Har rest runt i stora olika delar av kina och ätit på "vanliga" kinesiska restauranger.
Medelrestaurangen är ofta en bra restaurang med bra mat. Dock blir det ofta samma visa. Man får bläddra i deras stora meny efter olika rätter att beställa där allting ser konstigt och oätbart ut. Man upptäcker att det av kanske 100 rätter bara finner 2-3 som innehåller stora mängder kött.
Den lite mer billigare och mest vanligaste kinesiska restaurang-haket. Här förstörs nästan matupplevelsen av att folk sitter och röker och fimpar rätt på golvet. Ätpinnar, talrikar osv är inlindat i plast/vakumförpackat som också bara slängs ner på golvet. Maten innehåller mycket ben och senor så man måste spotta ut. Det blir en stor soptipp man får vada i på restaurangen, äldre kinesiska män verkar vara de värsta.
Kyckling-file, fläskfilé och kall god sallad finns inte.
Beställer man kyckling får man i 90% av fallen massa benknotor ihopblandat med chilipeppar. *gnag* *gnag*.
Fläskfile finns som sagt inte utan fläskkött kommer oftast i formen av (1) små strimlor 肉丝 (2) lite större bitar 肉片.
Jag kan passa på att säga att jag beställde något jag trodde var anka på en restaurang och fick in
endast ank-skinn på en talrik. (Man skulle doppa tillsammans med bröd osv i någon så och det var rätt gott, men ändå
Det finns sällan några goda såser eller smaker. Jag frågade på en restaurang vad de kan rekommendera för rätter och fick då frågan till mig "Gillar du sött, surt eller starkt?". Började garva rakt ut för inget av det är gott eller normalt.
Jag har nog sagt det tidigare i tråden men kinesisk husmanskost är fattigmat. När en Svensk medelklassfamilj äter kycklingfilé, bearnaisesås med ris så äter kines-medelklassfamiljen kokta kycklingben/rester med chilipeppar. Hade någon sett mig i sverige sitta och äta en vanlig kinesisk lunch skulle de nog fråga om jag inte har råd att köpa mat.
Jag såg en bild på Renren.com från några kinesiska studenter i USA som åt sin hemlagade kinesmat, åt sina kycklingrester i en gryta. Är det inte tragiskt att det blivit en del av matkulturen att äta rester och inälvor?
När jag kommer till Sverige ska jag äta följande som inte finns på Kinesiska restauranger
* Kycklingfile
* Fläskfile
* En kall sallad till maten ( i kina är salladen wookad i olja och ofta stark/sur )
* Ungsbakade saker så som klyftpotatis, hasselbackspotatis, bakpotatis, köttfärspaj, lasagne, fläskpankaka osv osv
* Normala smörgåsmackor till frukost med mycket pålägg
* Pastarätter med olika pastasåser
* Falukorvsrätter, korvstroganoff.
* Kalla rätter och varmrätter som involverar kall salad.
Jag har funderat på om kinesmaten är mer enkelspårig än tex den Svenska. Ris morgon till kväll och allting wookas ihop lite snabbt. Svensk mat lagas på så många olika sätt och tar ofta 1 timma att göra, så det blir mycket mer variation från dag till dag. När jag har visat svensk mat för kineser så säger dom samma sak, att vår mat är enkelspårig.