FLYTTA UTOMLANDS - Detaljtråd - tips & trix

#25 2021-07-27, 01:22
TexasSwede
Ursprungligen postat av LasseFranGnesta
Ja så är det ju, frågan är ju om man tycker att det är så kul med programmering.. Det vet man ju först när man provat

Fast det kostar ju inget att prova på. Finns hur mycket gratis-resurser som helst på nätet idag.
#26 2021-07-27, 16:43
LasseFranGnesta
Ursprungligen postat av TexasSwede
Fast det kostar ju inget att prova på. Finns hur mycket gratis-resurser som helst på nätet idag.


Sant, har redan börjat lite själv och det verkar roligt!
#27 2021-07-27, 16:57
LasseFranGnesta
Ursprungligen postat av Dharmabum
- när, var och varför flyttade du?

Jag har, de senaste åtta åren, bott i ett par olika länder i Sydamerika. Först i Brasilien, vilket land jag bor i nu vill inte säga pga risk för outning. Jag hade separerat och sålt ett hus i Sverige. Jag bestämde mig för att jag vill ha flerspråkiga barn och ett äventyr i en annan del av världen. Efter att ha rekat i flera länder blev det Brasilien.

- vad jobbar du med (något utbildning utöver detta?)?

I Sverige var jag konsult på en organisations- och kommunikationsbyrå. Jag hade en idé om att starta en verksamhet utomlands, kanske en bar eller motsvarigheten till ett pensionat. Men så googlade jag lite på vad digitala nomader arbetar med och kom in i en helt ny bransch inom vilken jag inte har någon utbildning. Började från scratch och slutade som country manager. Nu frilansar jag. Den professionella biten, som var vad jag oroade mig för mest för, gick väldigt enkelt och jag har haft en del tur. Sen finns det annat som jag misslyckats med, tex att lära mig språket ordentligt.

- hur löste du det rent praktiskt

Vilka praktiska problem ser du? Det enklaste är att skaffa en partner i landet man flyttar till, som kan lösa allt tills du talar språket. Sen gäller det att skriva ut sig från Sverige så fort som möjligt så att man slipper myndighetstrakasserier. En annan grej att tänka på är att det är lätt hänt att bli av med sina svenska bankkonton.

- fördelar?

Du lär dig väldigt mycket av att komma in i en annan kultur. Får perspektiv på Sverige. Det är lätt att det blir mycket tjat om klimat mellan utlandssvenskar och dem som blivit kvar, men det har verkligen av en helt avgörande betydelse för livskvalitén. Jag har bott i tropikerna och det är verkligen inte bara fördelar med det, jämfört med att bo i Sverige. Men på stora hela är det ändå bättre än i Sverige som jag tycker har ett av världens sämsta klimat. Var 8C på morgonen på midsommarafton senaste jag var i (södra) Sverige, helt oacceptabelt.

Den stora fördelen skulle jag säga säga ätt att jag är friare i förhållande till myndigheter. I Sverige lever man under överbeskydd som inte det inte alltid finns räckning för när man verkligen behöver hjälp. Här planerar jag utifrån att jag själv är ansvarig för mig och min familj.

Sjukvården är, hör och häpna, bättre här än i Sverige om jag ser till det jag och min familj har varit med om under de här åren. Vi fick barn på ett vanligt public hospital och det var mycket högre personaltäthet och längre eftervård än i Sverige. Om jag känner mig dålig ringer jag ett labb och samma dag kommer sjuksköterska och tar prover som kan testas för vad som helst. Men jag hade hellre blivit svårt sjuk i Covid i Sverige.

- nackdelar?

Jag har stora vakthundar, min fru har tagit vapenlicens och vi har sett människor bli skjutna på gatan där vi bor. Tänk dig det samtidigt som du har små barn... Nu har vi flyttat från den situationen men säkerhet är alltid något du bör tänka på större delen av Sydamerika. Pratet om att det skulle vara lika illa för vanliga svenssons i Malmö eller Biskopsgården köper jag inte (men jag ser ju att det blivit värre i Sverige också.

Du förlorar större delen av din svenska pension, det gör det lurigt att flytta tillbaka om du skulle vilja det i ett senare skede. Teckna en rejäl pensionsförsäkring i landet du flyttar till och se till så att du hamnar i omsorgssystemet där. Bra skolor är dyra här, du har inte råd att skaffa lika många barn som du kunnat göra i Sverige om du vill ge dem en kanonutbildning.

