Hitta diskussioner med liknande innehåll

Den stora tråden om dricks [/mod]

#145 2012-07-21, 00:23
grommbo
Kom nyss tillbaks från Miami och där var det så att de la på 18% dricks och sedan kunde man själv välja om man ville ge mer dricks. I några fall var det även så att restaurangerna inte la på någon dricks på notan utan istället stod det "suggested tips" och där fanns det 2-3 olika summor att välja mellan. En gång så såg vi inte att det just stod "suggested tips" och därför betala vi bara så mycket som vår mat hade kostat + dricks på 10%. Servitören kom sedan utrusande och förklarade då att vi bara hade betalat för maten och inte för servicen. Och dessutom lägger de ju alltid på tax som oftast är på några dollar bara men ändå. Jobbigt system det dära
#146 2012-07-21, 00:34
awleckz
Bor i Vancouver, B.C och ger alltid 15-20% dricks då jag äter ute rätt ofta.
Jobbar själv i branschen (som kock), men har erfarenhet som servitör, så jag vet hur stor roll dricksen spelar inom inkomst och uppskattning av gäster.
#147 2012-07-21, 01:17
kringlarn999
Bor i Kalifornia. Lämnar oftast 10-20% dricks om jag äter ute/liknande. Har servicen varit dålig blir det 0. Köper jag tex Pizza från dominos brukar jag ge chaffören $2 oavsett vad det kostade.

Brukar aldrig uppstå problem runt dricksen, dom gångerna jag har skitit i det har jag aldrig fått höra något.
#148 2012-07-21, 04:36
sportitvsoffan
Ursprungligen postat av Beauvoir
Fast jag hade väldigt lite pengar och personen förtjänade faktiskt inte dricks - det var en urusel servitör. Dricks ska man väl ge för att man tycker att man fått bra service? Varför inte höja priserna då om chefen ändå ska drilla personalen att jaga efter kunder som ej betalar den där 12% extra..


I Sverige är det så ja att men i USA förväntas du ge dricks när för en service du får, mycket dricks när du är nöjd och minimalt när du är missnöjd. Att inte dricksa ses som en direkt förolämpning.
#149 2012-07-21, 04:40
HarrySTruman
Ursprungligen postat av barbaskön
Det är många svar i denna tråden från folk som inte har någon som helst kunskaper i ämnet.

Ekonomierna är olika uppbyggt i Sverige och USA. I Sverige har vi höga minilöner och förväntas enbart att ge dricks vid restaurangen, och enbart om du är nöjd.

USA:s tjänstesektor är uppbyggd på mycket lägre löner som kompenseras med skattefri inkomst via dricksen. Detta funkar eftersom alla är medvetna om hur det funkar, förutom en del trångsynta människor från andra kulturer som minsann har det som en princip att inte ge dricks.

Så hur mycket ska du dricksa?

10% om allt gick som förväntat, men servicen inte var sådär bra.
15% om allt gick som förväntat
20%+ om det gick över förväntan

Du ska ge dricks till de flesta serviceyrken, och inte bara på restaurangen. T.ex. hos frisören, vid massage, etc

De som bär väskor och liknande där det inte finns en kostnad som man kan beräkna dricken utifrån, ja där ska man använda sunt förnuft. De som bär väskor ger man ca $2 per väska

Som sagt. Priserna på restaurangerna är lägre just pga att systemet är uppbyggt på dricksandet.


Om man ska ge dricks till serviceyrken varför ger man inte dricks till poliser och sjuksköterskor då t.ex. De har sämre lön och ofta sämre övertidsersättning än handelsanställda.
#150 2012-07-21, 04:43
sportitvsoffan
Ursprungligen postat av HarrySTruman
Om man ska ge dricks till serviceyrken varför ger man inte dricks till poliser och sjuksköterskor då t.ex. De har sämre lön och ofta sämre övertidsersättning än handelsanställda.


Vi diskuterar USA och så är inte fallet där, poliser och sjuksköterskor har högre lön än servitörer.

