Hitta diskussioner med liknande innehåll

Japan - Samlingstråden

#6685 2019-05-01, 10:13
LEMMOR
Ursprungligen postat av Kumabjorn
Numera är det primärt inom kejsarfamiljen, men i Japan var det tradition att man bytte namn flera gånger under livet. Ofta var det en ”gåva” från en högt uppsatt person. Går man igenom Tokugawa shogunerna var det många av dem som hade [B]Ie[/B] (&#23478 som inledande tecken i sitt namn som en hyllning till klanens grundare. Kejsarnamnen som används är egentligen deras postuma namn, alltså aldrig något användes under deras levnad, det eftersom de efter sin död uppgått i gudomligheten. Problemet i dessa sammanhang är benämningen gud/gudomlig eftersom vi sitter fast i vår kristna omnpotenstro. Det japanska kami (&#31070 har inte alls den innebörden, de är mer som Asa eller Grekiska/Romerska gudar med en massa mänskliga tillkortakommanden.




Håller på att besvara den på bloggen. Väckte en del gamla minnen till liv. Länk kommer när den är uppe.

Och här är länken.



Stort tack!
Som vanligt, ett fullödigt svar!
I vår samtid, byts väl inga namn längre dock, eller?

———

Samuraj - Seikoen

Fantastiskt kåseri, igen!

Har nu lyckats bringa klarhet i deras respektive etableringsdatum, samt lite annan intressant info.

Seikoen startade 1973.
Samuraj 1978.

Dessvärre stängdes båda, efter att deras ursprungliga ägare, drivit verksamheterna i 30+ år, på ett föredömligt och kvalitativt sett högt stående Japanskt sätt.

Med tanke på att adressen var Stockholm Sverige, och råvarutillgången naturligtvis inte gick att jämföra med den i Japan, var deras nivå (oftast) ändå häpnadsväckande hög.

Många är vittnesmålen från Japanska turister eller affärsmän, som sällan eller aldrig, åt exempelvis Sushi, utomlands, men gjorde det på dess båda.

Tyvärr lever bara deras namn vidare, i nya regier, vilka inte är Japanska, och enligt det allt vanligare och (i mina ögon) förhatliga ”Fusionköket”.

Jag är väl stockkonservativ, som inte förstår tjusningen hos ett kök som erbjuder rätter eller avsmakningsmenyer med Thai-Viet-Korean BBQ/Bulgogi - Kinesiska resp Japanska köket, tillagat av ”En tusenkonstnär” vid spisen, som är halvbra på mycket men inte riktigt vass på någonting!
#6686 2019-05-01, 10:17
Kumabjorn
Ursprungligen postat av LEMMOR
Stort tack!
Som vanligt, ett fullödigt svar!
I vår samtid, byts väl inga namn längre dock, eller?



Tack för vackra ord.
Och för att svara på frågan. Jodå, det sker. Men huvudsakligen bland sumo-brottare och artister. De blir så kända under sina nya namn att de även byter dem juridiskt helt enkelt för att det underlättar tillvaron på kommunalkontoret.
#6687 2019-05-01, 10:22
LEMMOR
Ursprungligen postat av Kumabjorn
Tack för vackra ord.
Och för att svara på frågan. Jodå, det sker. Men huvudsakligen bland sumo-brottare och artister. De blir så kända under sina nya namn att de även byter dem juridiskt helt enkelt för att det underlättar tillvaron på kommunalkontoret.


Aha, se där! Skatteplanering?
#6688 2019-05-01, 10:25
Kumabjorn
Ursprungligen postat av LEMMOR
Aha, se där! Skatteplanering?


Snarare inkomstplanering. De vill ha den juridiska rätten till namnet så andra inte kan bruka det utan tillstånd. Det är ofta lite udda namn. Påhittade varianter.
#6689 2019-05-01, 10:56
LEMMOR
Ursprungligen postat av Kumabjorn
Snarare inkomstplanering. De vill ha den juridiska rätten till namnet så andra inte kan bruka det utan tillstånd. Det är ofta lite udda namn. Påhittade varianter.


Jag förstår, skydd av varumärket mao.
#6690 2019-05-01, 11:06
LEMMOR
Ursprungligen postat av Kumabjorn
Snarare inkomstplanering. De vill ha den juridiska rätten till namnet så andra inte kan bruka det utan tillstånd. Det är ofta lite udda namn. Påhittade varianter.


Har alltid undrat hur stora pengar det är inom ”Sumo” i Japan.

Är det jättepengar, som inom proffsboxning - fotboll - basket etc?

Toppnamnen inom divisionen Makuuchi, och som lyckas uppnå Yokozuna, vad kan dom dra in per år?
#6691 2019-05-01, 11:17
Kongruensbojd
Happy Reiwa, allesammans!

Drack nyss ett krus reiwaöl. Smakade som vanlig Super Dry, men vad gör man inte för hajpen?

Bäst jag slutar här. Annars kommer reiwakommissionen!
#6692 2019-05-01, 11:31
Kumabjorn
Ursprungligen postat av LEMMOR
Har alltid undrat hur stora pengar det är inom ”Sumo” i Japan.

Är det jättepengar, som inom proffsboxning - fotboll - basket etc?

Toppnamnen inom divisionen Makuuchi, och som lyckas uppnå Yokozuna, vad kan dom dra in per år?


Det tillhör inte den offentliga domänen, men här är ett försök till förklaring. Det finns fler inlägg om sumo där.
#6693 2019-05-01, 11:37
LEMMOR
Ursprungligen postat av Kumabjorn
Det tillhör inte den offentliga domänen, men här är ett försök till förklaring. Det finns fler inlägg om sumo där.


Tack!

Föredömlig redogörelse, som vanligt.
#6694 2019-05-02, 14:01
bjornebarn
Ursprungligen postat av Kumabjorn
Kejsarnamnen som används är egentligen deras postuma namn, alltså aldrig något användes under deras levnad, det eftersom de efter sin död uppgått i gudomligheten.


Hör det ihop med de namn som japaner får i dag om de genomgår en buddhistisk begravning?
#6695 2019-05-02, 22:25
Domyoji
Ursprungligen postat av Kongruensbojd
Drack nyss ett krus reiwaöl. Smakade som vanlig Super Dry, men vad gör man inte för hajpen?


Sluta vara japansk innan jag blir arg www

Vet att du annars e lite smått anti vilket jag hellre skålar för

Annars... Ja, då har solen stigit för tredje gången under Reiwa nu, ingen 'jikkan' alls, känns precis som vilken annan dag som helst, fy så underligt, va?
#6696 2019-05-03, 02:30
Kumabjorn
Ursprungligen postat av bjornebarn
Hör det ihop med de namn som japaner får i dag om de genomgår en buddhistisk begravning?


Ja och nej, som du förstår kräver det en längre utläggning. Återkommer med länk när jag är klar. Kan dröja en vecka eftersom jag just nu är upptagen med diverse andra aktiviteter. Men frågan är intressant och värd att utredas i lite mer detalj.