Som pendlare på aktuell sträcka så tror jag mig veta hur detta har gått till.
25 åringen satt med ett TiM 10-kort, vilket gör att hon förbetalt för tio resor. Kortet ska registreras i en blå TiM automat innan man kliver på tåget. En mycket vanlig företeelse är att de med tio kort "struntar" i att registrera kortet, således dras ingen resa. Man hoppas helt sonika på en slapp biljettkontroll, där konduktören nöjer sig med att se TiM kortet och inte testa det i handdatorn. På så sätt, tjänar de en resa.
Vanligtvis brukar de då uppstå en diskussion, som alltid, när jag sett det, slutat med att kunden fått betala. Skulle konduktören låtit personen gått av i Bålsta och registrera sitt kort, hade hon på så sätt uppmuntrat missbruket. Kunden har inte förlorat något, utan kan fortsätta göra så.
Denna gång ville konduktören kontrollera kortet mot handdatorn, vilket fick denna tråkiga konsekvens. Hade 25-åringen inte tjafsat och betalt för en enkelbiljett (accepterat att hon fuskat), hade det inte varit några problem. Säkert byttes ett och annat hårt ord också, kanske med hänvisning till gårdagen. Att sedan medresenärer lägger sig, brukar inte göra saken bättre.
Som betalande pendlare på aktuell sträcka, tycker jag det var helt rätt agerat av SJ personalen, jag subventionerar till viss del de som fuskar, något som ska stävjas.
En rolig incident var i våras. Först kommer konduktören och tittar lite slött på TiM korten. Efter en stund kommer SJ:s kontrollgrupp som gör omvisering och är mer noggrann. De upptäcker en man som inte registrerat sitt TiM kort, en diskussion uppstår och han sa sig inte hunnit registrera kortet. Jag hade dock sett mannen sitta på sin plats fem minuter innan avgång från Västerås. Han fick betala kontrollavgift på 800 kr samt en enkelbiljett. Blev nog lika dyrt som ett 10-kort.