Hitta diskussioner med liknande innehåll

Maten i Kina

#49 2011-11-13, 12:52
arroe
Jag håller verkligen med föregående talare, de erfarenheter du varit med om kom iaf jag ifrån första 2 veckorna. Dvs att man lärde sig vad man skulle beställa och vilka restauranger man skulle äta på.

Hur kan dim sum inte nämnts i tråden ännu!? Det bästa av allt med det kinesiska köket! Härliga dumplings, sött mangobröd och vårrullar!?

Kanske är vanligare i södra delarna då jag bodde i Hong Kong och reste mestadels i södra Kina?
#50 2011-11-13, 18:38
meowth
Känns som att TS problem är att han är för snål helt enkelt, vilket har lett till att han skaffat sig ett lågkvalitativt umgänge.

Hur kan du jämföra skolmat för 15kr vs. svensk krogmat på 100+? TS, vad är det dyraste du har ätit i Kina som du själv har betalat för?
#51 2011-11-14, 06:01
Min-Mamma
Vad kostar 4 små rätter i Kinesien?
#52 2011-11-14, 07:03
Sweetiepie
Ursprungligen postat av Min-Mamma
Vad kostar 4 små rätter i Kinesien?

Tror inte något sådant finns i Kina. Siffran fyra är dessutom ett otursmummer så det skulle aldrig finnas något som ens heter så. Ordet fyra och död låter snarlikt på kinesiska.
#53 2011-11-14, 07:21
FetFulElak
Ursprungligen postat av Urandir
Jävligt mycket synpunkter på din kritik, eller snarare mycket kritik på din kritik. Jag älskar det kinesiska köket, och anledningen till att jag gör det är för att jag kan äta precis vad jag vill, när jag vill och hur jag vill. Jämfört med Sverige kan jag beställa hem grillspett vid 3 tiden på natten när jag sitter och lirar spel över natten, jag kan dra och köpa vad fan jag vill när jag vill och man slipper handla för höga summor bara för att de ska leverera maten till ens hem. Sen skadar det inte att alla är så jävla glada och stolta över att man äter deras mat.

Min favoritmat här är ändåslänge 串, speciellt 羊肉串, 烤玉米, 烤馒头, 烤大蒜, 烤牛排, 烤鸡翅, 烤鸡心, 烤培根 m.m. Sen är en 干煸豆角 och en kall harbin skitfint till det.

Ska du äta 烤牛排, 烤鸡翅, 烤培根 så är det väl bättre att gå på Jensens Böfhus, Bryggeriet eller Cattleman In i Göteborg?

Grunden i kinesisk mat är väl ändå just grönsaker... Sen måste man ju tillägga att Kina är stort som fan, ungefär som Europa, och matkulturen varierar ju en hel del med klimatet (som skiljer sig från norr, syd, öst och väst).
#54 2011-11-15, 20:42
Min-Mamma
Ursprungligen postat av Sweetiepie
Tror inte något sådant finns i Kina. Siffran fyra är dessutom ett otursmummer så det skulle aldrig finnas något som ens heter så. Ordet fyra och död låter snarlikt på kinesiska.


Aha, tack.
#55 2011-11-20, 04:51
Karlskronabloggen
Ursprungligen postat av Sweetiepie
Tror inte något sådant finns i Kina. Siffran fyra är dessutom ett otursmummer så det skulle aldrig finnas något som ens heter så. Ordet fyra och död låter snarlikt på kinesiska.


Helt riktigt! I många hus här i Beijing finns inte våning 4, 14 eller 24 för man hoppar över dessa nummer eftersom de kan betyda otur och en del människor skulle inte vilja bo på på just dessa våningsnummer!
#56 2011-11-20, 05:09
Karlskronabloggen
Ursprungligen postat av FetFulElak

Grunden i kinesisk mat är väl ändå just grönsaker... Sen måste man ju tillägga att Kina är stort som fan, ungefär som Europa, och matkulturen varierar ju en hel del med klimatet (som skiljer sig från norr, syd, öst och väst).


