Flygrädd? Frågor om flygresan? Fråga här!

#3013 2011-07-05, 08:28
SilentVictory
Ursprungligen postat av AlwaysAwesome
Helvete då.

Har under ett par år bearbetat min flygrädsla, och måste väl säga att det var en befriande känsla när jag senast, vecka 10 i år flög till Barcelona och tillbaka, problemfritt.

Nu sitter jag här, och ska på Lördag flyga till Alicante - vilket innebär att jag kommer vara på 10.000 meters höjd. Har aldrig varit rädd för höjden i sig förut, utan mer vad som kan hända om planet dimper ner.

Några tips?

Ett flygplan dimper väldigt sällan bara ner i marken.

De flesta olyckorna händer under start eller landning.
Så sitt inte och oroa dig för det, det blir bara jobbigt för dig själv.
#3014 2011-07-05, 11:49
Skulle man få soppatorsk på 10000 m så kan man ju glidflyga ganska långt till lämplig landningsplats. Det är svårt om man flyger lågt. Och vad gäller just att falla ner i marken så gör det väl lika ont att falla 100 m som 10000?
Angående lufttrycket så har det hänt att det har fallit, därför finns det syrgasmasker i taket som man då tar på sig, samtidigt som flygplanet snabbt går ner på lägre höjd. Flygplan tål egentligen en hel del, men i en sådan situation kan man nog glömma all komfort. Näsblod och bruna kalsonger är väl det värsta skadorna.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=4271257
http://www.cityairline.se/data/cityairline/files/file_element/cb08212ea7...
#3015 2011-07-07, 13:55
FetFulElak
Vad kommer EFB2 innebära för flygsäkerhet? Hur ska det genomföras? Såg att Freebird hade börjat med detta som första (?) europeiska flygbolag - åsikter?
#3016 2011-07-07, 19:09
proudslacker
Är det FMC:n som räknar ut när ni ska börja sjunka?
#3017 2011-07-07, 20:52
Gissar på Electronic Flight Bag, dvs en ersättare till väskan med papper och pärmar som piloterna måste släpa omkring på. iPad är tex godkänd av FAA för detta ändamål sedan en tid tillbaka.
#3018 2011-07-08, 00:29
bijjer
Ursprungligen postat av Alessandro
Visst finns det propellerflyg med tryckkabin, men det är inte lika vanligt som hos jetflygplan.
MD-80 är helt OK säkerhetsmässigt, men börjar bli för törstiga.


De flesta propellerflygplan saknar tryckkabin ja, men när man tänker på propellerflyg i kommersiell trafik är det oftast turbopropflygplan man tänker på. De allra flesta av dessa har förstås tryckkabin, med några få undantag möjligen.

Ursprungligen postat av proudslacker
Är det FMC:n som räknar ut när ni ska börja sjunka?


Det beror på hur avancerad FMC man har. I de flesta moderna flygplan är det korrekt. Men FMC:n räknar ut den punkten med de värden piloten anger. Beroende på flygbolagets policy, om man är före eller efter tidtabell m.m. I äldre och mindre flygplan får piloterna själva räkna ut när det är dags att sjunka. En tumregel som lite skämtsamt gäller för t.ex. SAAB 340 eller andra liknande turbopropflygplan är höjden genom 300 för att få distansen. Dvs om man flyger på 21,000 fot delar man det i 300, får 70 och ska således börja sjunka på 70 nautiska mils avstånd från flygplatsen.

Men det är förstås en hel del andra faktorer som spelar roll, främst regleringar från ATC för ett smidigt trafikflöde in- och ut från området närmast flygplatsen samt andra flygplan som man kan möta under sjunket.

Ursprungligen postat av FetFulElak
Vad kommer EFB2 innebära för flygsäkerhet? Hur ska det genomföras? Såg att Freebird hade börjat med detta som första (?) europeiska flygbolag - åsikter?


Fungerar elektroniken som den skall är det garanterat bättre för flygsäkerheten. I dagsläget när man sitter med en drös olika pärmar som man kan behöva innan, under och efter en flygning kan det ibland bli lite stressigt att leta efter den information man eftersöker. Kan man få in alla manualer i en pryl som alltid är uppdaterad med den senaste information och dessutom säkerligen kan optimeras för bästa användarvänlighet ser jag bara fördelar.

