SAS - Mission Impossible eller Dålig ledning?

#457 2012-11-19, 23:49
von Hindenburg
Ursprungligen postat av demiurg2
Ja det gör jag då grundproblematiken är kvar.
Med de nya avtalen sjunker kostnaden per passagerarflygkilometer från 72 öre till 68 öre. För att komma till att man går runt måste man komma ned till under 60 öre. Med dagens föråldrade flygflotta är det inte möjligt. Även med de 20 nya planen så lämnar det 130 olönsamma flygplan. Som jämförelse ligger Norwegian på ganska exakt 50 öre och Ryan på 44 öre per passagerarflygkilometer.
Fattar du nu varför det här är bara ett idiotiskt uppskjutande av det ostopbara?


SAS kan börja köra större plan vilket sänker enhetskostnaden. Frågan är vad det gör med intäkterna. Det relevanta är trots allt inte bara kostnaderna utan kostnaderna i förhållande till intäkterna. Vad de behöver göra är att byta ut sina sämsta plan: MD80 och Boeing 737-400/500/600. Byte av dem mot nya moderna plan och en del är vunnet.

Vad de också behöver göra är att göra en ordentlig genomgång av administrationen. Jag är säker på att kvinnorna på leverantörsreskontran jobbar bra till vettig lön men hur många är det på PR eller Kommunikation? Hur många på HR? Och så vidare.
#458 2012-11-20, 01:28
ksv
Ursprungligen postat av knazbarnet
Nä men du fattade vad jag menade, har som tur är ett jobb som sliter ut mig

dock har jag lite frågor till dig (verkar som du jobbar som antingen kabinpersonal eller pilot inom SAS? eller iaf har insikt i yrkena)
Jag jobbar som pilot. Dock inte på SAS, utan lyckligtvis i ett lite mer välmående flygbolag.

Ursprungligen postat av knazbarnet
1) dom 15h passen inkluderar väl oftast "stoptid" (osäker om jag använder termen rätt, men tiden mellan flighterna)? vilket i min mening inte kan ses så jätte påfrestande, eller?
Det kan det förstås göra, men finns inget krav på det och det är inte alls säkert.
En direktflygning från Thailand kan lätt uppgå till 14h tjänstgöring. En tur och retur till Egypten från gör det utan vidare. Då står visserligen flygplanet på marken någon timma, men på den tiden har man som pilot fullt upp med att tanka och förbereda planet för nästa flygning.

Ursprungligen postat av knazbarnet
2) Som pilot hur närvarande måste man va under de längre flygningarna? har suttit med i cockpit vid en kortare inrikesflygning och tyckte båda piloterna "korrigera" riktning etc under hela flygningen dock turades dom om så den ena kunde käka lite osv
Arbetsbelastningen är störst under start och landning, och kan sedan variera en hel del under flygningen och stundvis vara betydligt lägre.
Man måste dock vara med hela tiden. En av piloterna är alltid "pilot flying" och ska kunna gripa in sekundsnabbt och göra manuell undanmanöver om man får en kollisionsvarning eller ett tryckfall i kabinen. Den andre sköter normalt radiotrafiken.
Båda ska alltså sitta fastspända på sina stolar och aktivt följa med hela tiden. Naturligtvis måste man kunna lämna för att gå på toa och i det läget får kollegan sköta bådas uppgifter under tiden.

På långflygningar hos vissa bolag förekommer det att man är tre piloter och då kan rotera tjänstgöringstiden i cockpit. Den som vilar har då tillgång till en bädd (crew bunk).
Det är dock tyvärr något som tillhör undantagen i dagens besparingstider.

Ursprungligen postat av knazbarnet
3) är det fritt för ett annat flygbolag att bara gå in och ta över SAS tänkte flygningar vid KK? Har inte SAS köpt rätten att flyga dom linjerna? och isåfall borde de vara någon slags aktion om rätten att flyga dessa linjerna och pengarna går till konnkursboet?
Du tänker på slottar och är helt rätt ute.
Vissa avgångstider på peaktid från hårt trafikerade flygplatser kräver slottar (en sorts rättighet att trafikera vid den tidspunkten).
Dessa kan inte automatiskt bara övertas av någon konkurrent. Exakt vad som sker vid en konkurs vet jag inte, men det är möjligt att dessa rättigheter kan säljas.
#459 2012-11-20, 10:52
Powerless1
Ursprungligen postat av demiurg2
Du bör notera att i går skrev vi utifrån den information som kom fanns då. Det är mycket lätt att vara efterklok, just nu är du och andra fantastiskt efterkloka, jag noterar en enorm frånvaro av de efterkloka i gårdagskvällens diskussion.
Om man inte vet nåt finns ju alternativ:
  • hitte-på
  • göra en gissning
  • vara tyst
Det påverkar framtida trovärdighet i tråden vilket man väljer.
#460 2012-11-20, 11:29
Powerless1
Ursprungligen postat av AndersJoh
det är ju ingen på Norwegian som har råd att flyga med SAS.


