 stekta baconskivor till omeletten 4 dollar, kaffe till frukost 2 dollar osv.

Det som är bra är deras vägar! Hur en jänkare med muskelkraft! Hel del vägtullar men du kan i princip alltid välja på GPS komma runt dem om du har gott om tid vill säga. Jag har en positiv bild av landet i vart fall även om jag grinar till det. Svensk krona ger tyvärr lite dollar.
#81 2020-04-20, 19:42
Jag är emot dricks som koncept. Men med det sagt respekterar jag att i USA är dricks en underförstådd del av den totala lönen och anpassar mig när jag varit där. Inte svårare än så.
#82 2020-04-20, 19:44
Segment
Hur mycket ska man dricksa snabbköpspersonalen?
#83 2020-04-20, 19:45
graFFe
Ursprungligen postat av Klokakamelen
Du ska betala tip. De som jobbar på restaurangen får ingen lön av ägaren. De lever på dricksen som är en fastställd minsta procent. De måste betala skatt även för dricks de inte fått och går då minus. Vissa restauranger har i slutet på kvittot uträknade alternativ typ 5, 10 eller 15 procent. Du väljer.

Försöker du fly från dricksen så kommer de att jaga dig över stock och sten.


Vilken idioti. Bättre i Japan, summan som står är det man betalar. Varken mer eller mindre. Punkt.
#84 2020-04-20, 19:48
Custom_made
Ursprungligen postat av HEDP502
Extremt krångligt? Du behöver inte göra det krångligt.

Finns det ett uppenbart ställe, typ ett litet bord eller liknande, ta hotellets brevpapper och skriv något i stil med: ”For housekeeping: Thanks for taking care of my room!” tillsammans med ett par dollarsedlar. Det enda viktiga är, att personalen inte ska behöva fundera på om du har dricksat dem, eller om du bara lagt dina egna pengar synligt på ett bord.

Dricksar du dagligen, kommer du att ha ett perfekt städat rum under resten av den tid du bor där.
Att vänta till sista dagen kan vara norm om du bor på en t ex en resort, men då påpekas det ofta på något diskret sätt.


Okej. Intressant att höra! Undrade bara rent praktiskt. Hur räknar man ut hur mycket man ska dricksa? Säg t.ex. på ett finare hotellrum. Är inte en för låg dricks bara ett hån?

Förstår att det varierar, men utgår man ifrån 10% då eller hur ska det funka? Säg att natten på rummet kostar visst mycket, du dricksar städaren utifrån det, men den som levererar room service dricksar du också, dricksar du utifrån det du köpte från room servicen? Dricksar du där och då, eller varje gång du beställer? Dricksar du varje gång ditt rum blir städat, hur vet du när det ska bli städat? Vanligtvis så märker jag inte att det är städat på rummet EFTER att dom varit där. Men då menas att man lämnar pengar INFÖR deras städning. Hur dricksar man INNAN på service man inte fått?

Klart något outtalat som man BÖR göra, men det inte finns exakta regler för är intressant OCH krångligt för en autist som mig. Haha!

Själv brukar jag dricksa när jag kan även i Sverige om det var bra! Inte för att jag har pengar, men för att det är trevligt om det var bra att dricksa, inga konstigheter! Hade gärna betalat mer för en bra bok i efterhand t.ex. om den var så bra. Helst hade man ju velat kunna lämna tillbaka nått som är skit också! Men det är drömmen!