Hitta diskussioner med liknande innehåll

Maten i Kina

#109 2012-06-25, 05:11
Leke
Jag håller med om att 粽子 är riktigt äckligt. Åt en med 红豆 i, fy fan säger jag bara. Inte heller roligt när man blir bjuden hela tiden.
#110 2012-08-07, 17:44
Sweetiepie
Frågade en vän som bara några få veckor om året åker hem till sina föräldrar: "Vad äter du för god mat hemma?"

JAG 17:57:07
你在家吃什么好吃的
KINES 17:58:21
葡萄 我爸烧的红烧肉 鱼头汤

Svaret på vad för extra gott denna tjej njutit av hemma är alltså:
* Vindruvor
* Soppa på fiskhuvud
* 红烧肉 som pappa lagat. Det är "köttbitar" fast det är 10% kött och 90% fett. Google bilder. Jag gillar det inte för det känns som att bara äta fett.

Jag blev i Hangzhou bjuden på en av deras "specialiteträtt" 东坡肉 ( Google Bilder ). Detta är i princip som 红烧肉 fast det är inget kött på utan bara fett....
#111 2012-08-07, 19:10
jonkarpappa
红烧肉 är djävulens skapelse. Vem fan kan seriöst påstå att den skiten är god? Shanghainesisk mat i allmänhet är ju fruktansvärd, förutom några få rätter då som t ex 糖醋排条 och så klart 小笼包. De lyckas oftast inte heller göra god mat från övriga kinesiska kök, nej usch och fy!

Sichuan och Hunan erbjuder enligt mig de bästa köken i Kina, några favoriter är 四川香辣虾,红油抄手 och 酸辣粉. Xinjiangmat såsom 羊肉炒饭 eller ett bra tillagat 羊肉串 är också mycket gott. 新加坡炒面 är en annan klassiker som aldrig slår fel. Synd bara att det inte går att få tag på någon av dessa rätter i Sverige...
#112 2012-08-08, 07:17
Lordshin
Kinesisk matlagning känns inte så avancerad, typ 90% av maträtterna (siffra tagen ur luften) är ju typ bara hackade ingredienser slängda i wooken..
Däremot är det mesta gott!

Den vidrigaste rätten jag fått in var nån hink med slaktavfall, typ gristarmar å annat äckel.
Det konstigaste jag ätit (enligt mitt tycke) är nog kycklingfötter, smaken är okej, men det river lite obehagligt i halsen.
Hund är helt okej (koreanskt grillhak åt jag det på, så kanske inte räknas som kinesisk mat).
Sen finns det en rätt som heter typ torr skål/gryta med ank huvuden, vilket är typ en hög klyvna ankhuvuden där man sitter med plasthandskar och gnager kött och hjärna, faktiskt var smaken helt okej,lagom kryddat, men mätt blir man ju inte
Har testat sichuan mat nån gång med, men det var för starkt, gick inte att äta typ
#113 2012-08-08, 10:22
takeitchill
Shaanxi har annars ett ganska bra kök också tycker jag.
#114 2012-08-15, 08:26
Jonipoon
Den godaste kinesiska maten är helt klart den från det shanghainesiska köket, och Xinjiang-köket.

Jag kan helt enkelt inte förstå varför så många tycker Sichuan-maten är bäst. I min mening är det bara chili och andra starka kryddor i ALLTING, som helt enkelt förstör originalsmaken. Det blir liksom ingen variation över huvud taget. I och för sig är väl 宫保鸡丁 rätt god, men annars är det mesta skit.

小笼包, 饺子 och 糖醋小排 är ju favoriterna annars, plus att jag gillar 粽子 som frukostmat. Det shanghainesiska köket har ju för övrigt de topp klass godaste efterätterna i hela Kina. Jag kan inte namnet på alla, men det finns så förbaskat många goda söta grejer. Brukar nästan alltid ha fler sötsaksdishes än vanliga dishes när jag går på Shanghainesisk restaurang. Och så öl på det - fyfan vad gott.
#115 2012-10-26, 21:35
Sweetiepie
Jag är nöt-allergiker, och jag pratar med en Kines att det är jättevanligt att restauranger använder 花生油, alltså jordnöts-olja att laga all mat med. Att hemma hos henne så använder de "alltid" jordnötsolja.

Var länge i Kina och hörde aldrig talas om detta. Vad är sant?
#116 2012-10-27, 11:43
chulieee
Jag har bott i Kina i snart 1,5 ar, jag har mest varit i Fujian och Guangdong.

Maten har suger, speciellt i Fujian, Guangdong nagot battre. Har varit pa manga olika sorters restauranger, och hemma hos folk, men det ar ytterst sallan jag kan ata mig matt och belaten, har heller aldrig njutit av kinesisk mat (forotum den i Sverige )

Det ar sa javla enformigt, snalt med gott kott, ben och skit, ackliga kryddor.

Nar det galler kryddningen kanns det ofta som de vraker pa med chili for att det ska smaka nagot, men resultatet blir da bara att det branner till lite i munnen, alltsa inte denna harmoni utav olika kryddor som vi ar vana vid i europa.

Kottet, ja vad fan ska man saga? Har varit inne i mangder med supermarkets men de saljer bara kott fran benen (nar det galler oxkott), vart tar alla goda oxfileer vagen? Har varit pa en hel del av dessa stek restauranger, men kottet dar ar ingen hojdare, verkar nastan som de pressar ihop kottbitar? Finns aldrig de dar harliga insprangda fettet. Nagot som irriterar mig ar nar man gar och hadlar, nar man kommer till kottdisken star alla kineser o pillar o drar i kottet, som man sedan ska ata, varfor? sa javla ackligt...