Nu gissar jag att det kanske inte är riktigt sant...

Ursprungligen postat av demiurg2
Med de nya avtalen sjunker kostnaden per passagerarflygkilometer från 72 öre till 68 öre. För att komma till att man går runt måste man komma ned till under 60 öre.
Nja, det är ju inte riktigt så enkelt. Att få ner kostnaden per paxkm får man lätt genom att sälja de sista stolarna på varje avgång för 1 kr så planen alltid går med 100% beläggning. Kostnaderna sjunker då radikalt men företaget går i konkurs ännu tidigare.

Det är överskottet per paxkm som på kort och lång sikt räddar ett flygbolag.

Ursprungligen postat av von Hindenburg
Vad de också behöver göra är att göra en ordentlig genomgång av administrationen. Jag är säker på att kvinnorna på leverantörsreskontran jobbar bra till vettig lön men hur många är det på PR eller Kommunikation? Hur många på HR? Och så vidare.
Här skulle det vara intressant att se en jämförelse med Ryanair...
#461 2012-11-20, 12:42
BaraEnSanSak
Ursprungligen postat av AndersJoh

På längre sikt? Men då är det ju bara vänta!? Eller dom som vill ha betalt kanske inte väntar? Det där är ju bara blahablaha.

Säg såhär, läs en grundkurs i företagsekonomi innnan du ger dig in i debatten igen. SAS har en likviditetskris att lösa, det vill säga man har svårt att betala just nu, skulderna på kort sikt överstiger det kapital man kan få loss. Om man löser det nu och lyckas minska skuldbördan så likviditeten kommer över 100 % så har vi ett helt annat, och bättre, läge.

Ursprungligen postat av AndersJoh
Jaha...och hur betalar man det sen då? För det ska ju betalas.

Ja, hur brukar företag tjäna pengar?

Ursprungligen postat av AndersJoh
Nej, "med automatik" definierar ju inte någon tidsrymd. Problemet kommer när ALLA slutar låna. Vi har en hel ekonomi som bygger på lån, varför? För att vi ALDRIG har förstått hur man balanserar kostnader/intäkter. Det finns bara ett sätt att göra det på.

Nej, riktigt så är det inte. Du förstår inte den grundläggande problematiken. SAS har likviditetsproblem, alltså problem med kortare krediter, såsom leverantörsskulder, däremot har man bra soliditet. Alltså är inte SAs problem långsiktiga lån alls.

Ursprungligen postat av AndersJoh
Kan dom inte bara säga det till dom som vill ha betlalt då!? "Vi har mycket bättre soliditet än andra företag..." och så löser det problemet?

Nej, det gör det inte. Däremot tar banker och andra det i beaktande när man förhandlar, hade SAS haft Saabs kassa soliditet hade inte en bank eller något fackförbund velat förhandla.

Ursprungligen postat av AndersJoh
Fast företag ÄR ju marknadsläget!!! Du säger "om man bortser från att det inte fungerar, så fungerar det ganska bra..."

Du förstår återigen ingenting.

Ursprungligen postat av AndersJoh
Problemet är att det finns ingen som kan betala mer när alla ska ha mindre betalt, det går inte ihop.

Det är SAS-anställda som får mindre betalt, vilka flyger med kraftiga rabatter ändå. Den som reser i tjänsten när firman betalar är den målgruppen som SAS traditionellt tjänat pengar på och där finns det pengar att hämta med rätt koncept.

Ursprungligen postat av AndersJoh
Nej då...och vet du varför...för att vi hela tiden lånar nya pengar vi lånar för att systemet inte fungerar, och nu när vi har en "global lånekris" och slutar låna, så KOMMER VI FÅ 100% arbetslöshet...eller ja, innan det kommer vi se ett globalt krig, vi är på god väg.

SAS lånar ju inte pengar till sig själva, dom lånar ju för att kunna betala andra. På samma sätt fungerar det ju åt andra hållet, så länge vi (företag och privatpersoner) fortsatte att låna, så hade vi råd att betala dyrare resor till SAS, men lösningen är fortfarande inte att sänka lönerna i SAS, eftersom det skapar en nedåtgående spiral. Alla vill att alla andra ska sänka sina kostnader, men det är ingen som vill sänka sin egen lön. Löner är dom enda kostnaderna vi har.

