Ursprungligen postat av karbonara
Nej, du har fel. Länder kan bryta mot WTO-regler, åka dit och behöva ändra sina lagar. Att det inte passar in i definitionen av att ha jurisdiktion över något i din aspiga hjärna är en annan diskussion.
Återigen, nej, WTO har ingen jurisdiktion över medlemsstaterna annat än vad medlemsstaterna har accepterat genom de avtal som WTO-medlemskapet innebär. Det enda WTO kan göra i praktiken om ett land väljer att inte följa de dekret som det får av organisationen, är att sätta upp sanktioner eller en blockad mot ett visst land tills det anpassar sig efter reglerna. Att inneha en jurisdiktion innebär att man med hjälp av en våldsmakt kan tvinga kriminella till att anpassa sig efter lag och ordning. Stater har en jurisdiktion över den mark de kontrollerar mha polisväsendet och sin militär. WTO har inga sådana möjligheter och man kan därmed inte tala om någon egentlig jurisdiktion, även om de har andra metoder att i praktiken tvinga medlemmar till lydnad. Det är vidare starkt begränsat inom vilka legala områden WTO över huvud taget har någonting att säga till om.
Ursprungligen postat av karbonara
Mm, och? Japan åkte, som sagt, dit i WTO (som har jurisdiktion över Japan btw) och så ändrade Japan sina importlagar för att göra WTO nöjda. Sedan försvinner ju mycket av det med bilaterala handelsavtal.
Eftersom du besitter sådan information får du gärna ge lite detaljer, annat än "Nej, Japan åkte dit i WTO så nu har de faktiskt inte längre några skatter på importerade produkter!!! jag vet faktiskt det för jag är bäst!!!!11!!11111!!! och jag gick faktiskt på världen bästa universitet!!!11!!!!111oneoneoen"
Uppenbarligen, som jag redan har visat, har Japan skatter på import av varor, och precis som jag visade är tullavgifterna på jordbruksprodukter väldigt höga relativt övriga produkter, samt skattesatserna på importerad alkohol. Att det kan finnas bilaterala handelsavtal med vissa länder är föga relevant för den här diskussionen, så länge du inte kan visa att dessa handelsavtal motsäger det ursprungliga påståendet att Japan har en protektionistisk skattepolitik.
En snabb googling visar att WTO kritiserade Japan redan 2011 pga detta, men enligt den här artikeln från 2015
https://blogs.wsj.com/japanrealtime/2015/10/06/tpp-deal-expected-to-shak...
så är planen iom TPP (som dock har lagts på is nu av Trump) fortfarande att ha skyhöga tullar på bland annat ris (778 %), men att de kommer att utöka kvoten som får gå in utan denna tull. Eftersom TPP är det nya avtal som är syftat att skapa så kallad "frihandel" inom Stillahavs-regionen verkar det inte som att WTOs hot var så mycket att vara rädd för trots allt.
Har du någonting av substans att komma med nu eller skall det bara vara mer barnsliga tillmälen?