Poliser liggger på runt 60.000 dollar om året och den federala minimilönen för "tipped employes" är 2.13 dollar i timmen!.

Tänk på det nästa gång ni vägrar dricksa i USA att den som ger er maten kan arbeta för så lite som 14 kronor i timmen.
#151 2012-07-21, 07:55
VodkaWithWeed
Brukar inte äta ute på fina ställen, mest för att jag föredrar ute grillar och snabbmat wt som man är
Men betalar endast dricks till taxichaffisar, beroende på hur de kör, om de tar en snabb väg, är ärliga, vänliga så betalar jag mer än gärna 20-25 %.
#152 2012-07-21, 07:58
Garland-W
Om inte dricksen redan är inräknad så ger jag alltid 18-20% i USA, ibland mer än så. Dricksen är bra, tycker jag, för att man får alltid riktigt bra service när de vet att pengar står på spel.
#153 2012-07-21, 15:48
CommonKnowledge
Ursprungligen postat av Poke53281
Var du i USA, och flera gånger? Hur upplevde du det när du numera gånger inte valde att ge dricks, viss det var tillfället...?

Viss det är ett helt LANDS kultur, så är det kanske inte just SÅ lätt att bara börja laga om på systemet. Viss kan vi protestera, men ger det lön till hyran? Viss Amerkanska tjänare är beroande av att halva lönen är dricksbaserat, så är det ju inte så lätt att bara protestera, så får väl nästa desperata kille/tjej från gatan jobbet istället och är jättenygd?

Har varit flera ganger och har dricksat ett fatal ganger.. Som sagt, nar man ser att dom lagt lite extra "effort". Har dock aldrig fatt nagon sur min eller liknande nar jag inte dricksat. Kan bero pa att jag jag ar ratt petig nar jag ater ute och tar da inte forsta basta stalle utan nagot lite finare.

Nar det galler kultur osv. sa bryr jag mig inte sa mycket. Som jag skrev tidigare sa tycker jag inte att det ar min uppgift att se till att restaurangens personal ska fa ratt lon. Jag betalar for min mat och min dricka!

Enda gangerna jag brukar dricksa oberoende pa vad for stalle jag ar sa ar det i lander som jag vet att befolkningen har det svart i.. Tror knappast att en servitris i USA hamnar pa gatan bara for att man inte dricksar.
#154 2012-07-21, 16:30
sportitvsoffan
Ursprungligen postat av CommonKnowledge
Tror knappast att en servitris i USA hamnar pa gatan bara for att man inte dricksar.


Du förstår väll att det är omöjligt i USA att försörja sig själv eller ännu tuffare en familj om du räknar bort dricksen?
#155 2012-07-21, 16:37
CommonKnowledge
Ursprungligen postat av sportitvsoffan
Du förstår väll att det är omöjligt i USA att försörja sig själv eller ännu tuffare en familj om du räknar bort dricksen?

Det jag menade var att det finns alternativa inkomstkallor i ett land som USA som det tyvarr inte finns i riktigt fattiga lander dar jag ar mycket mer benagen att dricksa, inte bara pa matstallen.
#156 2012-07-21, 20:23
Sjved
Ursprungligen postat av barbaskön

Så hur mycket ska du dricksa?

10% om allt gick som förväntat, men servicen inte var sådär bra.
15% om allt gick som förväntat
20%+ om det gick över förväntan

Korrekt enligt mig, som visserligen bara varit i USA ett tiotal gånger.

På vissa restauranger är beloppet redan uträknat och klar vid de olika procentsatserna ovan.

Att tänka på är att man kan beräkna dricksen på notan innan skatten läggs på vilket ger skillnad på större belopp.

Ursprungligen postat av ginger-arab
haha jävla idioter ni som gnäller på att man inte alls ska ge dricks. antagligen har ni aldrig varit i USA. får känslan av att ni är SDare som aldrig varit utomlands och tror att sverige är hela världen.

Jag är SD:are vad det nu har med något i tråden att göra.