Hitta diskussioner med liknande innehåll

Maten i Kina

#13 2011-02-20, 12:29
Bairuilong
TS,

Jag tror att du antagligen inte vill, eller kanske inte har haft möjlighet att ta till dig den kinesiska matkulturen.

Den kinesiska matkulturen är MYCKET stor, och om man åker runt lite i landet så märker man vilken dramatisk skillnad det är mellan olika platser, så man ska vara lite försiktig med att generalisera begreppet "kinesisk mat".

Jag förstår att det är lätt hänt att man beställer liknade rätter som man ätit tidigare för att det är ett "säkert kort" och jag kommer ibland på mig själv med att äta samma sak väldigt ofta. Men det betyder ju absolut inte att utbudet som helhet är ensidigt. Om du bläddrar lite i menyerna och väljer något du inte provat tidigare så kommer du att märka att variationen är mycket större än du tidigare upplevt.

Det finns ju även en hel del olika "kinesiska kök" (man kan tvista om det är 4, 8 eller 10 men de är definitivt olika) och kanske har du hållit dig till bara ett av dem?

Visst kan man ibland bli trött på "kinamat" och vilja käka något man är van vid hemifrån, men för den skull så ska man inte förringa att det finns oändligt mycket djupare matkultur i Kina än t ex i Sverige.
#14 2011-02-22, 08:27
Jonipoon
Ursprungligen postat av Sweetiepie
Jag gillar faktiskt kinesisk mat oftast, men det är skönt att kunna gå till Pizza Hut och KFC ibland.


Både Pizza Hut och KFC är ju vårdslöst äckligt dock.
#15 2011-02-22, 16:12
Sweetiepie
Ursprungligen postat av Jonipoon
Både Pizza Hut och KFC är ju vårdslöst äckligt dock.

Pizza hut har åtminstone salladstalrik kall och god.
Vad erbjuder kinesiska restauranger för sallad om inte bara kokt/wookad varm. Det är ju "supergott" en varm sommardag när man är sugen på kall saftig isbergssallad! Jag förstår att dom behöver värma allt pga dålig hygien sedan har det hållt i sig. Gick på McDonalds med en kines som petade bort all sallad från burgaren och sa "man kan inte äta rå sallad".
#16 2011-02-22, 16:19
Jonipoon
Ursprungligen postat av Sweetiepie
Pizza hut har åtminstone salladstalrik kall och god.
Vad erbjuder kinesiska restauranger för sallad om inte bara kokt/wookad varm. Det är ju "supergott" en varm sommardag när man är sugen på kall saftig isbergssallad! Jag förstår att dom behöver värma allt pga dålig hygien sedan har det hållt i sig. Gick på McDonalds med en kines som petade bort all sallad från burgaren och sa "man kan inte äta rå sallad".


Finns många kinesiska ställen med kalla sallader, och inte bara på fusionställen som Babaela's Kitchen. Jag har till och med blivit bjuden på kall sallad hemma hos kineser (och det var inte bara för att jag var där). Dock brukar de ofta mördardränka salladen med thousand island dressing.

Idag var jag och käkade lunch på en mycket fräsch japansk/western restaurang i French Concession vid namn Fount... En hel setmenu med både sallad, smårätter, soppa, huvudrätt och dricka för endast 58 kuai. Otroligt prisvärt och otroligt gott. Jag trodde stället skulle vara svindyrt när jag såg utsidan och insidan.
#17 2011-02-22, 22:55
Urandir
Ursprungligen postat av Sweetiepie
Pizza hut har åtminstone salladstalrik kall och god.
Vad erbjuder kinesiska restauranger för sallad om inte bara kokt/wookad varm. Det är ju "supergott" en varm sommardag när man är sugen på kall saftig isbergssallad! Jag förstår att dom behöver värma allt pga dålig hygien sedan har det hållt i sig. Gick på McDonalds med en kines som petade bort all sallad från burgaren och sa "man kan inte äta rå sallad".


Ahahahahah!!!!!! Du är fan LÖJLIG! Det är ju skitvanligt med restauranger som fixar sallad med isbergssallad, ett par andra salladssorter, körsbärstomater, paprika, jordnötter och någon slags groddar. För faaaaaaaaaaaaaan, börja gå till andra restauranger än den nedanför ditt community! Oroa dig inte, kineserna bits inte... shit alltså..
#18 2011-02-23, 05:19
mickes418
Ursprungligen postat av Urandir
Ahahahahah!!!!!! Du är fan LÖJLIG! Det är ju skitvanligt med restauranger som fixar sallad med isbergssallad, ett par andra salladssorter, körsbärstomater, paprika, jordnötter och någon slags groddar. För faaaaaaaaaaaaaan, börja gå till andra restauranger än den nedanför ditt community! Oroa dig inte, kineserna bits inte... shit alltså..