Det är helt rätt och det finns ju fem-sex olika "kinesiska kök" med HELT olika matkultur. Här i Beijing är det Beijingköket med nudlar och jiaozi (degknyten med fyllning) som gäller för det mesta och det är mycket gott! Annars gillar jag Sichuankökets mat bäst med den extremt kryddstarka maten och det finns massor av Sichuanrestauranger i Beijing där man kan äta för en spottstyver av vad det kostar på restaurang i Sverige. I Sverige är det nästan uteslutande det kantonesiska köket från södra Kina som gäller med sina sötsura maträtter. Ingen höjdare för min del.

Den maträtt som de flesta utlänningar brukar gilla är "Gong bao ji ding" som är kycklingtärningar blandat med jordnötter, salladslök och kryddor. Det är helt underbart gott och när de frågade utlänningar på kinesisk TV i samband med OS i Beijing svarade nästan alla att just "Gong bao ji ding" var den godaste kinesiska maträtten.

Annars är just kycklingfilé inte något kineser äter särskilt mycket och det är den absolut billigaste delen på kycklingen. Vi har en släkting som alltid skär bort kycklingfilén och ger till sina hundar innan hon tillreder kycklingen! Kineser vill alltid ha kött med ben.

Samma gäller med fläskfilé som är helt otroligt billig och jag skulle gissa att priset ligger på mindre än en femtedel mot i Sverige, men då är det dagsfärsk fläskfilé och inte frusen eller inplastad som i Sverige.
#57 2011-12-08, 20:25
Haha kyckling filer och fläskfile, isbergsallad också :'(

Varför inte dom bitarna, torra som fan om man jämför med andra bitar. Bara white trash gillar såna bitar och isberg sallad för dom tro det är fint mat. Tråkigt att äta en av dom torraste biten på grisen och kycklingen.
#58 2011-12-09, 09:02
Karlskronabloggen
Ursprungligen postat av ExTRa92
Haha kyckling filer och fläskfile, isbergsallad också :'(

Varför inte dom bitarna, torra som fan om man jämför med andra bitar. Bara white trash gillar såna bitar och isberg sallad för dom tro det är fint mat. Tråkigt att äta en av dom torraste biten på grisen och kycklingen.


Det beror väl helt på hur man tillagar fläskfilé och kycklingfilé, men de flesta kineser gillar det helt klart inte, även om jag lyckats omvända åtminstone en mycket ung kines i Beijing som numera gillar samma mat som mig!
#59 2011-12-09, 23:24
MasterBait
Ursprungligen postat av Karlskronabloggen

Samma gäller med fläskfilé som är helt otroligt billig och jag skulle gissa att priset ligger på mindre än en femtedel mot i Sverige, men då är det dagsfärsk fläskfilé och inte frusen eller inplastad som i Sverige.


När var du i Kina egentligen? Priserna på matvaror har gått upp enormt de senaste åren.
#60 2011-12-10, 00:58
Karlskronabloggen
Ursprungligen postat av MasterBait
När var du i Kina egentligen? Priserna på matvaror har gått upp enormt de senaste åren.


Jag bor i Beijing just nu och en lagom fläskfilé till tre personer kostar kring tio kronor och de flesta grönsaker och frukter är i princip gratis med svenska mått mätt, 60 centiliter öl tre kronor, tre gula lökar en krona, ett kilo potatis två kronor, 50 cl brännvin fem kronor, två liter Pepsi sex kronor o s v.

Men visst har priserna stigit på det mesta de senaste åren och vissa varor kan jag se stiger nästan varje månad, men det är fortfarande otroligt billigt jämfört med Sverige. Sen finns det även många importerade varor som är betydligt dyrare än i Sverige.

På min favoritrestaurang kostade en jättskål med nudlar, köttsås och åtta grönsaker 8 kronor 2007, igår kostade den 19 kronor och dessutom tycker jag de har minskat på storleken.