Hitta diskussioner med liknande innehåll

Maten i Kina

#25 2011-02-24, 00:54
Bairuilong
Ursprungligen postat av Sweetiepie
Alltså, visst har jag överdrivet lite med hur verkligheten ser ut, men det är också vardagen för många. Jag bor på en stor skola som inte ligger i Shanghai/Beijing utan Ningbo. Det går 10 000 kinesiska studenter här, 30 utlänningar ungefär som lär sig kinesiska. Skolan har 4-5 stora matsalar och kanske 50 饭馆 små restauranger. På alla dessa så går det INTE få filéer och det går inte få kall sallad, tro mig.

2-3km ifrån skolan så ligger det två väldigt stora shopping-malls, en helt nyöppnad sedan 1 månad. Här finns "finare" kinesiska restauranger som har allt det du pratar om. Setmeny med sallader för 58 kuai. Men på skolan blir det sällan över 15-25 per person att äta lunch och middag vilket är trevligt, hemkörning också ifrån alla ställen. Jag är mycket nöjd med tillvaron eftersom jag slipper laga mat varje dag och har ett stort utbud att växla emellan varje dag. Men visste du inte att det finns många kineser som är så inrutade att de vägrar äta otillagad sallad och tycker jag är konstig när jag frågar om kall sallad?


Naturligtvis ska du inte baserat på skolmatsalar i ett universitetsområde döma ut "Maten i Kina". Det en dramatisk skillnad mellan dem och "vanliga" restauranger. Detta förklara mycket av dina åsikter. Om du hade formulerat din tråd som kritik mot kinesisk studentmat i ställer för kritik på maten i Kina i allmänhet så hade det nog blivit stor skillnad på kommentarerna.

"Setmeny med sallader för 58 kuai" som du hittat i det nya shoppingcentret låter inte i mina öron som ett erbjudande från en "vanlig" kinesisk restaurang då det absolut vanligaste sättet att äta på restaurang i Kina är att man gemensamt beställer alla rätterna och erbjudande om "set" för en person är inte så vanligt. Det låter mer som ett studenterbjudande, eller som luncherbjudande för stressade shoppingkunder.

Mycket välmenat så har du mycket god mat kvar att upptäcka i Kina.
#26 2011-04-06, 22:25
starship101
Vad tycker ni om att äta insekter? Vilka är godast? Jag såg en intressant föreläsning på TED där det var en kille som förutspådde att västvärlden skulle äta mera insekter i framtiden. Och varför inte tyckte han, eftersom de innehåller lika mycket protein som kött. Stor variation - det finns 1000 olika arter som människor över jorden äter nu. De är dessutom mycket lättare att framställa och kräver mindre resurser att framställa.
#27 2011-04-15, 15:19
Sweetiepie
Jag startade denna tråden med kritik på kinesisk mat. Nu är det så att jag inte har gett mig riktigt ännu.

Kineserna lagar mat igenom att wooka ihop något snabbt på ett par minuter. I Sverige tillagar vi rätter med mycket godare resultat. Tänk er en god Lasagne, Tacopaj eller flygande jacob. Pannbiffar med mycket fint och gott kött med goda kryddor. Eller varför inte en god frukost-macka med pålägg?

Jag utmanar er som bor i Kina och älskar den kinesiska maten att gärna ta kort(eller kanske hittar liknande på nätet) på kinesisk mat ni tycker är god och delar med er av. Jag vill ha lite tips på vad jag missat osv.

Jag börjar.

--- Äckligt --
http://quikk.se/?1f1ef Potatisen var god. Kycklingen gick äta men kycklingen var lite bökig eftersom det i jämförelse med kycklingfilé kan kallas för rester.

http://quikk.se/?12dd8 苦果 Bitter-melon, smakar vidrigt. Sedan köttbullar (gjorda på en helt nermald gris med allt med?) i sötsur sås... ush äckligt så jag mår illa. Sedan är det 肚丝 något dvs magsäcks-strimlor.. rätt gott. Kung pao chickenen i någon sötsås så den smakade också illa.

