Flygrädd? Frågor om flygresan? Fråga här!

#793 2009-02-04, 22:29
Ursprungligen postat av spruttis
Rak fråga,
bästa planet för,
-långdistans
-medeldistans
-kortdistans
?

A380 är den bekvämaste och säkraste idag flygande planet tycker jag för långdistans,
medeldistans är det B737/A320 som är vanligast ingen större skillnad, gillar inte gamla B737:or, helst skall det vara B737NG.
Kortdistans så skulle jag föreslå SAAB 2000, säkert och bekvämt plan.
#794 2009-02-05, 01:12
bijjer
Jag kompletterar Alessandros svar med några synpunkter.


Ursprungligen postat av JudgeDredd

1. Är det tekniskt sett möjligt för ett "normalstort" inrikesplan (t.ex. en MD-80 eller 737) att nödlanda på svensk motorvägsraksträcka utan att landningsställ och sånt går sönder? Eller är de inte platta och hårda nog? (förutsatt att det inte är några bilar i vägen förstås)

Just hållfastheten på asfalten tror jag inte är något större problem, däremot lär det finnas andra saker som ställer till problem, som att vingarna kan ta i diverse saker runtomkring, och trafiken såklart .

Ursprungligen postat av JudgeDredd
4. Med tanke på det som stod tidigare i tråden om bristen på lediga jobb i pilotyrket, vad är egenligen definitionen av en bra pilot? D.v.s. hur övertalar en pilot flygbolaget att de ska anställa just honom/henne?
Det känns ju inte som om det finns många sätt för en enskild pilot att påverka företagets vinst, då t.ex. passagerare oftast inte väljer plan efter hur skicklig eller trevlig kaptenen var, och allt är så schemalagt och bundet till rutiner och yttre omständigheter så som väder, så att kaptenen inte kan göra flygningarna snabbare än vanligt och därmed spara tid och göra fler flygningar.
Jag förstår hur en pilot kan vara sämre än snittet (riskerar olyckor, taskig attityd), men hur hamnar man bland de bättre?

När man letar jobb är det initiellt erfarenheten som man kan sticka ut med. Fler timmar ger större chanser att få komma på intervju.
När man skulle ranka en bra pilot förr om åren var det mycket mer macho-kultur än vad det är idag, det var kaptenen som var si och så bra på att handflyga etc. Idag har man gått framåt mycket i hur man värderar arbetetet i cockpit och CRM är något som står väldigt högt. Detta är ett koncept om samarbete och därför är det väldigt viktigt att man har social kompetens som pilot.
T.ex. kan jag säga att när jag började på mitt nuvarande jobb hade jag inte särskilt mycket erfarenhet. Jag fick göra ett test i simulator tillsammans med en kapten som hade flera tusen timmar på flygplanet som vi flyger. Men han var fortfarande kvar i den mentaliteten att om man kunde mycket själv var det bäst, och körde lite sitt eget race under testet. Han fick inte jobbet, men det fick jag.
Att sticka ut som en bra pilot idag skulle jag vilja säga att man är samarbetsvillig, lyhörd och ödmjuk.
Självklart måste man också kunna det man sysslar med, regler, procedurer och rent tekniskt hur man gör, men även om man kan vara världsbäst på det, är det inte säkert att man är en bra pilot.

Ursprungligen postat av JudgeDredd
5. Vad är det för skillnad på kapten och styrman? Har kaptenen mer utbildning? Kan man utbilda sig till kapten, eller är det arbetsgivaren som väljer vilka de befordrar?


Båda som sitter där framme är piloter. Den som är kapten sitter alltid till vänster och har oftast mest erfarenhet. Kaptenen är den som har ansvaret för flygplanet och är den som bestämmer ombord. För att bli kapten krävs att man har ett visst antal flygtimmar. Man ska t.ex. ha minst 1500 timmars totaltid i flygplan. För att få bli kapten krävs att man har genomgått en kaptensutbildning. Den får man av sin arbetsgivare när arbetsgivaren tycker att man är lämpad och man uppfyller de formella kraven. En kaptensutbildning idag fokuserar mycket på beslutsfattande och CRM. Man lär sig inte något mer om själva flygningen, det förutsätts att man redan kan det man ska när man är styrman.
Den stora skillnad är alltså att kaptenen har det övergripande ansvaret, och med detta ansvaret följer också en högre lön.

/bijjer
#795 2009-02-05, 09:41
Bijjer, bra svar. På fråga4 kan man ju lägga till språkkunskaper, kommunikation är en mycket viktig sak idagens flyg.
#796 2009-02-05, 13:33
ksv
Ursprungligen postat av Rytve
Jag såg en film på Youtube från South African Airways A340-600 och där säger kaptenen att dom använder kameror vid hjulen för att kunna svänga rätt osv eftersom planet är så långt.
Ok, det var nytt för mig. Men normalt är taxibanorna tillräckigt breda för att det ska räcka att följa det gula strecket när man taxar.