Det handlar inte om lån. Och att SAS "Inte lånar till sig själva", jamen det är det ju ingen som gör. Inte fan lånar jag upp en miljon för "det är gott att ha pengar på kontot". Jag omsätter naturligtvis pengarna och köper någonting om jag lånar, vilket SAS också gör.
Ursprungligen postat av Kaptenstjärt
Hur gammal eller ny rapport har du läst?
Nya regler för hur pensionsåtaganden ska redovisas är en katastrof för SAS.
http://www.pensionsnyheterna.se/pub/viewArticle?articleId=9003
De borde vara med i den sista rapporten.

Var snäll och ha överseende med mina bristfälliga kunskaper om ekonomi.

Bokslut 2011 är det senaste. Där finns inte pensionerna med.

Jag har överseende, eftersom du har insikt om dina kunskaper och begränsningar, det inger respekt hos mig.
Ursprungligen postat av bijjer
De nya redovisningsreglerna enligt IAS 19 träder i kraft till årsskiftet. Räkenskapsår som börjar från 1/1 2013 omfattas. SAS beslutade i våras att ändra till brutet räkenskapsår från 1/11 till 31/10. Därmed behöver SAS inte redovisa pensionsskulden (estimatavvikelsen) förrän det räkenskapsår som börjar 1/11-2013. Skulden innan nuvarande avtalsförhandlingar avslutades uppskattades enligt texten i Q3 till runt 12 mdr kronor, vilket potentiellt alltså skulle dränera hela soliditeten.

Med höjda pensionsåldrar från 60 till 65 för kabinen och framförallt med en övergång från förmånasbaserad pension till premiepension för piloterna reduceras skulden (avvikelsen) kraftigt. Bara en höjning av pensionsåldern från 60 till 62 år för norska piloter (som avtalades om innan veckans karusell) skulle ge en miljardjustering av skulden.

Helt borta är dock inte problemen då estimatavvikelsen lär finnas kvar för förmånsbestämda pensioner för kabinpersonal och andra tjänstemän samt för redan pensionerade f.d. anställda. SAS bör redovisa en ny uppskattning av skulden i nästa kvartalsrapport.

Kassalikviditeten är som tidigare skribenter redan noterat riktigt, riktigt usel. Med nya avtal och nya krediter borde dock även den kortsiktiga betalningsförmågan vara någorlunda under kontroll. Nu väntar några spännande timmar/dagar innan besked kommer om de nya krediterna godkänns.

Jag håller helt med. Kassalikviditeten är det som är problemet. Att lösa den krisen är nyckeln till överlevnad, eftersom bolaget i alla fall har god soliditet.
#462 2012-11-20, 13:01
demiurg2
Ursprungligen postat av Powerless1
Om man inte vet nåt finns ju alternativ:
  • hitte-på
  • göra en gissning
  • vara tyst
Det påverkar framtida trovärdighet i tråden vilket man väljer.


Att vara efterklok och spydig är det alternativ som ger minst trovärdighet.

Åter till kostnad per flygkilometer och passagerare. Du verkar inte ha en susning om skillnaden mellan att beräkna kostnad och försäljningspris. När man räknar ut kostnaden gör man det både över fullbeläggning och normalbeläggning. Kostnaden för SAS är alltså 72 öre vid fullbeläggning.

Prissättning är något helt annat, du diskuterar alltså päron när vi andra pratar äpplen vilket är tämligen poänglöst. Det är kostnaderna som ska ned först då SAS näppeligen är i ett läge där man magiskt kan öka kundbasen. Genom att driva ned kostnaderna kan man över tid komma ned i pris så att man kan konkurrera om nya passagerare med till exempel Norwegian. Ditt exempel om 1 kronas biljetter är ju tämligen poänglös i och med att SAS är dyrast bland bolagen att flyga med i dag (SAS, MA och Norwegian).
#463 2012-11-20, 13:12
demiurg2
Ursprungligen postat av BaraEnSanSak
Jag håller helt med. Kassalikviditeten är det som är problemet. Att lösa den krisen är nyckeln till överlevnad, eftersom bolaget i alla fall har god soliditet.