Gott

Taro. Beef med nån "satay" krydda och 鱼香肉丝 (Fish flavored pork blabla) som är en populär rätt. http://quikk.se/?1de18

Riktigt god Kung Pao chicken med stora kycklingbitar.. http://quikk.se/?70e94

Väldigt billiga stekta nudlar men ack ändå så goda.. kanske inte så mycket näring... http://quikk.se/?77d0e
#28 2011-04-15, 20:09
Bairuilong
Ursprungligen postat av Sweetiepie

...
Jag utmanar er som bor i Kina och älskar den kinesiska maten att gärna ta kort(eller kanske hittar liknande på nätet) på kinesisk mat ni tycker är god och delar med er av. Jag vill ha lite tips på vad jag missat osv.
...


Några kandidater:

羊腿 Hellstekt fårben
羊肉串 Lammgrillspett
香辣土豆丝 Riven potatis
烤鸭 Pekinganka
火锅 Hotpot

Ursprungligen postat av Sweetiepie

...
I Sverige tillagar vi rätter med mycket godare resultat.
...


Jag håller med dig om att det finns mycket "svensk(?)" mat som man verkligen saknar här, men det betyder inte att kinesernas mat är sämre, utan det beror mer på att man saknar det man är uppväxt med.

Mvh
#29 2011-04-15, 22:16
Aniki-kun
Riven potatis. Det var det fräckaste
#30 2011-04-16, 00:24
metalucifer
#31 2011-04-16, 05:48
Sweetiepie
Ursprungligen postat av Bairuilong
Några kandidater:

羊腿 Hellstekt fårben
羊肉串 Lammgrillspett
香辣土豆丝 Riven potatis
烤鸭 Pekinganka
火锅 Hotpot

Mvh

Fina delikatesser där. Men vad äter du till vardags till lunch och middag?


Groda, eggplanta kan jag hålla med om är gott.
Shengjian vet jag inte vad det är. Hongshao rou brukar ibland bestå av 95% fett men kan vara gott ändå. Fiskhuvud...... seriöst?
#32 2011-04-16, 14:11
Bairuilong
Ursprungligen postat av Sweetiepie
Fina delikatesser där. Men vad äter du till vardags till lunch och middag?
...


Bortsett från det grillade fårbenet så äter jag de övriga rätterna ganska frekvent.

Utöver detta äter jag även ganska blandat från världens hörn. Just nu i skrivandets stund äter jag något så läckert som en gigantisk pizza.
#33 2011-04-16, 20:20
metalucifer
Ursprungligen postat av Sweetiepie
Shengjian vet jag inte vad det är. Hongshao rou brukar ibland bestå av 95% fett men kan vara gott ändå. Fiskhuvud...... seriöst?

Shengjian (生&#29006 är dumplings inte helt olika 小笼包, dvs fyllda med köttfärs och buljong, men degen är tjockare och de steks undertill så att botten blir krispig. Beställer man dem på restaurang kan de ibland vara något åt baozihållet och väl degiga i min smak men Xiao Yang's i Shanghai gör helt perfekta shengjian. Kanske rentav ett av världens bästa snabbmatställen.

Det är ju på huvudet det bästa köttet sitter. Torskkinder är en delikatess även i Sverige. Fiskhuvuden tillagade som på bilden (双椒鱼&#22836 är grymt smakrika och brukar serveras med nudlar man doppar i buljongen. Fantastiskt gott.
#34 2011-04-20, 12:24
Leke
http://oi53.tinypic.com/xq05g.jpg

Saker som gurka och vitkål stekt i soja eller jordnötsolja är förvånansvärt gott. Jag kan försäkra om att det är godare än det ser ut på bilden. Annars så är baozi fylld med fläsk en stor favorit. Det är säkert väldigt stora lokala variationer men i alla fall de som jag har provat. Sen är ett pris mellan 5 jiao och 1 yuan inte helt fel heller.
#35 2011-07-27, 15:16
Josad
Det finns sa mycket gott valja mellan, men de jag kommer att tanka pa forst nu ar:

西兰花 fran 安徽
http://i7.meishichina.com/Eat/UploadFiles1017/200902/2009021710021470.jpg


宫保鸡丁!
http://www.0592en.com/uploads/allimg/100901/1059564152-0.jpg

Dim Sum: chaa siu bao (stavning?)
http://english.cri.cn/mmsource/images/2009/03/13/4354chaoshaobao2.jpg

En klassiker, basmat i HK.. chaa siu fan:
http://farm1.static.flickr.com/150/409251409_df6b3d9a3b.jpg

Sen ska vi inte glomma Xinjiang mat som enligt mitt tycke ocksa ar grymt nice!
Dock sa haller jag med om att mycket av ostkust maten, dvs Ningbo, inte ar nagot att hurra over; lite for oljig enligt mig.
#36 2011-08-08, 12:34
Sweetiepie
Har rest runt i stora olika delar av kina och ätit på "vanliga" kinesiska restauranger.

Medelrestaurangen är ofta en bra restaurang med bra mat. Dock blir det ofta samma visa. Man får bläddra i deras stora meny efter olika rätter att beställa där allting ser konstigt och oätbart ut. Man upptäcker att det av kanske 100 rätter bara finner 2-3 som innehåller stora mängder kött.

Den lite mer billigare och mest vanligaste kinesiska restaurang-haket. Här förstörs nästan matupplevelsen av att folk sitter och röker och fimpar rätt på golvet. Ätpinnar, talrikar osv är inlindat i plast/vakumförpackat som också bara slängs ner på golvet. Maten innehåller mycket ben och senor så man måste spotta ut. Det blir en stor soptipp man får vada i på restaurangen, äldre kinesiska män verkar vara de värsta.

Kyckling-file, fläskfilé och kall god sallad finns inte.

Beställer man kyckling får man i 90% av fallen massa benknotor ihopblandat med chilipeppar. *gnag* *gnag*.

Fläskfile finns som sagt inte utan fläskkött kommer oftast i formen av (1) små strimlor 肉丝 (2) lite större bitar 肉片.

Jag kan passa på att säga att jag beställde något jag trodde var anka på en restaurang och fick in endast ank-skinn på en talrik. (Man skulle doppa tillsammans med bröd osv i någon så och det var rätt gott, men ändå

Det finns sällan några goda såser eller smaker. Jag frågade på en restaurang vad de kan rekommendera för rätter och fick då frågan till mig "Gillar du sött, surt eller starkt?". Började garva rakt ut för inget av det är gott eller normalt.

Jag har nog sagt det tidigare i tråden men kinesisk husmanskost är fattigmat. När en Svensk medelklassfamilj äter kycklingfilé, bearnaisesås med ris så äter kines-medelklassfamiljen kokta kycklingben/rester med chilipeppar. Hade någon sett mig i sverige sitta och äta en vanlig kinesisk lunch skulle de nog fråga om jag inte har råd att köpa mat.
Jag såg en bild på Renren.com från några kinesiska studenter i USA som åt sin hemlagade kinesmat, åt sina kycklingrester i en gryta. Är det inte tragiskt att det blivit en del av matkulturen att äta rester och inälvor?

När jag kommer till Sverige ska jag äta följande som inte finns på Kinesiska restauranger

* Kycklingfile
* Fläskfile
* En kall sallad till maten ( i kina är salladen wookad i olja och ofta stark/sur )
* Ungsbakade saker så som klyftpotatis, hasselbackspotatis, bakpotatis, köttfärspaj, lasagne, fläskpankaka osv osv
* Normala smörgåsmackor till frukost med mycket pålägg
* Pastarätter med olika pastasåser
* Falukorvsrätter, korvstroganoff.
* Kalla rätter och varmrätter som involverar kall salad.

Jag har funderat på om kinesmaten är mer enkelspårig än tex den Svenska. Ris morgon till kväll och allting wookas ihop lite snabbt. Svensk mat lagas på så många olika sätt och tar ofta 1 timma att göra, så det blir mycket mer variation från dag till dag. När jag har visat svensk mat för kineser så säger dom samma sak, att vår mat är enkelspårig.