En annan nackdel är att importerade varor är väldigt dyra utanför i:länder och man ofta får nöja sig med kinesiska grejer eller sådant som är inhemskt producerat och av diskutabel kvalitet. Vardagslyx som en bit äkta parmesan och ett riktigt bra vin, kostar i alla fall tre gånger så mycket som det hade gjort i Sverige. Kamera- och datautrustning försöker jag alltid att köpa i samband med resor. Andrahandsmarknaden för bilar, teknik, vitvaror och möbler ger dig inte lika högt värde för pengarna som Sverige. Sen finns det såklart annat som är billigare här.

Men den största nackdelen är väl att man tappar sina svenska bekanta och inte kan underhålla sina nära relationer på samma sätt. Blir extra tråkigt när man får barn som inte lär känna sin svenska familj och när ens egna föräldrar börjar bli riktigt skröpliga medan man själv är på en annan kontinent.

- ev visum/greencard lösningar?

Jag fick visum efter att jag gift mig och kan även få medborgarskap om jag vill. Det är betydligt lättare än vad det hade varit för min fru att få motsvarande papper i Sverige.

- lönesituation?

Jag ligger över strax över en svensk medianlön, men inkomstskatten är bara några få procent så jag får mycket mer över. Min lön betalas ut i Euro av kunder i Europa. Så som valutakursen står har jag det mycket bättre ställt rent ekonomiskt än jag hade det i Sverige. Om jag skulle vilja sälja mitt hus och flytta tillbaka så är det dock ett problem att valutan tappat halva sitt värde. Men det kan ju vända. Jag jobbar helt på distans. Sitter ofta på ett strandcafé som jag har gångavstånd till.

- familj?

Ja, jag har fru och ett barn som är fött här.

- bostad?

Har byggt hus som jag hyr ut. Hyr själv ett billigare hus och går med plus på boende.

- starta eget företag?

Var inga problem. Min fru är jurist

- träffa tjej/kille där eller gjorde ni de hemma i Sverige?

Det är nog den lättaste biten om du har normal social kompetens. Man blir mer utåtriktad som resenär och har ofta något att komma med som uppskattas. Då pratar jag inte om pengar i första hand utan det finns andra skillnader mellan kulturer som gör en svensk attraktiv på många håll i världen. Förutom att kulturkrockar är attraktiva i sig. Men detta är sagt med viss reservation för att det finns mer risker inblandat när det gäller internationell dating och att det kan vara svårare att läsa av varför någon vill ha dig.


Tackar för ditt inlägg, verkligen kalas! Jag har varit i Brasilien och förstår ditt säkerhetstänk. Det var många gånger jag och min familj var i knepiga situationer. Minns en gång hur det såg riktigt illa ut (gatubarn tyvärr :/ ) sen kom en karavan med snutar på krossar och automatvapen som agerade vallhundar för gangstarna mellan oss.

Men det låter ju sjukt trevligt att sippa margaritas, få betalt i euro på distans samtidigt som du ej behöver lägga 5-15k på en ny vinterjacka och ändå frysa r*vhålet av dig.

Jobbigt med åldrande föräldrar och inte kunna ses.. :/
Lär du dina barn svenska?

Mvh
Lasse
#28 2021-07-27, 17:00
LasseFranGnesta
Ursprungligen postat av nykines
Helt fel. Enbart bachelor krävs i alla normala länder dvs inte kommunistländer som Sverige, Frankrike, Tyskland där utbildning inflaterats bort. USA, Kina, AU, NZ, och övriga asien där räcker det gott med kandidat. pinsamt att du ska låtsas att du kan något när du uppenbarligen aldrig bott utanför sverige samt tror att full stack skulle vara en bättre kompetens än specialism.



Tack för ditt inlägg. Ja det känns som det är inflation på högutbildade utan någon egentlig arbetslivserfarenhet. Jag pratar dagligen med folk som pluggar master men aldrig ens haft ett jobb och det verkar ju som dom fan inte har en aning om vad dom snackar om ..? (obs gäller givetvis inte alla). Känner många som ej fått jobb efter master och börjar på tex callcenter och säljer elavtal och kalsonger ??

Gillar YH utbildning då det kapar alla onödiga moment och man blir riktigt duktig på just det området.