Som du själv sa innan, tror knappt att han ätit på något annat än något b-ställe som ligger max 1 kvarter bort. Jag känner inte igen ett dugg av det han säger.
#19 2011-02-23, 05:36
Sweetiepie
Alltså, visst har jag överdrivet lite med hur verkligheten ser ut, men det är också vardagen för många. Jag bor på en stor skola som inte ligger i Shanghai/Beijing utan Ningbo. Det går 10 000 kinesiska studenter här, 30 utlänningar ungefär som lär sig kinesiska. Skolan har 4-5 stora matsalar och kanske 50 饭馆 små restauranger. På alla dessa så går det INTE få filéer och det går inte få kall sallad, tro mig.

2-3km ifrån skolan så ligger det två väldigt stora shopping-malls, en helt nyöppnad sedan 1 månad. Här finns "finare" kinesiska restauranger som har allt det du pratar om. Setmeny med sallader för 58 kuai. Men på skolan blir det sällan över 15-25 per person att äta lunch och middag vilket är trevligt, hemkörning också ifrån alla ställen. Jag är mycket nöjd med tillvaron eftersom jag slipper laga mat varje dag och har ett stort utbud att växla emellan varje dag. Men visste du inte att det finns många kineser som är så inrutade att de vägrar äta otillagad sallad och tycker jag är konstig när jag frågar om kall sallad?
#20 2011-02-23, 06:14
petter234
TS verkar allt lite inskränkt. Det kinesiska köket, som tidigare postare påpekat, innehåller en jävla massa rätter och är bra mer varierat än du vill få det att verka. Sen är det så att man, som Europée, inte uppskattar precis allt som äts. Dessutom är 食堂 en ställe som studenter går till för att det är billigt, inte främst för att det är gott. Om du gillar den kinesmat som finns i Sverige (som baseras på det Kantonesiska köket) så kan du testa att beställa 裹包肉: fläskkött som doppas i någon slags smet innan den friteras. Serveras med en sötsur ingefära-sås.
#21 2011-02-23, 06:45
Urandir
Ursprungligen postat av Sweetiepie
Alltså, visst har jag överdrivet lite med hur verkligheten ser ut, men det är också vardagen för många. Jag bor på en stor skola som inte ligger i Shanghai/Beijing utan Ningbo. Det går 10 000 kinesiska studenter här, 30 utlänningar ungefär som lär sig kinesiska. Skolan har 4-5 stora matsalar och kanske 50 饭馆 små restauranger. På alla dessa så går det INTE få filéer och det går inte få kall sallad, tro mig.

2-3km ifrån skolan så ligger det två väldigt stora shopping-malls, en helt nyöppnad sedan 1 månad. Här finns "finare" kinesiska restauranger som har allt det du pratar om. Setmeny med sallader för 58 kuai. Men på skolan blir det sällan över 15-25 per person att äta lunch och middag vilket är trevligt, hemkörning också ifrån alla ställen. Jag är mycket nöjd med tillvaron eftersom jag slipper laga mat varje dag och har ett stort utbud att växla emellan varje dag. Men visste du inte att det finns många kineser som är så inrutade att de vägrar äta otillagad sallad och tycker jag är konstig när jag frågar om kall sallad?


Så du menar "Maten på min skola i Ningbo" och inte "Maten i Kina"? Det förändrar ju allting en hel del.
#22 2011-02-23, 06:59
fakkuehh
xingjiang nudlarna e ju nnnnneeeiiizeee., CHOW MIAN CHOW MIAN CHOW MIAN!
#23 2011-02-23, 09:17
petter234
fakkuehh: Du borde sluta sniffa lim. :'(

Men visst, Xinjiang-mat är ganska schysst, snubbarna som säljer 串 är väl oftast därifrån. 拉面 säljs väldigt ofta på muslim-ställen (tips: dessa har oftast blå skylt).
#24 2011-02-23, 23:17
Ngyuen
Riktig kinamat i Kina kan vara sjukt gott. Men också som TS säger, inte lika gott. Kina är stort och mat är olika i landet. Mitt favoritkök är Kantonköket

Anledningen till att det blivit så att man äter rester osv. tror jag är att man helt enkelt inte ens haft råd med kött förr. När man väl fick kött blev det den billigare varienten. Vad jag antar var det det slags köttet de fattiga(majoriteten av invånarna) fick äta. Det har förts vidare till nästa generation osv osv. Så det är antagligen lika självklart att äta ''mormors knotgryta'' för kineser som det är för svenskar att äta falukorv(som består av mer mjöl och skit än kött)
Men jag håller med dig. Ibland är det skönt att kunna äta västerländsk mat.