I Sverige finns det ett fraktflygbolag som i samarbete med myndigheten utvärderar EFB. Jag tror dock att de har kvar alla pappersmanualer ombord som reserv ifall det strular.
#3019 2011-07-12, 00:08
JSYLVAN
Idag när jag skulle åka från Arlanda till Luleå så beger sig planet ut på startbanan. Efter en stunds åkande så maxar den runt hörnet (som den ska börja maxa för att sedan lyfta).. Istället för att maxa så gör piloten en tvärbroms (en riktigt hård bromsning). Efter ca 20 sekunder fortsätter han som vanligt igen.

Vad kan ha hänt? Kan något ha varit på startbanan eller hade han inte tillstånd att lyfta?

En till fråga : Vid vissa flygningar så stänger man av elen (lamporna) i planet och ibland hålls dessa igång?
#3020 2011-07-12, 17:46
Kan vart vad som helst som hände i starten, grymt svårt att säga.

Man släcker lamporna under nattlandingar och starter, det gör att om något skiter sig behöver ögonen inte lägga tid på att anpassa sig till ljuset utanför utan man har redan mörkerseendet redo. Det är alltså en säkerthetsgrej.
#3021 2011-07-12, 20:50
Mula
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13314903.ab

Resenärerna på planet på väg hem från Teneriffa fick en dramatisk avslutning på semestern.

Mitt under inflygningen mot Arlanda tvingades planet plötsligt stiga kraftigt, sedan larmsystemet varnat för en stigande maskin – rakt i färdriktningen.


Så vad tror vi om det här då?
En snabb koll på Arlandas ankomstinformation verkar visa att det rörde sig om Iberworld airlines IWD6215 med ankomsttid 13.55. Någon som vet vilka banor som var i bruk vid denna tidpunkt och eventuellt hur sikten var? Tycker det låter konstigt att någon kommit så ur kurs att TCAS:en larmade, det är i allmänhet rätt stor separation mellan departure och arrival på Arlanda.
#3022 2011-07-12, 21:01
Kan vara precis vad fan som helst.

När det gäller AB har jag numera noll förtroende för vad som skrivs där, deras artikel om separationsunderskridande mellan en JAS39 och sen SAAB340 var helt hopplös och om jag inte minns fel direkt felaktig på minst en punkt (jämfört med den officiella rapporten).

Med andra ord uttalar jag mig inte längre om AB-artiklar, det går inte att säga om det stämmer (det behöver t.ex inte vart ett RA man fått utan ett TA). Jag avvaktar mer info för nu.
#3023 2011-07-12, 21:40
ksv
Ursprungligen postat av Mula
Tycker det låter konstigt att någon kommit så ur kurs att TCAS:en larmade, det är i allmänhet rätt stor separation mellan departure och arrival på Arlanda.
Enligt artikeln hade de en separation på 1000 fot vilket är tillräckligt.

Ursprungligen postat av Hefaiston
(det behöver t.ex inte vart ett RA man fått utan ett TA).
Eftersom de gjorde en undanmanöver, får man väl anta att det rört sig om en TCAS RA.


Om ett plan är klarerat att sjunka till t.ex. 6000 fot och ett annat att stiga till 5000 fot och de närmar sig sina respektive höjder lite för snabbt, kan det ibland utlösa en kollisionsvarning trots att risk för kollision inte förelegat.
Som pilot försöker man undvika detta genom att minska stig- eller sjunkhastigheten när man närmar sig höjden man är klarerad till.


Det som förvånar mig är att passagerarna ens märkte något.
En korrekt utförd undanmanöver vid en RA innebär för det mesta ganska små justeringar av nosläget.
#3024 2011-07-12, 21:45
Ursprungligen postat av ksv

Eftersom de gjorde en undanmanöver, får man väl anta att det rört sig om en TCAS RA.
nosläget.


Fast det är det som är grejen med aftonbladet, jag hade inte blivit ett dugg förvånad om man till exempel fått en MTCW (tror jag termen är, Medium Term Collision Warning) på en flygledarskärm, sedan gett order om att ändra höjd och att detta sedan omskrivits till
"tvingades planet plötsligt stiga kraftigt, sedan larmsystemet varnat för en stigande maskin"

Jag litar helt enkelt inte nog på aftonbladet för att kunna vara säker på att det var en RA man fick, även om jag håller med att ifall texten är korrekt låter det klart som det mest rimliga även enligt mig.