Jag har bott i Kina i snart 1,5 ar, jag har mest varit i Fujian och Guangdong.
Maten har suger, speciellt i Fujian, Guangdong nagot battre. Har varit pa manga olika sorters restauranger, och hemma hos folk, men det ar ytterst sallan jag kan ata mig matt och belaten, har heller aldrig njutit av kinesisk mat (forotum den i Sverige
)
Det ar sa javla enformigt, snalt med gott kott, ben och skit, ackliga kryddor.
Nar det galler kryddningen kanns det ofta som de vraker pa med chili for att det ska smaka nagot, men resultatet blir da bara att det branner till lite i munnen, alltsa inte denna harmoni utav olika kryddor som vi ar vana vid i europa.
Kottet, ja vad fan ska man saga? Har varit inne i mangder med supermarkets men de saljer bara kott fran benen (nar det galler oxkott), vart tar alla goda oxfileer vagen? Har varit pa en hel del av dessa stek restauranger, men kottet dar ar ingen hojdare, verkar nastan som de pressar ihop kottbitar? Finns aldrig de dar harliga insprangda fettet. Nagot som irriterar mig ar nar man gar och hadlar, nar man kommer till kottdisken star alla kineser o pillar o drar i kottet, som man sedan ska ata, varfor? sa javla ackligt...
Jag anser kineser lagar maten for snabbt, det later aldrig kryddorna (om det finns) gifta sig och bilda en trevlig smak.
De lokala maten har i Fujian ar ju vidrig, vill inte ens tanka pa det. Typ havsmaskar i gele, agg med ungar i, ackliga soppor med inalvor i osv.
Det kanns inte som kineser har denna pasion for mat som vi i vast har, det bara slanger ihop nagot som mattar.
Hygien verkar de inte bry sig sa mycket om, ser dessa inalvsstand overallt, dar det ligger ackligheter i solskenet.
Nagot som dock ar bra med Kina nar det galler mat ar att det ofta finns ganska stort utbud av utlandska restauranger och man har tillgang till mat 24 timmar om dygnet, om man bor i en stad vill saga.
Jag skriver alltsa mina personliga asikter om maten i Guangdon och framforallt Fujian, maten langre norrut verkar ju vara battre? Peking anka t.ex. eller shuijiao, har dock inte provat sa mycket darifran an.
Sedan jag kom till Kina ater jag mycket mindre, och det kanns som jag ater endast for att overleva om man inte gar till nagon bra thairestaurang, pizzeria, sushi osv.
Stor mig mycket pa maten har, kanns som jag hamnat fel rent matmassigt, da jag tycker att thaimat ar valdigt gott, koreansk mat ar god, japansk mat ar en riktigt hojdare, Indisk mat ocksa den valdigt god, men det kinesiska koket.......