Ursprungligen postat av sleinad
Är inte 330/340 i stort sett exakt samma plan, med undantaget att 340 har fyra motorer och längre räckvid? Tänkte då just på cockpit och system.
Jag tror det.
När det gäller 757 och 767 är iallafall cockpit nästan helt identisk men det skiljer en del i systemen. Bl.a. är hydraulsystemen helt olika.
Ursprungligen postat av zizacon
1. Det verkar vara konstant turbulens över new york-området. Är det något med terrängen eller den förmodade stora flygtrafiken som går där över? Varje gång jag åkt i det området skakar det ordentligt.
Nej, det är inte turbulens oftare där än annanstans. Åtminstone inte på höjd.
Ursprungligen postat av zizacon
2. Vad gäller vid snö. Vi var fast i newark i 5-6 timmar sittandes i flygplanet för att man skulle isa av planen, vilket man tydligen aldrig lyckades med ordentligt. Det kändes så fånigt eftersom jag ofta flygit i Sverige i liknande väder och aldrig varit med om något liknande. Fryser vingklaffarna fast eller varför skulle man vara så extremt noga med att avisa precis innan start så planen behövde stå i kö?
Som Coolcitte nämnde, så har de inte samma kapacitet där som i Sverige. Här i norden är vi världsbäst på att hålla flygplatser igång i dåligt vinterväder.
Anledningen att man avisar är att snö och is på vingarna inte bara ökar luftmotståndet utan även minskar lyftförmågan.
Att man vill göra det så nära start som möjligt, beror på att man vill undvika att snö lägger sig på vingarna efter det man avisat.
Ursprungligen postat av zizacon
4. Det tycks alltid bli ett väldigt bröl precis efter start när man kommit ordentligt i luften. Alltså man drar ju på med motorerna ordentligt vid start, vilket man hör tydligt men efter ett tag känns det som om volymen ökar ordentligt.
Tycker du?
Man har samma motorpådrag under hela starten upp till ungefär 1000-1500 fot, där man drar av för att minska bullret.
Ursprungligen postat av zizacon
6. Jag noterade att man flitigt använde vingklaffar både vid start och landning. Kan man styra planet via dessa om det krävs, och klarar man sig utan dom, om de fryser fast. Verkar om inte annat väldigt bra att bromsa med.
Går de inte att få ut kan man landa ändå. Enda skillnaden är att man då måste landa i mycket högre fart, vilket gör att man behöver längre bana.
Ursprungligen postat av zizacon
7. Antar att höjdrodren är vingarna längst bak. Kommer de i ett stycke, klarar man att krashlanda någorlunda om de lossnar eller faller planet rätt ner som i en dykning? Klarar man sig med ett av dem om en fågel eller nåt annat flyger in i en av dom.
Trillar hela stabilisatorvingen av klarar man sig inte. Den är lika viktig som de stora vingarna.
Ursprungligen postat av jumpcut
Antagligen darfor man inte flyger over Himalaya.
Det går alldeles utmärkt att flyga över Himalaya och andra höga bergskedjor.
Ursprungligen postat av sleinad
Finns det någon kalkyl/formel där man räknar på hur mycket bränsle man behöver när man gör en vanlig kommersiell flygning?
Typ något som inkluderar passagerare, last, väder, sträcka (så klart) osv?
Ja, man är skyldig att inför varje flygning upprätta en detaljerad driftfärdplan där allt sådant finns uträknat.
Ursprungligen postat av sleinad
Och om detta finns, var hittar man den?
I respektive flygplans manualer.
Men i praktiken används datorprogram för att göra exakta uträkningar.
Ursprungligen postat av sleinad
Finns också något ryskt bolag (inte Aeroflot) som flyger till Arlanda. De har också nån tremotorig historia ibland.
Skulle snarare gissa på
Tupolev 154.