Hitta diskussioner med liknande innehåll

Maten i Kina

#133 2012-11-25, 15:48
ottozon
Ursprungligen postat av Sweetiepie
Hänger inte med riktigt.
Så väljer ni/hon restaurangen med mycket folk eller den med lite folk?


Vi/hon väljer den med mycket folk.

Personligen gillar jag små lokala familjerestauranger med många gäster framför större och dyrare restauranger som ofta inte har så många gäster, men där kostar det desto mer. Hittade faktiskt en liten sådan familjerestaurang rätt nära Svenska Ambassaden i Sanlitun i Beijing som har fantastiskt god mat för under tio kronor, inklusive öl. Ligger märkligt nog alldeles bredvid ett nytt köpcentrum där priserna är minst tiodubbla på restaurangerna. Det är nog bara ett tiotal platser inomhus, men vår, sommar och höst slår de upp ett bord och kommer med stolar så man kan sitta utomhus på trottoaren eller på trottoaren på andra sidan gatan.
#134 2012-11-26, 00:05
Urandir
Ursprungligen postat av ottozon
Vi/hon väljer den med mycket folk.

Personligen gillar jag små lokala familjerestauranger med många gäster framför större och dyrare restauranger som ofta inte har så många gäster, men där kostar det desto mer. Hittade faktiskt en liten sådan familjerestaurang rätt nära Svenska Ambassaden i Sanlitun i Beijing som har fantastiskt god mat för under tio kronor, inklusive öl. Ligger märkligt nog alldeles bredvid ett nytt köpcentrum där priserna är minst tiodubbla på restaurangerna. Det är nog bara ett tiotal platser inomhus, men vår, sommar och höst slår de upp ett bord och kommer med stolar så man kan sitta utomhus på trottoaren eller på trottoaren på andra sidan gatan.




Bästa maten jag har haft i Beijing var i Songjiazhuang för 4 år sedan när området fortfarande var helt okänt, nu håller stället på att bli den största tunnelbanehållplatsens i Beijing x.x Fanns inget bättre än att gå dit från jobb, sätta sig på deras risiga pallar, bli serverad varmt vatten av en minderårig arbetare och beställa en gongbaojiding med extra jordnötter samt en ganbiandoujiao
#135 2012-12-23, 22:45
dxdp
Ursprungligen postat av Sweetiepie

* 红烧肉 som pappa lagat. Det är "köttbitar" fast det är 10% kött och 90% fett. Google bilder. Jag gillar det inte för det känns som att bara äta fett.


Ursprungligen postat av jonkarpappa
红烧肉 är djävulens skapelse. Vem fan kan seriöst påstå att den skiten är god? Shanghainesisk mat i allmänhet är ju fruktansvärd, förutom några få rätter då som t ex 糖醋排条 och så klart 小笼包. De lyckas oftast inte heller göra god mat från övriga kinesiska kök, nej usch och fy!


Har bara ätit 红烧肉 i Sverige tillagad av kinesiska vänner och de påstod att de tillagade det på ett autentiskt vis och jag tyckte det var gott. Visst, det känns fel att sitta och tugga på mest fett, men efter ett tag kom jag in i det i alla fall.
#136 2012-12-24, 11:59
Flingkaptenen
Ursprungligen postat av dxdp
Har bara ätit 红烧肉 i Sverige tillagad av kinesiska vänner och de påstod att de tillagade det på ett autentiskt vis och jag tyckte det var gott. Visst, det känns fel att sitta och tugga på mest fett, men efter ett tag kom jag in i det i alla fall.


Den rätten är jävlig god imho, som sagt det enda negativa är att det bara är fett. Men det lilla köttet som finns är ruskigt gott
#137 2012-12-25, 19:20
Bairuilong
Ursprungligen postat av dxdp
Har bara ätit 红烧肉 i Sverige tillagad av kinesiska vänner och de påstod att de tillagade det på ett autentiskt vis och jag tyckte det var gott. Visst, det känns fel att sitta och tugga på mest fett, men efter ett tag kom jag in i det i alla fall.

Ursprungligen postat av Flingkaptenen
Den rätten är jävlig god imho, som sagt det enda negativa är att det bara är fett. Men det lilla köttet som finns är ruskigt gott


Jag håller med ovanstående om att 红烧肉 är ganska gott trots (på grund av) mängden fett.

