Ursprungligen postat av alex1987
Hur mycket landingsbana behövs för att kunna landa en Boeing 737-800 egentligen, tycker exempelvis att banan på GSE är i kortaste laget ...
Det beror i första hand på banans friktion.
Just 800-modellen är lite av en bastart med sin höga landningsfart, men Säves 2000-metersbana ska inte vara några problem så länge det är sommar och torrt.
Jag har själv varit på grekiska Skiathos 1600-metersbana med en 737-800 och det funkade.
Däremot kan 2000 meter nog bli lite tight på vintern när banan får lägre värden för bromsverkan.
Ursprungligen postat av Red Machine
Jag har lite frågor angående detta med dimma och vilka parametrar ni använder för att bestämma om ni kan landa eller ej. Flög från Paris med Ryan Air för något år sedan med destination Skavsta men vi kunde dock inte landa på skavsta pga dimma så vi landade i Norrköping istället där det också var väldigt tjock dimma, eller åtminstone för en lekman så frågan är vad är gränsen för att ni skall kunna landa?
Merparten av den teoretiska biten i pilotyrket handlar om just det du frågar, så det går att skriva en hel del om det.
Jag berättar lite kortfattat och förenklat om det och länkar till lämpliga sidor på wikipedia, så får du fråga mer om du vill ha närmare förklaring.
När man planerar en flygning till en flygplats ska väderprognosen normalt sett vara tillräckligt bra för att man ska kunna landa med på flygplatsen befintliga inflygningshjälpmedel.
Skavsta har, precis som de flesta svenska flygplatser, något som kallas
ILS kategori 1, vilket innebär att bansikten (
RVR) ska vara minst 550 meter och molnbasen minst 200 fot (60 meter).
RVR betyder att det ska gå att se de högintensiva inflygningsljusen på det givna avståndet. Ett RVR på 550 meter innebär i praktiken en sikt där det börjar bli riktigt jobbigt att köra bil.
Närmar man sig destinationen men flygplatsen rapporterar att väderförhållandena är sämre än detta (brytpunkten för detta är alltid fastställt och är i praktiken ca. 2 minuter innan landning),
får man inte ens påbörja sista fasen av inflygningen utan man
måste gå till alternativet.
Är de rapporterade siktvärdena tillräckligt bra fortsätter man inflygningen men om man inte ser banljusen på den förutbestämnda höjden
måste man dra på och gå om.
Ursprungligen postat av Red Machine
Innan vi fick veta att vi skulle landa i Norrköping verkade som planet gick ner för landning och det där typiska dunket från landningställen hördes sedan steg vi igen kan det vara så att piloten ändrade sig rätt sent efter att han gått inför landning på skavsta?
De rapporterade värdena var då tillräckligt bra för att få påbörja sista inflygningsfasen men på 200 fots höjd såg de inte inflygningljusen.
Ursprungligen postat av Red Machine
Hur många sk alternativa flygplatser finns det vid landning?
Om vädret på målflygplatsen är tillräcklig bra har man normalt sett ett alternativ. Det lagliga minimumkravet är då att man har bränsle för att gå till alternativet och utöver det 30 minuter (lite förenklat).
Förmodligen var det så att de p.g.a. det dåliga vädret valt att ta med extra bränsle utöver det som lagen kräver, för att ha fler valmöjligheter.
Ursprungligen postat av Red Machine
Vi fick reda på att piloten valde mellan Arlanda, Norrköping och Skavsta men dessa flygplatser påverkades alla av dimman.
Norrköping är närmare och för bolaget bättre, då det blir enklare att skicka passagerarna med buss till Skavsta.
Arlanda har däremot bättre inflygningsutrustning (ILS cat3b), vilket innebär att man kan autolanda utan att ens se banan om bolaget och flygplanet är godkänt för det.
Nu är visserligen inte Ryanairs flygplan godkända för de lägsta siktkraven men de kan ändå landa i mycket sämre väder på Arlanda än på Skavsta eller Norrköping.
Ursprungligen postat av Red Machine
Blir ni tränade på hur ni skall presentera sådana här saker för passagerna? Vi fick mycket knapphändig information av piloten och visste inte ens på vilken flygplats vi landade på, tror att det gjorde många flygrädda minst sagt nervösa.
Passenger announcements har väl tagits upp på någon bolagskurs någon gång, men det är inte direkt så att retorik funnits med schemat.
Anledningen att informationen var knapphändig var att piloterna var upptagna. Missed approach och sedan diversion till en närbelägen flygplats innebär
mycket hög arbetsbelastning.
Förutom att man måste planera om hela inflygningen på kort tid, måste man även koordinera med marktjänsten så att det finns en gate när man annars oanmält dyker upp på en flygplats dit man normalt inte flyger, samt att de vill ha tid på sig att boka bussar för att fixa transporter osv.