Ursprungligen postat av wezzzz
Jag skrev här för några år sen och blev mycket mer lugn inför flygningarna efter era svar. Tyvärr har min flygrädsla av någon anledning blivit värre den senaste tiden.
Just nu är det här med separation någon jag tänker på väldigt mycket och kan inte slappna av utan tittar ut genom fönstret i princip hela flygningen för att se om vi flyger nära andra plan.
Blir därför jätteglad om någon av piloterna/flygledarna har möjlighet att svara på mina frågor.
1. Jag läste om någon olycka för längesen där två plan krockat i luften. Som jag förstod det var det flygledaren som gav fel direktiv till något av planen, och systemet i planet sa precis tvärtom vilket förvirrade piloterna. Hur sannolikt är det att något sådant händer igen? Räcker det att en flygledare har en dålig dag och säger fel så kan det sluta i en krock?
Nej det räcker inte. Det finns många säkerhetsnät mellan ett flygledar- eller pilotmisstag till en kollision. Faktum är att jag nog skulle ha svårt att orsaka en olycka med flit även om jag försökte (lustigt nog är det en ganska vanlig fråga om mitt jobb så jag har funderat på en hel del scenarion och jag kommer inte på något som inet har flera barriärer kvar innan en olycka).
2. Säg att ni ligger i samma riktning som ett annat plan och vi låtsas att flygledaren missat det. Hur lång tid har ni på er att styra undan från att ni ser det andra planet tills det blir krock? Förstår att hastighet och vinkel är avgörande men mellan tummen o pekfingret?
"How long is a piece of string?".
Svaret beror helt på omständigheterna. Men TCAS (återkommer till det) arbetar med en varningshorisont på ca 40 sekunder och larmhorisont på ungefär 25. Jag har också för mig att systemet räknar med en reaktionstid på några sekunder.
Värt att veta att TCAS inte kommer som en blixt ifrån klar himmel utan ger förvarning innan man faktiskt behöver agera, därmed ska piloterna alltid vara redo på att agera som så krävs av systemet.
TCAS är alltså systemet som du syftar på och som vid überlingen gav motsatt kommando till flygledaren. Idag är TCAS betydligt mer sofistikerat och kapabelt att t.ex. reversera kommandon ifall det inte får önskvärd effekt. Mer information om TCAS finns på wikipedia
https://en.wikipedia.org/wiki/Traffic_collision_avoidance_system
3. Om ni skulle vara med om samma situation, att flygledaren säger en sak men systemet en annan, vad lyssnar ni på?
Sedan überlingen har man vart extremt noga med att betona att TCAS tar över allt ansvar ifall man får ett Resolution Advisory. Som flygledare blir jag formelt av med mitt ansvar för separation ifall TCAS ger ett RA fram tills att piloten meddelar mig att man är "clear of conflict". Man lyssnar
alltid på TCAS.
4. Om vi skulle krocka eller en bomb skulle explodera som gör att min stol faller ut i luften, skulle jag då uppleva hela färden tills jag kommer ned till marken eller skulle jag svimma av eller dö i luften? Om vi låtsas att jag var helt oskadd när jag föll ut planet?
Det här är väl snarare än fråga för en fysiker. Men på marschöjd för ett passagerarflygplan har du bara några sekunders medvetande i atmsofären pga hur tunn luften är. Därför även om du initiellt skulle märkt något kommer du fort svimma pga syrebrist. Som sagt, fråga för fysiker egentligen.
5. Läste för inte så länge sedan om ett plan som skulle ner för landning men på landningsbanan stod ett annat plan och blockerade. Piloten avbröt då landningen och räddade således livet på alla. Men det skrevs att i och med detta uppstod det en risk för att han skulle krocka med andra plan i närheten som precis hade startat/skulle landa. Innebär det då att det finns samma typ av risk när ni behöver göra en go around? Är inte närområdet separerat så man har den marginalen att göra go around vid behov?
Jag förstår att du är väldigt flygrädd, men en bit här behöver jag ta ut och nämna:
Piloten avbröt då landningen och räddade således livet på alla
Det här är sensationsskrivande á la aftonhoran. En go around (eller pådrag på svenska) är standardprocedur. Större flygplatser har dom regelbundet av diverse skäl (och dom diskuteras ofta i tråden). Det är ungefär lika mycket "rädda liver på alla" som det är att stanna för ett rödljus som busschaufför. Det är en standardprocedur och inget sensationellt alls.
För att svara på frågorna. Jo det är del av jobbet som flyledare att säkerställa separation vid en go around, och vi skyddar området som krävs för en go around för att säkerställa detta. Sen är det så att en go around i komplext luftrum ofta kräver att man justerar annan trafik men det är del av jobbesskrivningen som flygledare. Sedan låter det mer dramatiskt än det är, ofta behöver man inte göra något alls, ibland behöver man ge lite radarvektorering till starter för att säkerställa separationen men det är ingen större grej i sig (precis som själva pådraget är det standardprocedur).
6. Handen på hjärtat, vad ser ni som den största, enskilda risken för att ett plan skall störta?
Svårt att säga, just nu tror jag man fokuserar mycket på loss of control in flight efter att vi på senare år haft några sådana olyckor. Om det är största enskilda risken vet jag dock inte.
Sen är det så att en flygolycka alltid är en kombination av många olika faktorer, man behöver generellt titta på helheten och systemet som stort och inte fokusera för mycket på enskilda faktorer.