Ursprungligen postat av Mittpunkt
Jag förstår inte heller hur motvind kan ge "gratis fart".
Om ett plan ska starta och gör det i motvind, det blir "jobbigt". Samma sak om man cyklar. Cyklar man motvind går det saktare. Det måste det göra för ett flygplan också.
Där jag bor (Tromsö
så ligger banan precis vid havet. Många gånger på hösten så blåser det ordentligt här. Uppemot 20-25 m/s är inga ovanligheter. När jag drar på jobb runt 06.00 så startar två flyg mot Oslo, Norwegian och SAS med avgång runt 06.30 och när man ser att de har motvind då är det kämpigt att stiga än att det är vindstilla.
Jag ska försöka förtydliga lite. Som tidigare påpekats av flera andra är det inte farten relativt marken som är intressant utan farten relativt den omkringliggande luften. När det gäller start så är det inte intressant hur lång tid det tar för flygplanet att transportera sig X meter på banan. Det som är intressant är hur många meter av banan flygplanet behöver för att uppnå olika farter relativt luften(v1 som är en beslutsfart och efter vilken man skall fortsätta flygningen även om en motor går sönder, Vr som är rotationsfarten och då man alltså roterar, lyfter, flygplanet).
Vid kraftigt motvind kommer flygplanet att ha en fart över backen som är lägre än vid vindstilla. Eftersom man också redan har "fart" på flygplanet sett till den vind som blåser över vingarna, kommer det att ta kortare tid att uppnå V1 och Vr än vid vindstilla. Således kommer man att ha transporterats, förutsatt i övrigt identiska förhållanden som motoreffekt, lufttryck, temperatur etc, en kortare sträcka på banan innan flygplanet är i luften, vilket är positivt, framförallt om banan är kort och/eller det finns andra faktorer som påverkar prestandan (lågt lufttryck, hög temperatur, beläggning på banan i form av vatten, snö, is etc.). På kortare rullbanor kan det hända att man måste begränsa antalet passagerare, lasten eller mängden bränsle då flygplanet blir för tungt. Har man då motvind, ökar marginalerna och man kan få med sig mer last eller passagerare.
I praktiken innebär motvind i princip alltid att man antingen kan få med sig mer last eller att man väljer att minska uttaget på motorerna vid start. Man försöker alltså uppnå samma "startsträcka" vid motvind som med nollvind genom att istället öka massan eller minska slitage på motorerna.
Efter start kan det också vara positivt med motvind, men då det är betydligt svårare att veta exakt hur mycket det blåser bara några få hundra meter upp i luften, är det ingenting man använder för att förstärka sin prestanda i beräkningsunderlaget. Men det blir ju lite av samma princip. Om jag flyger 200 knop genom luften men har 100 knops motvind kommer jag ju bara färdas med 100 knop över marken, men samtidigt kommer jag stiga med samma fot/minut. Ett exempel blir då att man stiger med 2,000 fot per minut och kommer således efter 5 minuter vara på 10,000 fot. Om det inte blåser, kommer jag under de fem minuterna att ha färdats ca 17 nautiska mil över marken medan det kommer att vara hälften om jag har 100 knops motvind.
På vissa flygplatser med mycket terräng (berg) kan det finnas begränsningar i att man måste hålla en viss kurs till dess man uppnått en viss höjd. Om den kursen är motsatt den kurs man har till sin destination, kommer kraftig motvind alltså innebära att jag färdas en kortare sträcka åt fel håll innan jag kan börja svänga, och blir alltså en positiv effekt då jag inte behöver flyga lika långt när jag vänder mot destinationen. Men det är inte på överdrivet många flygplatser och kan väl i det stora hela sägas vara försumbart.
Vid landning gäller i allmänhet samma princip, men där kanske det är lite lättare att förstå varför det är bra med motvind. Då man alltsomoftast väger ett antal ton mindre vid landning är det inte heller lika ofta det är begränsande, men kan i och för sig vara en faktor här uppe i norr under vintern när det snöar och blir isbeläggning på banorna.