Japan och Japanska nötköttshistorien
Wagyu Beef - Kobe Beef och de övriga, numera i västvärlden (så sent som 1960-1980 talet) världsberömda exklusiva Japanska köttraserna och varumärkena, känner säkert de flesta till idag.
90% av all Wagyu Beef kommer från den ras som kallas Kuroge Washu - Japanese Black, och är likt alla andra Japanska biffdjur, Mukaku Wushu - Akaushi Washu och den mycket litet, 1-2% förekommande rasen Nihon Tankaku Wushu omgärdade av strikta regelverk, vad gäller uppfödning - stad/by eller prefektur den får födas upp i och mycket annat.
Som vanligt när Japaner gör något, gör dom det ordentligt, och man måste med tanke på att dessa rasers framgångar som biffdjur kom relativt sent, beundra Japanernaför den bedriften.
Något som förbryllar mig i sammanhanget och kanske kan besvaras av någon mer sakkunnig i ämnet är:
1. När kom nötboskap till Japan?
2. När började Japaner äta nötkött?
3. Åt man nötkött under Meiji perioden?
4. Stämmer det, som vissa uppgifter vill göra gällande, att ursprungligen åt endast ”krigare” nötkött?
5. Var dessa djur ursprungligen endast arbetsdjur, och åts inte alls?
6. Vad tycker de Japanska producenterna, om den uppblandning och ”cross-breeding” som sedan ett antal år pågått i Australien - USA - Kanada mfl länder, som enligt många alltmer blir en helt annan produkt än orginalet.
Tack på förhand!