Ursprungligen postat av Rytve
Kom på en fråga till, eftersom vi flög charter med många glada flygamatörer så prata piloten ganska mycket om flygningen, väldigt intressant tyckte jag. Men pratar piloterna lika mycket på tex SAS och liknande bolag?
Jag skulle tro att det är olika från pilot till pilot. SAS flyger f.ö. charter också.

Ursprungligen postat av Rytve
Sen en sak jag tycker hade känts väldigt kränkande att så fort dom pratar i högtalarna handlar det om att "kaptenen" ska föras oss ner, aldrig får styrmannen cred för det han gör.
Styrmannen flyger varannan flygning och då är det normalt han/hon som också pratar med passagerarna när man kommit upp.

Ursprungligen postat av Alessandro
Ksv, Tajikistan och Turkmenistan är två olika länder
Helt korrekt. Brukar flyga över dem då och då.

Ursprungligen postat av Alessandro
det finns lågprisbolag i europa som flyger Boeing 737 (ganska stora plan) som dom hyr och inte kan betala piloterna i tid, månadslönen släpar efter ett par månader, piloter och andra inom företaget får köra med sina privata bilar och inte får betalt för det. Det ser jag som ett värre säkerhetsproblem, man får bara kvar dom som är villiga att offra sig för att få fler timmar i sin CV än dom som är bra piloter.
Finns bolag som vill ha co-piloter på stora plan (typ A320) få timmar som får betala för att flyga, för att dom vill förbättra sin CV och bolaget spara pengar.
Det du skriver stämmer och är ett problem flyget levt med länge.
På mitt första jobb hade jag en månadslön på dryg 14000 kr/mån (inkl. obegränsad övertid) samt fick betala 60000 kr för att alls få jobbet.

Däremot vill jag bestämt påstå att man inte låter bli att göra en extralandning om man har en passagerare som läkare bedömer vara akut sjuk! Ett sådant beslut fattas inte av flygbolagets ekonomidirektör utan enbart av kaptenen.
Klarar ett flygbolag inte något sådant är det förmodligen kört ändå och som kapten kan man alltid få ett nytt jobb - såvida man inte gjort bort sig genom att inte landa när man borde.

Däremot landar man inte bara för att någon känner sig lite krasslig, utan det är ju akutfall vi pratar om. Men det brukar sällan vara något problem då folk inte vill bli avlämpade ensamma i något långtbortistan-land om det inte är absolut nödvändigt.

Ursprungligen postat av Alessandro
Charter är typisk sån flygning där man har små marginaler och ekonomi är a och o, nödlandar man så skall man helst ha någon annan som betalar för det (som fyllskallar som slåss ombord).
Tyvärr får man i praktiken sällan in de pengar det kostar. :|
Man får helt enkelt räkna med att det blir ett visst antal extralandningar per år och budgetera för det.

Ursprungligen postat av Powerless1
Behöver inte vara så generellt. Även reguljära bolag kan vara illa ute ekonomiskt. Finns flera exempel men dagsfärskt är ju SAS senaste rapport.
Absolut.
Charterbolag har ofta slimmade organisationer uppbyggda på marknadsmässiga villkor och som läget är idag finns det ju t.o.m. charterbolag i norden som nyanställer piloter.

Ursprungligen postat av JudgeDredd
5. Vad är det för skillnad på kapten och styrman? Har kaptenen mer utbildning? Kan man utbilda sig till kapten, eller är det arbetsgivaren som väljer vilka de befordrar?
Även jag gör ett litet tillägg till föregående talares utmärkta förklaringar.
Har styrmännen i bolaget tillräcklig erfarenheten att bli kaptener är det anställningsordningen som avgör.
Så även om man arbetat som kapten tidigare får man ändå ofta börja om som styrman när man går till ett större bolag, för att sedan vänta på att expansion eller pensionsavgångar lämnar kaptensplatser lediga.
#797 2009-02-05, 20:02
Ksv, intressant att man sällan får in skadestånden för nödlandningar pga bråk,
alltså är det folk som redan är på glid som gör sånt inte svensson med dåligt ölsinne.
Har du slängt av många innan start?
#798 2009-02-05, 22:25
sleinad
Ni pratar mycket om det här med samarbete.
Innebär det också att man alltid kör samma besättning ombord? Eller ja, kanske inte spelar så stor roll vilka flygvärdinnor som är med, men flyger man oftast eller alltid med samma pilot i den andra stolen?
I mitt huvud blir ju det logiskt då det måste bidra till bra samarbete om man "kan varandra" bättre.
#799 2009-02-05, 23:20
ksv
Ursprungligen postat av Alessandro
Ksv, intressant att man sällan får in skadestånden för nödlandningar pga bråk, alltså är det folk som redan är på glid som gör sånt inte svensson med dåligt ölsinne.
Min erfarenhet är att antalet unruly passengers ökar i ekonomiskt sämre tider när resorna är billigare.
Det krävs ju ganska mycket för att man ska göra en extra landning, så det vill till mer än dåligt ölsinne för att det ska ske. De flesta brukar lugna sig något när de blir tilldelade en skriftlig varning, men går det så långt att man får använda handbojorna och låsa fast någon för att flygplanets säkerhet är i fara, är det kanske inte så mycket att välja på.

