TS,
Jag tror att du antagligen inte vill, eller kanske inte har haft möjlighet att ta till dig den kinesiska matkulturen.
Den kinesiska matkulturen är MYCKET stor, och om man åker runt lite i landet så märker man vilken dramatisk skillnad det är mellan olika platser, så man ska vara lite försiktig med att generalisera begreppet "kinesisk mat".
Jag förstår att det är lätt hänt att man beställer liknade rätter som man ätit tidigare för att det är ett "säkert kort" och jag kommer ibland på mig själv med att äta samma sak väldigt ofta. Men det betyder ju absolut inte att utbudet som helhet är ensidigt. Om du bläddrar lite i menyerna och väljer något du inte provat tidigare så kommer du att märka att variationen är mycket större än du tidigare upplevt.
Det finns ju även en hel del olika "kinesiska kök" (man kan tvista om det är 4, 8 eller 10 men de är definitivt olika) och kanske har du hållit dig till bara ett av dem?
Visst kan man ibland bli trött på "kinamat" och vilja käka något man är van vid hemifrån, men för den skull så ska man inte förringa att det finns oändligt mycket djupare matkultur i Kina än t ex i Sverige.