Mvh
Lasse
#29 2021-07-27, 22:13
TexasSwede
Ursprungligen postat av LasseFranGnesta
Du verkar vara mest positiv för Australien? Har en polare där nere nu som har en toyota landcruiser och lever de sjukaste livet, tjänar ca 2000 sek / dag och mår allmänt gött. Tror inte han kommer tillbaka till moder Svea. Sen har han ju sin flickvän med sig (svenska) så det gör det lite enklare kanske.

2000 kr/dag motsvarar i USA strax under $7000 per månad, eller $83,500 per år. En helt okay lön, men ingen fantasilön.

Ursprungligen postat av LasseFranGnesta
Jag har sökt en utbildning ''account manager IT sales '' som innehåller lite företagsekonomi, it introduktion, juridik, försäljning och retorik, projektledning inom IT, teknik och produktkunskap, marknadsföring, ledarskap, affärsengelska osv men vet ej om det är en bra utbildning för att ta sig någonstans utomlands då det inte ger någon nisch kunskap? Tankar?

Mycket av det där har ganska liten relevans, åtminstone i USA som du tidigare nämnt. Du vill se till att ha en riktigt hög kompetens av något slag, annars har en amerikansk arbetsgivare ingen större anledning till att lägga pengar på att sponsra ditt arbetsvisum.

Ursprungligen postat av LasseFranGnesta
Tack för ditt inlägg. Ja det känns som det är inflation på högutbildade utan någon egentlig arbetslivserfarenhet. Jag pratar dagligen med folk som pluggar master men aldrig ens haft ett jobb och det verkar ju som dom fan inte har en aning om vad dom snackar om ..? (obs gäller givetvis inte alla). Känner många som ej fått jobb efter master och börjar på tex callcenter och säljer elavtal och kalsonger ??

Gillar YH utbildning då det kapar alla onödiga moment och man blir riktigt duktig på just det området.

Jag har inte gått någon YH, så jag vet inte exakt hur bra deras IT-utbildningar är. Det beror säkert också mycket på skolan och lärarna. Men jag tvivlar på att man blir "riktigt duktig" via en programmeringsutbildning på YH. Du får förmodligen en hyffsad baskunskap, och en viss programmeringserfarenhet, men ska du verkligen bli bra så är det bara att lägga ner de berömda 10,000 timmarna.
Om du går exempelvis en två-årig utbildning till Javascript-programmerare så är den på 400 poäng, eller 80 veckor. Om du lägger ner 4 timmar utöver skola/hemuppgifter varje vardag, 15 timmar varje helg och 10 timmar varje dag under studieuppehållen (blir väl 10 veckor per år, om du tar 2 veckor helt ledigt) så får du in runt 2100 extra timmar programmering per år. Det är åtminstone en bra början.
#30 2021-07-28, 00:22
nykines
Ursprungligen postat av LasseFranGnesta
Tack för ditt inlägg. Ja det känns som det är inflation på högutbildade utan någon egentlig arbetslivserfarenhet. Jag pratar dagligen med folk som pluggar master men aldrig ens haft ett jobb och det verkar ju som dom fan inte har en aning om vad dom snackar om ..? (obs gäller givetvis inte alla). Känner många som ej fått jobb efter master och börjar på tex callcenter och säljer elavtal och kalsonger ??

Gillar YH utbildning då det kapar alla onödiga moment och man blir riktigt duktig på just det området.

Mvh
Lasse


Ja Bachelor och Master ger exakt samma jobb. Inflation i EU eftersom utbildningen är "gratis". Finns också såna loser som tar en "MBA" från ett skräpuniversitet direkt efter sin bachelor. Det är alltså ingen MBA alls och ger inte de fördelar som en riktig MBA ger men de kör på det för att de tror att det är så man ska göra.

YH har dock låg status så det är bättre att du tar en riktigt kandidat om du nu vill ha en utbildning.
#31 2021-07-29, 00:58
LasseFranGnesta
Ursprungligen postat av nykines
Ja Bachelor och Master ger exakt samma jobb. Inflation i EU eftersom utbildningen är "gratis". Finns också såna loser som tar en "MBA" från ett skräpuniversitet direkt efter sin bachelor. Det är alltså ingen MBA alls och ger inte de fördelar som en riktig MBA ger men de kör på det för att de tror att det är så man ska göra.

YH har dock låg status så det är bättre att du tar en riktigt kandidat om du nu vill ha en utbildning.