En kuriosa som nämndes på Kinas Mat (SVT) är att detta var Mao Zedong's favoriträtt.

Mvh
#138 2013-01-18, 12:06
Jag var nyligen i Chongqing. Hot pot (eldgryta) är stadens nationalrätt.
En stor gryta, där ena sidan är fullproppad med starka kryddor medan den andra är mildare.
Tillbehören är råa och skall tillagas genom att doppa dem i grytan.
Jag fick in, mage, svamp, köttliknande vita saker och några andra saker. Extremt starkt och luktar
kloak. Deras kryddor stinker långa vägar runt om i staden. Tog en bit sallad och min tunga var bedövad i en kvart. Såg precis ut som ett vanligt salladsblad, men icke!

Otroligt dålig mat överallt. Inte ens riset är gott. Överkokt och äckligt. Och ölen, finns bara 3,2% till 4,2% alkoholstyrka. Jag chansade en gång, eftersom menyn var på Kinesiska, pekade på ett av orden i menyn där drickat fanns. Kom in en tändare och ett paket cigg.

Ett bra bantningstips är att åka till Chongqing i 2 månader.

Vad är det med Kina och deras toaletter? Luktar alltid starkt urin. Även på de fina köpcentrumen där en person jobbar inne på toan. Jag tänkte här luktar det nog fräscht, men icke!
#139 2013-01-18, 15:57
svensk0kina
Ursprungligen postat av Mr.Alexander
Jag var nyligen i Chongqing. Hot pot (eldgryta) är stadens nationalrätt.
En stor gryta, där ena sidan är fullproppad med starka kryddor medan den andra är mildare.
Tillbehören är råa och skall tillagas genom att doppa dem i grytan.
Jag fick in, mage, svamp, köttliknande vita saker och några andra saker. Extremt starkt och luktar
kloak. Deras kryddor stinker långa vägar runt om i staden. Tog en bit sallad och min tunga var bedövad i en kvart. Såg precis ut som ett vanligt salladsblad, men icke!

Otroligt dålig mat överallt. Inte ens riset är gott. Överkokt och äckligt. Och ölen, finns bara 3,2% till 4,2% alkoholstyrka. Jag chansade en gång, eftersom menyn var på Kinesiska, pekade på ett av orden i menyn där drickat fanns. Kom in en tändare och ett paket cigg.

Ett bra bantningstips är att åka till Chongqing i 2 månader.

Vad är det med Kina och deras toaletter? Luktar alltid starkt urin. Även på de fina köpcentrumen där en person jobbar inne på toan. Jag tänkte här luktar det nog fräscht, men icke!



Hot pot ar en av mina favoriter.
En fraga varfor bestallde du mage? Jag gillar mest lamm och svamp.
Kinas mat varierar mycket, personligen gillar jag "ma la" peppar med chilly.....

Jag ager en restuarang med hot pot i Hunan....
#140 2013-01-18, 16:00
svensk0kina
Ursprungligen postat av Bairuilong
Jag håller med ovanstående om att 红烧肉 är ganska gott trots (på grund av) mängden fett.

En kuriosa som nämndes på Kinas Mat (SVT) är att detta var Mao Zedong's favoriträtt.

Mvh


En vinterdag i Hunan, Mao Zedong hemstand, regn och 5 grader ute och inne! I dessa dagar varmer denna ratt. Om den ar gjord av en skicklig kock...mnmmm....Men den tar timmar att tillaga och manga fuskar....
#141 2013-01-18, 22:32
Sweetiepie
Jag är just hemkommen ifrån min senaste Kina-resa och med nya "matupplevelser"

Jag bodde några dagar hemma hos en kinesisk familj i Guangdong-provinsen. Varje middag åt vi hot pot, och vi åt nästan samma saker varje dag. En dag bakade vi dumplings som sedan ångkoktes och stektes. Såg ut såhär: http://i.imgur.com/gglxM.jpg?1

Sista middagen var extra fin. Anka, kyckling och grismage. Såg ut såhär: http://i.imgur.com/wjyY5.jpg?1 Vad tycks? Såsen nedan är att dippa i. Det ser inte så trevligt ut eftersom det är så mycket ben i maten ( http://i.imgur.com/ZJ0qk.jpg?1 ).

