Ursprungligen postat av FetFulElak
Grunden i kinesisk mat är väl ändå just grönsaker... Sen måste man ju tillägga att Kina är stort som fan, ungefär som Europa, och matkulturen varierar ju en hel del med klimatet (som skiljer sig från norr, syd, öst och väst).
Det är helt rätt och det finns ju fem-sex olika "kinesiska kök" med HELT olika matkultur. Här i Beijing är det Beijingköket med nudlar och jiaozi (degknyten med fyllning) som gäller för det mesta och det är mycket gott! Annars gillar jag Sichuankökets mat bäst med den extremt kryddstarka maten och det finns massor av Sichuanrestauranger i Beijing där man kan äta för en spottstyver av vad det kostar på restaurang i Sverige. I Sverige är det nästan uteslutande det kantonesiska köket från södra Kina som gäller med sina sötsura maträtter. Ingen höjdare för min del.
Den maträtt som de flesta utlänningar brukar gilla är "Gong bao ji ding" som är kycklingtärningar blandat med jordnötter, salladslök och kryddor. Det är helt underbart gott och när de frågade utlänningar på kinesisk TV i samband med OS i Beijing svarade nästan alla att just "Gong bao ji ding" var den godaste kinesiska maträtten.
Annars är just kycklingfilé inte något kineser äter särskilt mycket och det är den absolut billigaste delen på kycklingen. Vi har en släkting som alltid skär bort kycklingfilén och ger till sina hundar innan hon tillreder kycklingen! Kineser vill alltid ha kött med ben.
Samma gäller med fläskfilé som är helt otroligt billig och jag skulle gissa att priset ligger på mindre än en femtedel mot i Sverige, men då är det dagsfärsk fläskfilé och inte frusen eller inplastad som i Sverige.