Ursprungligen postat av Hefaiston
Ifrån flygledningsperspektiv så är svaret oftast nej.
Att byta bana på så sätt kallas för "visual switch", delvis kräver det (som du nog hör) att man har visuell kontakt med banan och piloten bedömmer att man kan göra en switch på ett säkert sätt.
Ska man som pilot acceptera det förutsätter det att man fortfarande är en bra bit ut.
Det är alltså ingen man kan acceptera på kort final om den framför inte taxar av banan tillräckligt snabbt.
Ursprungligen postat av Lobengula
Jag har upplevt kanske 5 st go-arounds. Första gången var i en 747 jumbojet vid landningen i Seattle. Piloten sa att det berodde på att vinden skiftade. Visst lite läskigt att höra motorerna vråla och plötslig stigning. Det blev knäpptyst i kabinen. Här kan man ju kanske önska sig tydligare information från flight-deck. Det är en standardprocedur så andrepiloten kan ju ta 10 sekunder och förklara läget och inte vänta 10 minuter. Ksv kanske kan förklara varför man inte gör det?
Av samma anledning som man inte pratar till passagerarna de närmaste fem minuterna efter man startat; man har ganska hög arbetsbelastning.
Ett flygplan konfigurerat för landning har både landställ och klaffar utfällda. De senare måste fällas in i steg, i takt med att man accelererar. Varje klaffläge har alltså ett ganska snävt fartintervall man måste hålla och först när man nått rätt fart för nästa steg, kan man ta klaffarna till nästa läge.
Många flygplatser har dessutom ganska komplicerade rutter som ska flygas vid en go around, för att man inte ska hamna i konflikt med annan trafik. Så här ser t.ex. missed approach proceduren för Las Palmas ut (LPC står alltså för VOR-fyren vid fältet som man ska navigera efter):
At distance 15 nm from LPC Right Turn (speed max 185kt)
follow distance 17 nm LPC arc (alltså följa en båge runt fyren på exakt 17 nautiska mil)
- climb 3000 ft
- when crossing radial 067 LPC Left Turn
intercept radial 074 LPC to distance 29 LPC
climb 4000 ft
Till detta kommer att man även kommer få skifta radiofrekvens eftersom man kommer in i en annan flygledares ansvarsområde.
Först när detta är klart, kan man prioritera att prata till passagerna. Så snart det är gjort måste man sedan genast påbörja arbetet med att planera en ny inflygning och landning.
Precis som efter en vanlig start är det normala procedurer men en fas som innebär relativt hög arbetsbelastning. Rätt prioritering för piloter är alltid:
aviate, navigate, communicate.