Ursprungligen postat av Alessandro
Har du slängt av många innan start?
Inte efter ombordstigning, men det har hänt några gånger att vi nekat dem att komma ombord.

Ursprungligen postat av sleinad
Ni pratar mycket om det här med samarbete.
Innebär det också att man alltid kör samma besättning ombord? Eller ja, kanske inte spelar så stor roll vilka flygvärdinnor som är med, men flyger man oftast eller alltid med samma pilot i den andra stolen?
I mitt huvud blir ju det logiskt då det måste bidra till bra samarbete om man "kan varandra" bättre.
Det är tvärtom, faktiskt.
Man strävar efter att rotera besättningsmedlemmar så att de inte flyger för ofta tillsammans.
Flyger man med samma person hela tiden finns risken att det blir slentrian och man blir mindre disciplinerad. Arbetet i cockpit är väldigt strukturerat och man använder exakta standardfraser för nästan all kommunikation med varandra. På så vis minskar man risken för missförstånd.
#800 2009-02-06, 01:11
flows
Ursäkta en något löjlig och fånig fråga - men vad benämns stolarna som passagerarna sitter i vanligtvis? Är det flygplansstol som gäller?
#801 2009-02-06, 01:23
Ursprungligen postat av ksv
Min erfarenhet är att antalet unruly passengers ökar i ekonomiskt sämre tider när resorna är billigare.
Det krävs ju ganska mycket för att man ska göra en extra landning, så det vill till mer än dåligt ölsinne för att det ska ske. De flesta brukar lugna sig något när de blir tilldelade en skriftlig varning, men går det så långt att man får använda handbojorna och låsa fast någon för att flygplanets säkerhet är i fara, är det kanske inte så mycket att välja på.

Inte efter ombordstigning, men det har hänt några gånger att vi nekat dem att komma ombord.

Det är tvärtom, faktiskt.
Man strävar efter att rotera besättningsmedlemmar så att de inte flyger för ofta tillsammans.
Flyger man med samma person hela tiden finns risken att det blir slentrian och man blir mindre disciplinerad. Arbetet i cockpit är väldigt strukturerat och man använder exakta standardfraser för nästan all kommunikation med varandra. På så vis minskar man risken för missförstånd.

Aeroflot under Sovjetunionen med dess notoriskt stora besättningar, var kända att inte byta ut delar av besättningen, utan om någon blev sjuk så ställde dom t.o.m in flygningar istället för att plocka in ersättare. Olika
inställning.
#802 2009-02-06, 17:32
sleinad
Ursprungligen postat av ksv

Det är tvärtom, faktiskt.
Man strävar efter att rotera besättningsmedlemmar så att de inte flyger för ofta tillsammans.
Flyger man med samma person hela tiden finns risken att det blir slentrian och man blir mindre disciplinerad. Arbetet i cockpit är väldigt strukturerat och man använder exakta standardfraser för nästan all kommunikation med varandra. På så vis minskar man risken för missförstånd.


Okej. Jo det låter i och för sig ganska vettigt. Sen har jag märkt att det blir lite "slentrian" ändå, som i alla jobb.
Körde uppstart på en SAS-kärra för några månader sen som ropade att det var klart för pushback. Jag undrade då om det var han eller jag som skulle ringa efter skarvsladden.
Han förstod inte alls vad jag menade (vilket inte var så konstigt) men då påminde jag honom om att han inte slagit på APU:n, och att strömsladden fortfarande satt i. Är så jobbigt att pusha med den kvar i planet

Ursprungligen postat av Alessandro
Aeroflot under Sovjetunionen med dess notoriskt stora besättningar, var kända att inte byta ut delar av besättningen, utan om någon blev sjuk så ställde dom t.o.m in flygningar istället för att plocka in ersättare. Olika
inställning.


Jo men det låter som ryssar...
#803 2009-02-06, 17:55
crazyman
Var in o kikade lite på Airdisaster.com häromdagen och där stod det i samband med både olyckan där ett plan från Nya Zealand, som under en leveransprovflyging, kraschade i Medelhavet. Samt olyckan i New York, att det på Airbusen skulle kunna vara problem med att båda motorerna kunde stalla under takeoff. Om jag fattat saken rätt skulle det kunna hända både med CFM-56 motorn och V2500 motorn. Är det någon av våra flygkunniga FB-are som hört något mer om detta?
#804 2009-02-06, 21:57
Ursprungligen postat av crazyman
Var in o kikade lite på Airdisaster.com häromdagen och där stod det i samband med både olyckan där ett plan från Nya Zealand, som under en leveransprovflyging, kraschade i Medelhavet. Samt olyckan i New York, att det på Airbusen skulle kunna vara problem med att båda motorerna kunde stalla under takeoff. Om jag fattat saken rätt skulle det kunna hända både med CFM-56 motorn och V2500 motorn. Är det någon av våra flygkunniga FB-are som hört något mer om detta?

Nu är båda dessa krascher inte utredda ännu, men visst kan det vara motorproblem i kraschen i Frankrike, det är väl ganska fastställt att det var
fåglar som orsakade kraschen i NYC.