Nja, kortiktigt är det sant. Däremot om vi tittar på det närmaste året så är det kostnadsbalans som är avgörande för överlevnaden. Det vill säga att man kommer ned i kostnad per passagerarflygkilometer från dagens nivåer. I fredags var nivån 72 öre per passagerarflygkilometer, målet med helgens övning var att nå 68 öre men troligen blev utfallet bara 69 öre. Med utförsäljningar med mera kanse man sparar så mycket att man kommer ned på 67 öre. Kvar återstår då att spara in 7 öre till för att nå neutralitet mellan kostnader och intäkter då SAS behöver 60 öre per passagerarflygkilometer.
För att kunna hålla konkurrenskraftiga priser och få nya passagerare måste man ned på nivåer på 50-52 öre (Norwegian) per passagerarflygkilometer.
Detta kräver att SAS skaffar en helt ny flygflotta, något man helt enkelt inte har råd med i dagsläget. Nu har man förvisso beställt 20 nya plan för att ersätta de absolut äldsta, men det räcker inte långt.

Förhoppningsvis förstår du nu vilka enorma problem SAS har nu när de löst den akuta likviditetskrisen. Kort sagt, vem sjutton ska låna ut de 100 miljarder som krävs för att förnya luftflottan? Och utan den når aldrig SAS målen.
Nota bene, största delen av soliditeten är uppblåsta värden i flygflottan, SAS har för att behålla krediterna försvarat avskrivningsvärdet av sina flygplan, så det mesta av tillgångarna består alltså av 20 till 30 år gamla värdelösa plan. Din soliditet är alltså en räkneövning och inte verklighet då man näppeligen kan realisera tillgångarna annat än som skrotvärde.
#464 2012-11-20, 14:36
BaraEnSanSak
Ursprungligen postat av demiurg2
Nja, kortiktigt är det sant. Däremot om vi tittar på det närmaste året så är det kostnadsbalans som är avgörande för överlevnaden. Det vill säga att man kommer ned i kostnad per passagerarflygkilometer från dagens nivåer. I fredags var nivån 72 öre per passagerarflygkilometer, målet med helgens övning var att nå 68 öre men troligen blev utfallet bara 69 öre. Med utförsäljningar med mera kanse man sparar så mycket att man kommer ned på 67 öre. Kvar återstår då att spara in 7 öre till för att nå neutralitet mellan kostnader och intäkter då SAS behöver 60 öre per passagerarflygkilometer.
För att kunna hålla konkurrenskraftiga priser och få nya passagerare måste man ned på nivåer på 50-52 öre (Norwegian) per passagerarflygkilometer.
Detta kräver att SAS skaffar en helt ny flygflotta, något man helt enkelt inte har råd med i dagsläget. Nu har man förvisso beställt 20 nya plan för att ersätta de absolut äldsta, men det räcker inte långt.

Förhoppningsvis förstår du nu vilka enorma problem SAS har nu när de löst den akuta likviditetskrisen. Kort sagt, vem sjutton ska låna ut de 100 miljarder som krävs för att förnya luftflottan? Och utan den når aldrig SAS målen.
Nota bene, största delen av soliditeten är uppblåsta värden i flygflottan, SAS har för att behålla krediterna försvarat avskrivningsvärdet av sina flygplan, så det mesta av tillgångarna består alltså av 20 till 30 år gamla värdelösa plan. Din soliditet är alltså en räkneövning och inte verklighet då man näppeligen kan realisera tillgångarna annat än som skrotvärde.

Jo, men det där vet jag redan. Jag sade att nyckeln till lösningen ligger i bättre likviditet, inte att det var hela lösningen. Om man löser likviditetsproblemen så har man en kortsiktigt förbättrad situation som gör att man kan lösa det större problemet. Kan man inte lösa likviditetskrisen så hinner man aldrig med att lösa den större krisen.

SAS har förvisso uppblåsta värden på sina håll, men man har fler tillgångar än bara flygflottan. Dessutom så är soliditeten så bra att jag blev förvånad, det gör alltså ingenting om den är något sämre än "på pappret". Dessutom kan den goda soliditeten underlätta när man söker krediter, eventuellt. Den skadar i alla fall inte.
#465 2012-11-20, 14:59
demiurg2
Ursprungligen postat av BaraEnSanSak
Jo, men det där vet jag redan. Jag sade att nyckeln till lösningen ligger i bättre likviditet, inte att det var hela lösningen. Om man löser likviditetsproblemen så har man en kortsiktigt förbättrad situation som gör att man kan lösa det större problemet. Kan man inte lösa likviditetskrisen så hinner man aldrig med att lösa den större krisen.