Det godaste kinesmaten är de vanliga wookade rätterna på restauranger.
#142 2013-01-19, 10:43
takeitchill
Ursprungligen postat av ottozon
Vi/hon väljer den med mycket folk.

Personligen gillar jag små lokala familjerestauranger med många gäster framför större och dyrare restauranger som ofta inte har så många gäster, men där kostar det desto mer. Hittade faktiskt en liten sådan familjerestaurang rätt nära Svenska Ambassaden i Sanlitun i Beijing som har fantastiskt god mat för under tio kronor, inklusive öl. Ligger märkligt nog alldeles bredvid ett nytt köpcentrum där priserna är minst tiodubbla på restaurangerna. Det är nog bara ett tiotal platser inomhus, men vår, sommar och höst slår de upp ett bord och kommer med stolar så man kan sitta utomhus på trottoaren eller på trottoaren på andra sidan gatan.


Kan verkligen inte hålla med, du har förmodligen gått till dåliga restauranger i den övre prisklassen. Men om du vet vart du skall gå så är det oerhört mycket godare samt fräshare mat än hålen i väggen där du äter för en 10a, maten på 10kuai restuarangerna är inte i det fräshaste laget. Men i alla prisklasser finns det dåliga samt bra restauranger. Betalar du mer får du även en mysigare atmosfär än smutsiga väggar och öppna kalla gatkök.

De populära samt dyra resturangerna har oftast kö utanför så nog är det mycke gäster på sådanna, gå under middagstiden till ett populärt shoppingcentrum som har ett stort utbud av restauranger så skall du nog se det att många sitter på små stolar utanför och väntar på plats, en vanlig syn.

Själv äter jag alltid på dessa ställen där man betalar runt 200 per person och jag är för det mesta nöjd men då vet vad som är bra och inte i staden där jag bor. Men ibland är det väldigt gott med kalla nudlar på gatan också .

Ni missar mycket mat av att bara äta på dem billiga ställen i 10-30kuai klassen, de flesta billiga restuarangerna har ofta samma utbud i form av deras lista av 家常菜。
#143 2013-01-19, 17:53
Bairuilong
Ursprungligen postat av ottozon
...Personligen gillar jag små lokala familjerestauranger med många gäster framför större och dyrare restauranger som ofta inte har så många gäster...

Ursprungligen postat av takeitchill
Kan verkligen inte hålla med, du har förmodligen gått till dåliga restauranger i den övre prisklassen...


Jag håller med er båda två.

Det finns definitivt mycket gott i de små billiga haken, men det finns även en hel del sunkigt också.
Framför allt miljön förbättras ju dramatiskt om man går till de finare ställena, men det blir ju även en ökning i elegansen på maten och utbudet ökar i menyn.

Dock så ska man inte vara säker på att det blir fräschare kökshygien på de lyxigare ställena. Oftast kan man nog anta att det är så, men jag har varit i restaurangkök även i de övre prisklasserna där det inte alltid ser ut som man vill önska.

Själv fördelar jag vanligen restaurangbesök ganska jämt över hela spektrumet och det går att hitta gott i alla prislägen.

Mvh
#144 2013-01-19, 18:02
Bairuilong
Ursprungligen postat av Sweetiepie
...Sista middagen var extra fin. Anka, kyckling och grismage. Såg ut såhär: http://i.imgur.com/wjyY5.jpg?1 Vad tycks? Såsen nedan är att dippa i. Det ser inte så trevligt ut eftersom det är så mycket ben i maten ( http://i.imgur.com/ZJ0qk.jpg?1 )...


Du har ju tidigare i forumet varit tydlig med din inställning till det kinesiska köket och vill man så kan man ju alltid hitta bilder som ser oaptitliga ut.
Jag ställer mig bakom "ordspråket"(?):
"Japanese food looks good but taste like shit. Chinese food looks like shit but taste good."

Jag kan hålla med dig om att det är ganska lätt att ta bilder från kinesiska matbord som inte ser så tilltalande ut, men fotar man havregrynsgröt eller bruna bönor så är ju inte det så vackert det heller.

Det är mycket förvånande att du med din relativt långa tid i Kina inte hittat mat som tilltalar dig då utbudet är så gigantiskt.

Mvh