Håller med i mångt och mycket men ej ang YH. Har pratat mkt med företagare och dom gillar folk från YH då de kombinerar studier med praktik och kommer in snabbt i arbetet. Sen pallar jag inte plugga i all evighet för att sen klättra på ericsson. Lika bra att starta eget bara
#32 2021-07-29, 01:06
LasseFranGnesta
Ursprungligen postat av TexasSwede
2000 kr/dag motsvarar i USA strax under $7000 per månad, eller $83,500 per år. En helt okay lön, men ingen fantasilön.


Mycket av det där har ganska liten relevans, åtminstone i USA som du tidigare nämnt. Du vill se till att ha en riktigt hög kompetens av något slag, annars har en amerikansk arbetsgivare ingen större anledning till att lägga pengar på att sponsra ditt arbetsvisum.


Jag har inte gått någon YH, så jag vet inte exakt hur bra deras IT-utbildningar är. Det beror säkert också mycket på skolan och lärarna. Men jag tvivlar på att man blir "riktigt duktig" via en programmeringsutbildning på YH. Du får förmodligen en hyffsad baskunskap, och en viss programmeringserfarenhet, men ska du verkligen bli bra så är det bara att lägga ner de berömda 10,000 timmarna.
Om du går exempelvis en två-årig utbildning till Javascript-programmerare så är den på 400 poäng, eller 80 veckor. Om du lägger ner 4 timmar utöver skola/hemuppgifter varje vardag, 15 timmar varje helg och 10 timmar varje dag under studieuppehållen (blir väl 10 veckor per år, om du tar 2 veckor helt ledigt) så får du in runt 2100 extra timmar programmering per år. Det är åtminstone en bra början.



Ang min polare i australien så är det inget jobb som kräver utbildning. Han åker runt i en bil i öknen och hjälper något företag med basic grejjer hehe.

ang utbildningen så jämförde jag med min polare som har kandidat och han har inte pluggat i närheten av så mkt kurser inom programmering som YH utbildningen erbjuder. Men vafan jag skiter i egentligen då min dröm är att starta eget
#33 2021-08-01, 18:01
TexasSwede
Ursprungligen postat av LasseFranGnesta
Ang min polare i australien så är det inget jobb som kräver utbildning. Han åker runt i en bil i öknen och hjälper något företag med basic grejjer hehe.

ang utbildningen så jämförde jag med min polare som har kandidat och han har inte pluggat i närheten av så mkt kurser inom programmering som YH utbildningen erbjuder. Men vafan jag skiter i egentligen då min dröm är att starta eget


Du kommer åtminstone inte kunna flytta till USA som egen företagare, du måste ha ett företag som vill anställa dig och är villig att sponsra ett H1-B visum. Med enbart en YH-utbildning kommer knappast något företag att vilka sponsra dig, det blir bara en massa jobb att förklara för USCIS varför den utbildningen duger. Den enda chansen jag ser är att du blir extremt kompetent (och kan visa upp kod/program som illustrerar detta), som kompensation för att du inte har en formell utbildning.
Om vi förutsätter att du kan bli så skicklig så får du räkna med att jobba åtminstone 5 år för det företag som sponsrat ditt H1-B innan de kan ansöka om Green Card åt dig. Du får förmodligen skriva på något avtal om att jobba ett visst antal år efteråt, och om du slutar (eller avskedas) innan den stipulerade tiden måste du ersätta dem för deras kostnader för Green Card-ansökningen.
Så det kommer nog att dröja några år innan du kan bli egen företagare om du flyttar till USA den här vägen.
Dessutom, om du vill bli egen företagare måste du få klienter, och det får du bara om du dels är riktigt duktig på vad du gör, och om du har byggt upp ett nätverk med kontakter du kan använda dig av, och som vet vad du går för.

När det gäller din kompis så kommenterade jag inte på vad han jobbar med, det är inte relevant. Jag kommenterade ditt uttalande att han "lever de (sic!) sjukaste livet, tjänar ca 2000 sek / dag och mår allmänt gött".
De flesta skulle nog tolka första delen av den meningen som att han kan slänga pengar omkring sig, köpa vad han vill, etc. Min kommentar är att (förutsatt att man inte har väldigt låga förväntningar på "leva sjukaste livet") så är det en acceptabel lön (speciellt för ett tämligen enkelt arbeta som han tydligen har), men inte något man lever som en Kardashian med...