SAS har förvisso uppblåsta värden på sina håll, men man har fler tillgångar än bara flygflottan. Dessutom så är soliditeten så bra att jag blev förvånad, det gör alltså ingenting om den är något sämre än "på pappret". Dessutom kan den goda soliditeten underlätta när man söker krediter, eventuellt. Den skadar i alla fall inte.


Mja, det mesta är nog i form av flygplanen, och det är ganska så lätt genomskådat. De övriga tillgångarna ska ju säljas av. Ovanpå det är ju som sagt pensionsåtagandena undervärderade något som kreditgivarna är väl medvetna om.
Jag säger fortfarande att om inte styrelsen kan ta fram ett trovärdigt finansierat program för byte av hela luftflottan är man torsk väldigt fort. Sedan måste man per omgående lägga ned alla olönsamma flyglinjer. Jag har hittils inte hört flasklock om vare sig planen, eller linjerna, därav att jag säger att SAS är tillbaka med "bönebörsen" inom ett halvår med tanke på bolagets burnrate.
Jag skulle vilja säga att styrelsen är fruktansvärt svag och direktionslös i SAS.

Edit: I beräkningen har jag tagit med försäljningen av tillgångar. Om inte SAS kan sälja av dessa i snabb takt så tar det mindre än ett halvår innan konkurshotet är tillbaka. Så se 6 månader som ett bästa läge med nuvarande burnrate.
#466 2012-11-20, 17:38
Noizy
Ursprungligen postat av DjPutte
Kolla av vilka bolag som flyger dit via tex:
mrjet.se
samt de andra siter som förmedlar bilijetter!

Snabbkollade du kan flyga med Lufthansa från Kastrup till Frankfurt byte av plan till Pristina 18Dec, kollade detta via mrjet.se


Tack, men jag har ju redan bokat biljetter med SAS?
#467 2012-11-21, 10:21
Powerless1
Ursprungligen postat av demiurg2
Att vara efterklok och spydig är det alternativ som ger minst trovärdighet.
Men tala då istället om vilken fantastisk...
Ursprungligen postat av demiurg2
information som kom fanns då.
...och som kunde utgöra relevant underlag för säkra slutsatser - utan att förhandlingarna hade avslutats? Aktieanalys är svårt, men med bra underlag finns en chans. Vilket var underlaget?
Ursprungligen postat av demiurg2
Åter till kostnad per flygkilometer och passagerare. Du verkar inte ha en susning om skillnaden mellan att beräkna kostnad och försäljningspris. När man räknar ut kostnaden gör man det både över fullbeläggning och normalbeläggning. Kostnaden för SAS är alltså 72 öre vid fullbeläggning.
Hmmm, du verkar inte ha en susning om skillnaden mellan paxkm och (tillgängliga) säteskm. Ovan skriver du säteskm och här..
Ursprungligen postat av demiurg2

Med de nya avtalen sjunker kostnaden per passagerarflygkilometer från 72 öre till 68 öre.

... skriver du paxkm. Jag påpekar att om du menar paxkm (som du skriver först) kan man få ner kostnaden. Men du kan ju ha fel siffror och i så fall har du en poäng.
#468 2012-11-21, 11:44
Ursprungligen postat av demiurg2


Jag säger fortfarande att om inte styrelsen kan ta fram ett trovärdigt finansierat program för byte av hela luftflottan är man torsk väldigt fort.



Det är inte alla nödvändigt. Vet du ens vilka flygplan SAS har i sin flotta?

http://www.airfleets.net/ageflotte/SAS.htm

Av dessa är det i första hand MD80 och B737 classic planen som bör bytas ut och
det är redan på gång då SAS har tecknat en beställning på 30st A320NEO.
Som kommer att ta över efter de planen.

Dock så dröjer det ett par år innan SAS kan få dessa plan i och med att A320NEO
än så länge är under utveckling och inte förväntas sättas i trafik förrän 2015.

I andra hand så skulle man kunna tänka sig att A340 planen skulle behöva bytas
till exempelvis A350 men det är samma sak där A350 är fortfarande några år bort (2014).

Övriga plan i SAS flotta finns det inget behov av att byta ut på kort sikt
då de är relativt nya/moderna. På längre sikt så kan man väl tänka sig att
även B737NG och nuvarande A31x/32x plan byts ut mot antingen A32xNEO
och eller CRJ'er. Samt att även A330 planen ersätts med A350.

--------------

Förövrigt har SAS för avsikt att starta upp 45 nya rutter nästa år,
varav många till storstäder runt Medelhavet.

http://www.vg.no/reise/artikkel.php?artid=10071167