Jag anser kineser lagar maten for snabbt, det later aldrig kryddorna (om det finns) gifta sig och bilda en trevlig smak.

De lokala maten har i Fujian ar ju vidrig, vill inte ens tanka pa det. Typ havsmaskar i gele, agg med ungar i, ackliga soppor med inalvor i osv.

Det kanns inte som kineser har denna pasion for mat som vi i vast har, det bara slanger ihop nagot som mattar.

Hygien verkar de inte bry sig sa mycket om, ser dessa inalvsstand overallt, dar det ligger ackligheter i solskenet.

Nagot som dock ar bra med Kina nar det galler mat ar att det ofta finns ganska stort utbud av utlandska restauranger och man har tillgang till mat 24 timmar om dygnet, om man bor i en stad vill saga.

Jag skriver alltsa mina personliga asikter om maten i Guangdon och framforallt Fujian, maten langre norrut verkar ju vara battre? Peking anka t.ex. eller shuijiao, har dock inte provat sa mycket darifran an.

Sedan jag kom till Kina ater jag mycket mindre, och det kanns som jag ater endast for att overleva om man inte gar till nagon bra thairestaurang, pizzeria, sushi osv.

Stor mig mycket pa maten har, kanns som jag hamnat fel rent matmassigt, da jag tycker att thaimat ar valdigt gott, koreansk mat ar god, japansk mat ar en riktigt hojdare, Indisk mat ocksa den valdigt god, men det kinesiska koket.......
#117 2012-10-27, 11:48
MartinStLouis
红烧肉 lät inge gott alls, vad smakar det egentligen? Har svårt att förstå hur enbart fett kan vara gott o tugga på
#118 2012-10-27, 11:53
Sweetiepie
Ursprungligen postat av chulieee

Det kanns inte som kineser har denna pasion for mat som vi i vast har, det bara slanger ihop nagot som mattar.

Intressant inlägg. Mina slutsatser efter ett par år i Kina är i princip som din

Men det du skrev här om att kineser bara slänger ihop något för mätta. Många kineser säger exakt detsamma om Svensk matkultur. Dvs att det är DE som lagar för njuta och det är VI som lagar för att fylla magen.

Själv är jag ett fan av god mat och det svenska köket med mycket influenser utav rätter och kryddor ifrån europa så blir det en stor variation. Så jag förstår inte hur man inte kan se ner på t.ex sichuan-köket där all mat bara bränner i munnen utan annan smak.

Ursprungligen postat av MartinStLouis
红烧肉 lät inge gott alls, vad smakar det egentligen? Har svårt att förstå hur enbart fett kan vara gott o tugga på


Det smakar som det ser ut. Men fettet är löst och inte segt.
#119 2012-10-27, 13:17
chulieee
Ursprungligen postat av Sweetiepie
Intressant inlägg. Mina slutsatser efter ett par år i Kina är i princip som din

Men det du skrev här om att kineser bara slänger ihop något för mätta. Många kineser säger exakt detsamma om Svensk matkultur. Dvs att det är DE som lagar för njuta och det är VI som lagar för att fylla magen.

Själv är jag ett fan av god mat och det svenska köket med mycket influenser utav rätter och kryddor ifrån europa så blir det en stor variation. Så jag förstår inte hur man inte kan se ner på t.ex sichuan-köket där all mat bara bränner i munnen utan annan smak.



Det smakar som det ser ut. Men fettet är löst och inte segt.


Jo, det sager dom for att de gillar sin mat och inte varan mat, men det ar ju latt att jamfora, min mamma i Sverige lagar mat till oss pa minst en timme, min frus mamma slanger ihop nagot pa max en kvart, pa restauranger gar det mycket snabbare, kanns som hastverk. Var mat tar langre tid och kraver mer planering, sa ar det generellt.

Nagot som skiljer sig mycket mellan var mat ar ocksa att vi har tagit det basta fran hela varlden, pa en normal vecka ater en normalsvensk mat som herstammar fran manga delar av varlden. Kineser ater bara sitt och har alltid gjort, det har alltsa aldrig skett nagon riktig forandring/forbattring.

Hur sag var mat ut for langesen? saltat flask med potatis, peppar var exotiskt, sedan borjade vi laga matratter fran hela varlden, fa tillgang till allt det goda fran hela varlden. For mig kanns det som att kineserna fortfarande ar pa det dar "potatis och flask" -stadiet.
#120 2012-10-27, 14:27
chulieee
Man kan trycka i sig alla mojliga ackligheter som vi egentligen tycker ar rens och bor slangas, kycklingfotter, tarmar, fiskhuvud (lax), men vill man ha tag pa fileerna fran laxen ar det fan sa mycket svarare. Vart tar allt det goda vagen? Jag blir galen, man tanker till exempel, fan vad gott det skulle vara med kokt lax och potatis ikvall, sa gar man och kollar, fragar efter lax, jaha, ett javla huvud ar vad de saljer, samma med t.ex. oxkott, var finns den dar mora, saftiga, tjocka, feta entrecoten? Brukar finnas en del ackligt kott som de kallar niupai som ar marinerat, men skivorna ar ju for tunna och oftast ar kottet otroligt segt...

Och fisken de ater? Det ar ju mestadels ackliga insjofiskar fulla med ben, sant som man fick pa kroken i an nar man var liten men som foraldrarna sa var oatligt. Mort och id, fyfan.