En annan tanke jag får när jag läser dina texter är (bland annat) hur mycket talspråk du använder i skrift, samt att din kommatering inte är speciellt bra. Det är något du bör jobba på, som utvecklare kommer du förmodligen skriva ungefär fem gånger så mycket vanlig text (email, tekniska specifikationer, användarhandledningar och liknande) som du kommer skriva kod.
Se till att din svenska och engelska är riktigt bra. Din engelska behöver inte vara 100% korrekt, några enstaka småfel är inget som folk kommer anmärka på. Men i stort sett måste du kunna skriva korrekt.
#34 2021-08-01, 23:08
LasseFranGnesta
Ursprungligen postat av TexasSwede
Du kommer åtminstone inte kunna flytta till USA som egen företagare, du måste ha ett företag som vill anställa dig och är villig att sponsra ett H1-B visum. Med enbart en YH-utbildning kommer knappast något företag att vilka sponsra dig, det blir bara en massa jobb att förklara för USCIS varför den utbildningen duger. Den enda chansen jag ser är att du blir extremt kompetent (och kan visa upp kod/program som illustrerar detta), som kompensation för att du inte har en formell utbildning.
Om vi förutsätter att du kan bli så skicklig så får du räkna med att jobba åtminstone 5 år för det företag som sponsrat ditt H1-B innan de kan ansöka om Green Card åt dig. Du får förmodligen skriva på något avtal om att jobba ett visst antal år efteråt, och om du slutar (eller avskedas) innan den stipulerade tiden måste du ersätta dem för deras kostnader för Green Card-ansökningen.
Så det kommer nog att dröja några år innan du kan bli egen företagare om du flyttar till USA den här vägen.
Dessutom, om du vill bli egen företagare måste du få klienter, och det får du bara om du dels är riktigt duktig på vad du gör, och om du har byggt upp ett nätverk med kontakter du kan använda dig av, och som vet vad du går för.

När det gäller din kompis så kommenterade jag inte på vad han jobbar med, det är inte relevant. Jag kommenterade ditt uttalande att han "lever de (sic!) sjukaste livet, tjänar ca 2000 sek / dag och mår allmänt gött".
De flesta skulle nog tolka första delen av den meningen som att han kan slänga pengar omkring sig, köpa vad han vill, etc. Min kommentar är att (förutsatt att man inte har väldigt låga förväntningar på "leva sjukaste livet") så är det en acceptabel lön (speciellt för ett tämligen enkelt arbeta som han tydligen har), men inte något man lever som en Kardashian med...

En annan tanke jag får när jag läser dina texter är (bland annat) hur mycket talspråk du använder i skrift, samt att din kommatering inte är speciellt bra. Det är något du bör jobba på, som utvecklare kommer du förmodligen skriva ungefär fem gånger så mycket vanlig text (email, tekniska specifikationer, användarhandledningar och liknande) som du kommer skriva kod.
Se till att din svenska och engelska är riktigt bra. Din engelska behöver inte vara 100% korrekt, några enstaka småfel är inget som folk kommer anmärka på. Men i stort sett måste du kunna skriva korrekt.


Hej igen, USA verkar kanske inte lika aktuellt då. Givetvis skriver jag inte på jobbet som jag skriver här. På fb rastar jag mer av min adhd vilket jag givetvis inte kan göra på jobbet, men point taken.

För att förtydliga han skrev inte att han lever det sjukaste livet, jag skrev det och jag menar det kortsiktigt. Han kommer inte kunna leva så med sin dam hela livet men för tillfället är det riktigt bra att kunna bo utomlands och kunna spara nästa 100k Sek / mån när man är runt 25 år gammal då alla deras kostnader som mat, boende osv står företaget för.

Det är ett ganska gött liv att leva som 25 ish. Bo utomlands samtidigt som man kan spara mycket pengar och buffra upp inför framtiden så att man har en krigskassa. Det kan säkert du hålla med om, om du tänker tillbaka dig till 25 åriga du (förutsätter att du är äldre, kan givetvis ha fel).
#35 2021-08-04, 08:28
MrBabyBoy
Jag funderar på att flytta till Amsterdam...
#36 2021-12-06, 14:48
Arsle3
Vad finns det för alternativ om kraven är: varmt klimat, schysst lön för systemutvecklare, bra skolor och engelska?
Är det USA, NZ och Australien som gäller eller finns nått annat?

Finns det nått land som är värt att fundera på som inte är engelsktalande? Inget emot att lära mig ett nytt språk men vill kunna bli en del av befolkningen utan att sticka ut rent pga svenskt utseende.

Vi kan låtsas som att covid inte finns.

Ska såklart inte skjutas och sprängas mer än nödvändigt.